Зі щитом чи на щиті: чим може обернутися повернення до України Петра Порошенка

7J1A0110-1200x800-1024x683

Наступного понеділка до України повертається 5-ий президент України Петро Порошенко, якому висунули звинувачення у державній зраді.

На цей день адвокати Порошенка просять призначити засідання, щоб він міг добровільно прийти до суду.

«Тепер всім відомо, що Петро Порошенко прибуває в Україну 17-го, о 9-ій ранку. Ми знаємо – цю інформацію чомусь приховує Офіс генерального прокурора, чомусь приховує Печерський суд, – що існує ухвала про затримання Петра Порошенка з метою його доставки до суду і існує клопотання Офісу генпрокурора про застосування до Петра Порошенка запобіжного заходу. Жодних підстав для примусової доставки Петра Порошенка до суду або його затримання, відповідно до закону, не існує, тому що він знаходився у подорожі за межами України і одразу по прибуттю в Україну він готовий добровільно з'явитися до суду», – заявив один з адвокатів Порошенка Ігор Головань.

У Державному бюро розслідувань натомість заявили, що розраховують на проведення всіх необхідних процесуальних дій у день повернення Порошенка до України. Ще раніше слідчий ДБР вніс клопотання до Печерського районного суду Києва про застосування щодо Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«Яструби» проти «голубів»

Тим часом активісти та прихильники партії «Європейська солідарність» збираються у понеділок зустрічати Петра Порошенка. З огляду на те, що  планується прибуття делегацій з інших областей, акція може стати доволі масовою. Експерти ж не виключають сутичок, у випадку якщо влада наважиться на затримання Порошенка.

«Думаю, що головна мета цієї акції – продемонструвати масову підтримку Порошенка. Це така пропагандистська річ. А з точки зору політичної, головною метою є убезпечення Порошенка від можливого затримання. Відповідно, як вже було заявлено, вимагатимуть, щоби розгляд справи відбувся того ж дня. Можна очікувати, що, як в аеропорту, так і біля суду, буде велика масовка, яка тиснутиме на суд. Такою є стратегія команди Порошенка.

А от як будуть діяти з боку влади – тут варіанти різні. Теоретично можуть затримати у той же день і доставити в суд. Але тоді можливий конфліктний варіант розвитку подій – прорив до аеропорту, перешкоджання примусовій доставці Порошенка до суду або конфліктна ситуація в самому суді чи навколо суду.

Для влади ризиковано йти на загострення ситуації. З різних причин – внутрішніх і зовнішніх

Це конфліктний сценарій, але можливий інший варіант розвитку подій – затримання цього дня не буде, а можуть спробувати затримати іншого дня, коли не буде масовки, і затримання буде для того, щоб суд обрав запобіжний захід. Якщо запобіжний захід буде м’яким – взяття на поруки, застава чи домашній арешт, тоді конфліктні наслідки будуть не такими великими, хоча, думаю, буде спроба однаково мобілізувати людей на масову акцію. Тому питання зараз лише в тому, наскільки гнучко будуть діяти правоохоронні органи – підуть на радикальні дії у вигляді затримання чи обмежаться врученням повістки на допит», – каже політолог Володимир Фесенко.

На його думку, для влади було б більш раціонально уникати радикальних дій у вигляді затримки, а обмежитися суто процесуальними діями, такими як виклик на допит.

«Для влади ризиковано йти на загострення ситуації. З різних причин – внутрішніх і зовнішніх. Але у мене є таке відчуття, що в самій владі, в ОП і правоохоронних органах є «яструби», які хочуть показового, гучного затримання Порошенка, ув'язнити його на час слідства, хоча б символічно, а є «голуби» – це ті, хто відчувають ризики, негативні наслідки і вважають, що треба діяти гнучкою. Хто з них переможе – сказати важко. Можливо, буде щось середнє, на зразок того, як діяв Порошенко щодо Саакашвілі, коли застосовували різні сценарії і зрештою відмовилися від радикальних дій. Щось подібне можливе і зараз. Можуть бути спроби затримання, а якщо це не вдасться або викличе надмірний конфлікт, тоді відмовляться від цього. Такий варіант я теж не виключаю», – каже політолог.

Коли ворог біля воріт

На думку експерта Олександра Мусієнка, до акції на підтримку Порошенка можливо долучаться представники не лише ЄС.

«Можливо, будуть мобілізуватися не лише прихильники Порошенка. Мені видається, що цю акцію потрібно робити не лише задля Порошенка і тільки його прихильникам, а й для всіх, хто не сприймає таку ситуацію, коли маючи загрозу на кордонах – стоїть російське військо, влада займається внутрішньополітичними розбірками. Думаю, що зараз не час для цього. Враховуючи зовнішні виклики, варто було б все-таки вгамувати політичні амбіції, займатися питаннями безпеки та оборони і не розхитувати ситуацію, створюючи приводи для внутрішньої дестабілізації. Якраз цього чекає він нас ворог і він буде підігрувати таким настроям. Так що прихильники Порошенка зберуться, а можливо, будуть представники інших партій. Багато залежатиме від дій влади – чи буде ДБР наполягати на арешті, як запобіжному заході, чи буде чинитися політичний тиск на «Європейську солідарність», чи взагалі на опозиційні партії, бо надходить дедалі більше сигналів від опозиційних партій, що влада намагається тиснути на них», – каже Олександр Мусієнко.

Тобто влада буде постійно розхитувати цю ситуація, і далі це може мати негативні наслідки для Порошенка та його партії

На його думку, ситуація з поверненням зіграє на користь Порошенка

«Буде піднесення, будуть акції, які будуть висвітлюватися ЗМІ. Але все ж таки це гра «в довгу», яка триватиме до наступних президентських виборів і, думаю, ми зможемо побачити ще не один раунд звинувачень, компромату розслідувань. Тобто влада буде постійно розхитувати цю ситуація, і далі це може мати негативні наслідки для Порошенка та його партії. Можливе затримання Порошенка мобілізує його прихильників і тих хто вагався чи підтримувати його. Це також підніме хвилю обурення на Заході. Але певною мірою це мобілізовує і прихильників Зеленського, тобто це буде 50 на 50. Але довгостроково, якщо ми побачимо, що ця справа розвалюється в суді, доказова база відсутня, обвинувачення дійсно є надуманим і це буде підкріплюватися іншими справами, які свідчитимуть про тиск на опозицію, то це може зіграти проти влади і мобілізувати опозицію, можливо, навіть підштовхнувши якісь політичні сили до об’єднання», – вважає експерт.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: