Пробне ЗНО-2022: що потрібно знати

znol-696x390

19 та 26 березня на Львівщині відбудуться пробні тестування з ЗНО.

19 та 26 березня на Львівщині відбудуться пробні тестування зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це під час онлайн-брифінгу розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Зокрема, 19 березня відбудеться пробне ЗНО з української мови, а також з української мови і літератури, а 26 березня — з історії України, математики, математики (завдання рівня стандарту), біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов.

За словами Лариси Середяк, реєстрація триває до 22 січня, а оплатити за участь в одному чи двох пробних тестуваннях можна до 25 січня. Вартість одного пробного тестування складає 300 гривень.

«Ми просимо платити рівно ту суму, яку треба заплатити. Натомість платять 302 чи 305 гривень. І ми вручну шукаємо, як повернути зайві кошти», - розповіла Лариса Середяк.

Цьогоріч, на Львівщині, на пробне тестування зареєструвалися 24,5 тисячі осіб на 35 тисяч тестувань. На сьогодні оплачено за майже 24 тисячі. Втім частину коштів доведеться повернути батькам.

«Не можна реєструватися на три чи чотири тестування. Потрібна фізична присутність в аудиторії, а це можливо лише на одному з тестувань у день. Пробне ЗНО – це моделювання ситуації, яка буде під час основної сесії, вона її повністю відтворює. Потім можна внести свої відповіді у програму і побачити свій результат серед інших учасників. Проте є випадки, коли батьки оплачують за чотири тестування. І потім ті кошти їм доводиться повертати», - розповіла Лариса Середяк.

Є також  випадки, коли батьки оплатили за тестування і не дочекалися, поки прийде повідомлення про зарахування коштів, оплачують вдруге.

«Рух через казначейство коштів – впродовж п’яти днів. Тому батькам треба дочекатися і не переживати, що кошти не пройшли. Ми повернемо всі зайві кошти. Для цього потрібно надіслати заявку на повернення, зразок якої є в додатку на реєстрацію Її треба заповнити і підписати та прислати поштою до нас, але не електронною», - пояснила Лариса Середяк.

Водночас, якщо за тестування оплачено, але дитина через хворобу не змогла прийти в аудиторію, то кошти не повертають. Натомість учасник тестування може отримати свій тестовий зошит і пройти його самостійно.

Мережа пунктів тестування уже створена.

«Цьогоріч, таких пунктів, де зареєструвалося недостатньо учасників для їх відкриття – немає. Ніхто не поїде на тестування в сусідні райони», - розповіла Лариса Середяк.

Вона додала, що учасників тестування не будуть перевіряти на ковід. Проте у пунктах тестування створять всі умови, згідно з карантинними вимогами: в аудиторії буде не більше 15 учасників, відстань між ними становитиме півтора метра, у пунктах можна отримати медичні маски, мило та антисептики.

«Є рішення уряду, що якщо навіть буде введено червону зону, то тестування, як пробне, так і основне, - відбудеться. Зроблено це для того, аби учні мали змогу отримати документ про основну освіту та вступити до вишу. Адже діти готуються, вчаться. А ці урядові рішення про скасування чи перенесення ЗНО дуже демотивують їх», - розповіла Ірина Середяк.

Також вона нагадала, що з 1 лютого розпочнеться реєстрація на основну сесію зовнішнього оцінювання. Триватиме вона до 9 березня, а для шкіл до 1 березня. Зареєструватися можна буде за державний кошт максимум на п’ять предметів. З них чотири будуть зараховані як ДПА і підуть у документ про середню освіту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: