Із США до України прибуло близько 90 тонн летальної зброї

272536114_300583215445442_7242266644777193936_n
Фото: посольство США

Перша з кількох партій пакету безпекової допомоги Збройним силам України на суму 200 мільйонів доларів США, який був ухвалений президентом Джо Байденом у грудні, вранці 22 січня прибула до київського аеропорту Бориспіль. 

Перша з кількох партій пакету безпекової допомоги Збройним силам України на суму 200 мільйонів доларів США, який був ухвалений президентом Джо Байденом у грудні, вранці 22 січня прибула до київського аеропорту Бориспіль.

Партія військової допомоги США, до якої входить майже 90 тонн зброї та боєприпасів, цієї ночі прибула до України, повідомила пресслужба посольства США.

"Ця допомога, яка включає близько 200 тис. фунтів летальної зброї, зокрема боєприпаси для захисників України на лінії фронту, демонструє тверду відданість Сполучених Штатів суверенному праву України на самооборону", - йдеться у повідомленні.

Як пише ТСН, минулого року Сполучені Штати надали Україні безпекову допомогу на суму понад 650 мільйонів доларів США, включаючи цей пакет допомоги, і понад 2,7 мільярда доларів США безпекової допомоги загалом з 2014 року. Сполучені Штати продовжуватимуть надавати таку допомогу для підтримки Збройних сил України, підтримуючи їх у невпинному захисті суверенітету та територіальної цілісності України від російської агресії.

Як повідомив президент Джо Байден президенту Росії Володимиру Путіну, у разі подальшого вторгнення Росії в Україну Сполучені Штати нададуть Україні набагато більше обладнання для оборони на додаток до того, що вже було надано.

Возможно, это изображение (4 человека и на открытом воздухе)

Військову допомогу Україні зголосилися надати Іспанія, яка відправить свої військові кораблі у Чорне море, Чехія, яка надасть Україні артилерійські снаряди.

Естонія має намір надати протитанкові ракети Javelin, а Латвія і Литва нададуть зенітні ракети Stinger і супутнє обладнання для зміцнення оборонного військового потенціалу України.

Країни Заходу, США і Європа, останніми місяцями висловлюють підтримку Україні на тлі загрози можливого вторгнення Росії у зв’язку із накопиченням нею військ біля кордонів України. Росія заперечує підготовку наступу.

В той же час, Німеччина начебто проти того, щоб естонці передали українцям зброю німецького виробництва. Щонайменше, про це з посиланням на інформовані джерела повідомили американські журналісти, повідомляє 24 канал.

Джерела американського видання серед естонських та німецьких офіційних осіб повідомили, що Німеччина відмовляється видавати Естонії дозвіл на експорт німецької зброї до України.

Зокрема, мовиться про 122-міліметрові гаубиці Д-30, (стріляються на 20 кілометрів). Естонія готова їх віддати Україні, але не готова Німеччина.

Утім, як зазначають на порталі Defence Express, не зовсім зрозуміло, чому Естонія просить дозволу на передачу цієї зброї у Німеччини. Насправді ж ця країна не є виробником Д-30. Самі гаубиці вироблені ще в СРСР, потім їх віддали до радянської Східної Німеччини, а в 1990-х – до Фінляндії. І вже та передала Естонії – у 2009 році.

Однак, можливо, звернення по дозвіл стосується і якихось інших видів озброєння, про які публічно не повідомляли.

Загалом же Німеччина має чітку позицію: постачання зброї Україні може спровокувати Росію на радикальні кроки, тому краще такого ризику уникати. І, відповідно, сама зброю Україні Німеччина не дає.

Утім, в естонському уряді кажуть, що ще намагається переконати Берлін передумати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: