Влада зробила Порошенку величезний піар-подарунок, – політолог

KMO_162543_30803_1_t222_004405

Вчора, після місячної відсутності, в Україну повернувся п’ятий президент Петро Порошенко.

Що сталося

В аеропорту його зустріли тисячі прихильників і слідчий Державного бюро розслідувань, який планував вручити повістку про виклик у суд у справі про державну зраду та сприяння тероризму. Втім, народні депутати від ЄС, які взяли Порошенка у кільце, не дали правоохоронцю цього зробити. Попри це, одразу з аеропорту п’ятий президент поїхав до Печерського суду.

Фото з Fb Петра Порошенка.

Під судом зібралися кілька тисяч прихильників Порошенка, а до самого суду, крім нардепів від ЄС, приїхала очільниця партії «Голос» Кіра Рудик, яка заявила, що опозиція має демонструвати солідарність і не допустити ручного правосуддя до лідерів опозиційних сил.

Під час чудового засідання представники прокуратури заявили, що просять для Петра Порошенка два місяці арешту або внесення застави в розмірі 1 млрд грн з умовами не покидати межі столиці та Київської області, носити електронний браслет і з’являтися на допити. Розмір застави прокурори пояснили сумою ймовірно завданих збитків та тяжкістю злочину.

Натомість захист взагалі попросив відмовитися від обрання будь-якого запобіжного заходу, мотивуючи це тим, що підозра була підписана незаконно заступником генпрокурора, а не самим генпрокурором чи його першим заступником, і, відтак, Порошенко не може вважатися підозрюваним. Сам Порошенко також заявив, що себе підозрюваним не вважає, а прокурорів звинуватив у фальсифікації документів. Усі звинувачення на свою адресу він назвав «галіматьєю».

Заслухавши аргументи сторін, суддя пішов до нарадчої кімнати. Більше на засіданні він з’являвся. Лише через 5 годин секретар суду повідомив, що засідання продовжиться 19 січня.

Влада vs опозиція

Політик та експерти оцінюють вчорашні події по-різному.

«Зеленський хоче за зразком Путіна і Лукашенка встановити в Україні диктатуру. Він бачить конкурента в особі Порошенка і робить все, щоб усунути опозиційного лідера. Фабрикуються справи, які розвалюються в судах. Вчора ми побачили, що навіть суддя закрився на 5 годин у дорадчій кімнаті і не знає, що з цим робити. Тобто ніхто не хоче брати на себе відповідальність за реалізацію  сценарію, який пишеться на Банковій Єрмаком, Зеленським та їхніми радниками», – каже народний депутат від ЄС Михайло Бондар.

Паузу у судовому засіданні він пов’язує також і з реакцією міжнародної спільноти.

«Ми чули низку заяв про те, що Україні не час для внутрішньої боротьби і про це постійно говорить Порошенко. Він чітко заявив, приїхав для того, щоби боротися не проти Зеленського, а проти російської агресії. Зеленський цього не розуміє. Він мав би боротися не проти Порошенка, а проти агресора й об’єднувати державу», – додає народний депутат.

Натомість політолог Володимир Фесенко вчорашні події оцінює як дуже суперечливе дійство з егоїстичними інтересами кожної із сторін.

«З усіх сторін там був егоїстичний інтерес – «стінка на стінку». Владна команда хотіла показати, що не боїться Порошенка і готова його пресингувати, просуваючи цю справу далі. Тобто справа буде рухатися, питання лише в тому, яким буде запобіжний захід.

Зі свого боку Порошенко демонстрував, що не боїться влади і у нього є чим себе захищати. Традиційно це політична «масовка», а також політизація справи і заяви про політичні репресії. Хоча ця справа є дуже серйозною, вона стосується прийнятних форм, умов, принципів взаємодії з окупованими територіями. Від фіналу цієї справи насправді залежить не доля Порошенка. Навпаки – він отримав від учорашніх подій головні бонуси, це був його бенефіс. Як це не парадоксально влада зробила величезний піар-подарунок.

Але з точки зору державних інтересів, ситуація суперечлива. З одного боку, справу треба розслідувати і дати юридичну оцінку. Не з точки зору чи була там державна зрада – це явний піар-перебір з боку прокуратури і довести це буде складно. Але торгівля за готівку з бойовиками повинна отримати оцінку і з моральної, і з політичної, і з юридичної точки зору. Тобто справу треба розслідувати, але не так, як це намагаються робити – через галас, демонстрацію намагання затримати», – вважає Володимир Фесенко.

На його думку, з огляду на загострення з Росією бажано було б з обох боків зняти напругу і захищати свої інтереси у більш спокійній формі.

«Обидві сторони занадто захопилися конфліктом, а це суперечить державним інтересам. Зараз всім треба відійти на крок назад, заспокоїтися, а справу суто юридично треба розслідувати без зайвих конфліктів», – каже політолог.

Він вважає, пауза у судовому засідання – це процесуальна і політична тактика.

«Є кілька пояснень, чому так сталося. Треба зробити тактичну паузу, щоб усі трохи заспокоїлися, зменшити напругу. Звичайно, буде нова масова акція під судом, але це розтягується в часі, і ефект від неї менший, бо всі потроху починають звикати. Також ця пауза потрібна для того, щоб влада для себе вирішила, що взагалі треба робити з Порошенком далі.

Мені здається, що єдиної позиції не було, і ми вчора це побачили. Якщо була б чітка позиція, то думаю, що вчора якийсь запобіжний захід був би. Вважаю, що ця пауза потрібна і для судді, який не хоче ухвалювати рішення з ризиками для себе, тим більше коли у влади немає єдиної позиції. Тому суддя взяв паузу, щоб дещо збити конфліктні настрої і, можливо, порадитися з різними людьми, як з найменшими втратами вийти з цієї ситуації», – припускає Володимир Фесенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: