Нова хвиля коронавірусу на Львівщині, найімовірніше, вже починається, - Чемерис

IMG_1829

Захворюваність на коронавірус на Львівщині продовжує зростати.

Про це під час брифінгу 14 січня розповів директор департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації Орест Чемерис.

Учора в області госпіталізували 123 особи.

«Після такої відносно тривалої стабілізації стану і покращення епідеміологічної ситуації, станом на сьогодні ми спостерігаємо, що захворюваність зростає. По-перше, це відчувається через коефіцієнт виявлених випадків. Зокрема, сьогодні подолали позначку понад 1000 позитивних ПЛР-тестів. Протягом зростання захворюваності, на жаль, ми спостерігаємо, що кількість госпіталізованих пацієнтів також збільшилась. Вже сьогодні 123 хворих госпіталізовано. Якщо порівняти з минулим тижнем, то кількість пацієнтів була вдвічі меншою. Станом на сьогодні на стаціонарному лікуванні знаходяться 949 пацієнтів, з них 93 осіб у реанімаційному відділенні та 93 − на апаратах штучної вентиляції легень» − каже він.

І додає, що це наслідок збільшення контактів під час новорічних святкувань.

«Якщо порахувати кількість днів, які ми пройшли з моменту початку святкування, то це є 14-20 день. Збільшення кількості контактів призвели до зростання захворюваності. Близько 100 зразків скеровані зараз до Центру громадського здоров’я МОЗ у Києві і ми очікуємо на результати, але з досвіду попередніх хвиль знаємо, що до зростання захворюваності призводить мутація вірусу. Тому, найімовірніше, значної частини тих зразків, які були скеровані до Києва, ми отримаємо підтвердження штаму «Омікрон». Враховуючи те, що цей штам зафіксований в Україні ми розуміємо, що чергова хвиля, яка, найімовірніше, вже розпочинається, буде спричинена саме цим штамом», - пояснив директор департаменту.

Він додав, що наразі пацієнти звертаються з тими самими симптомами і клінічними проявами, що й під час попередньої хвилі.

«Говорити зараз про якісь особливості не доводиться. Лікування коронавірусу здійснюється згідно із протоколами і стандартами, затвердженими МОЗ, залежно від кожного конкретного випадку, від тих проявів які спостерігаються у пацієнта. Але пам’ятаємо, що коронавірус може спровокувати загострення хронічних захворювань, тому необхідна вакцинація у поєднанні з карантинними обмеженнями», - наголосив Орест Чемерис.

Щодо вакцинації, то вона продовжується. Станом на сьогодні близько 990 тисяч мешканців Львівщини отримали першу дозу, 930 тисяч — отримали другу дозу. Понад 2800 осіб отримали бустерну дозу.

«Вакцинальна кампанія розпочалася у лютому минулого року, відповідно є вже багато людей, в яких термін, що минув після введення другої дози є достатнім, щоб отримати бустерну дозу. Тому враховуючи те що коронавірус мутує а захворюваність зростає, закликаємо всі прийти і отримати бустерну дозу, адже це зменшує ризик інфікування і захворювання. Досвід показує, зо лише близько 5-7% вакцинованих мають важкий перебіг хвороби», - розповів Орест Чемерис.

Водночас, робити прогнози щодо входження Львівщини до червоної зони наразі зарано.

«Ми фіксуємо тільки перший тиждень зростання захворюваності. Щоб говорити про це потрібно подивитися динаміку двох-трьох тижнів», - пояснив директор департаменту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: