У світі зростає кількість пологів шляхом кесаревого розтину, – лікар

кес
фото ілюстративне, з відкритих джерел

14 січня 1794 року в США був зроблений перший вдалий кесарів розтин. Сьогодні в Україні простерігається тенденція до збільшення кількості пологів шляхом кесаревого розтину. Проте, часто жінки, які хочуть народжувати таким способом не знають про ризики, що пов’язані з цією операцією.

14 січня 1794 року в США був зроблений перший вдалий кесарів розтин. Сьогодні в Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості пологів шляхом кесаревого розтину. Проте часто жінки, які хочуть народжувати таким способом, не знають про ризики, що пов’язані з цією операцією.

Кесарів розтин – це хірургічна операція, яка проводиться шляхом розрізу черевної стінки і матки для вилучення дитини, коли природні пологи з якоїсь причини небезпечні.

Кесарів розтин в Україні

Кількість кесаревих розтинів в Україні постійно зростає. Це збільшує ризик материнської та перинатальної захворюваності та смертності.

За визначенням ВООЗ, показник кесаревого розтину як результат позитивного впливу на здоров’я матерів та дітей має становити близько 7%. В Україні динаміка показника кесаревого розтину вважається негативною. Лише за період 2015-2020 рр. відбулося його зростання на 26,3% (2015 р. – 18,5%, 2020 р. – 25,1%), що значно підвищує ризик материнської та перинатальної захворюваності та смертності.

«Кількість таких операцій збільшується у всьому світі. Оскільки пологове відділення обласної лікарні зараз не працює – усі патологічні випадки спрямовують до нас, у Львівський обласний клінічний перинатальний центр. Такий метод оперативного втручання має великий відсоток серед всіх операцій. Зокрема серед доношених дітей – 30%, а серед недоношених – 51%. Загалом за рік у нашому центрі було проведено 1777 кесаревих розтинів», – розповів ІА Дивись info заступник директора з медичної частини Львівського обласного клінічного перинатального центру Олександр Сімкін.

Також в Україні зростає кількість пологів за допомогою кесаревого розтину за відсутності клінічних показань. У світі з 90-их років ця кількість зросла більше ніж втричі – з 6% до 21%.

5 січня 2022 року в Україні оновили клінічний протокол «Кесарів розтин». Було оновлено та деталізовано показання та протипоказання до операції кесаревого розтину, тож він виключає необґрунтовані призначення такого втручання. Вперше наведені ризики цієї операції для матері і дитини, що допоможе повною мірою інформувати пацієнтів про її можливі наслідки. Крім того, було осучаснено методи профілактики ускладнень оперативного втручання.

Показання, ускладнення та наслідки після КР

Найбільш поширеними показаннями до планового кесаревого розтину можуть бути:

  • передлежання плаценти, підтверджене при УЗД
  • рубець на матці за наявності протипоказань до вагінальних пологів
  • неправильне положення плоду
  • синдром затримки росту одного з плодів при багатоплідній вагітності
  • ВІЛ-інфекція вагітної
  • онкозахворювання
  • травми тазу
  • мертвонародження в минулому.

Плановий КР виконують після повних 39 тижнів вагітності.

Щодо ризиків, пов’язаних з операцією кесаревого розтину, то виділяють такі:

  • підвищена крововтрата матері
  • тромбоемболічна хвороба
  • підвищується ризик захворіти на післяродову депресію
  • проблеми з грудним вигодовуванням
  • можливе погане функціонування кишківника
  • сильний біль після операції
  • ризик інфікування органів малого тазу, як-от сечовий міхур або нирки
  • загальна анестезія може викликати запалення легень

«Часто ускладнення після КР можуть виникнути, якщо дитина недоношена. Адже тоді може початись кровотеча і є ризик смерті дитини. Інший випадок – відшарування плаценти. Тоді є небезпека для життя матері», – говорить Олександр Сімкін.

Щодо дітей, народжених методом кесаревого розтину, то у них підвищується схильність до інфекційних захворювань, дихальної недостатності та проблем з імунною системою. Може виникнути затримка мовного розвитку, також підвищується ризик дитячої смертності до 1 року.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: