Українські полярники зафіксували наслідки виверження вулкану в Тихому океані (відео)

75e0d78c-c3ae-48bf-be77-2befd8c26340
Скрін-шот із відео полярників

Вранці 15 січня у південній частині Тихого океану відбулося потужне виверження підводного вулкану Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай. Українські полярники, які перебувають в експедицї в Антарктиді, зафіксували це явище.

Про це 17 січня розповіли у Національному антарктичному науковому центрі.

«Стовп попелу сягнув понад 20 км у висоту й накрив основний острів Королівства Тонго. Попередньо індекс експлозивності (VEI), за яким вимірюють силу виверження, оцінюють в 5 балів. Виверження Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай супроводжувалося землетрусами магнітудою 5-5,8 та цунамі, хвилі якого дійшли… навіть до Антарктиди», - сказано в повідомленні.

Так, 15 січня о 17-й годині UTC на станції «Академік Вернадський», розташованій за більш як 7800 км від місця виверження, вчені зафіксували хвилі, викликані вулканом.

«Хвиля дійшла до нас висотою 60 см, і це з урахуванням того, що акваторії вкриті суцільною кригою». Вона відображена на самописці, який фіксує зміни приливних течій океану, а також на відео. Українські полярники, які в цей час продовжували відкопувати від снігу доріжку на причал Jetty, також помітили незвичне коливання вод», - коментує Олександр Надточій, метеоролог 26-ї УАЕ.

Більше того, були зафіксовані «стрибки» атмосферного тиску. Адже потужний вибух вулкану можна порівняти з відкриттям пляшки шампанського, пояснює він.

«В момент виверження біля жерла поширюється вибухова хвиля, яка в міру зниження енергії через кілька десятків кілометрів перетворюється на звукову, а через сотні і тисячі км переходить у коливання атмосферного тиску, яке і вловлюють чутливі датчики», - зазначають у центрі.

І додають: такі ж атмосферні зміни були зареєстровані і в Україні, і навіть на Алясці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: