Політичний флірт: як німецькі посадовці міняють «орієнтацію»

272265178_10223486491403344_6006985594716881105_n
Anton Markschteder

На тлі зростання російської загрози, схоже, що Європа не на жарт злякалась. Декілька німецьких високопосадовців вже встигли стати на бік Російської Федерації.

(Не)офіційні заяви

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер сказав, що ніхто не може хотіти війни у Європі, при цьому треба поважати територіальну цілісність та незалежність України, відповідно до міжнародного права. Водночас він зауважив, що санкції проти Росії вже давно малоефективні.

«З іншого боку, ці нові санкції найчастіше не менше шкодять нам. Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу «Північний потік-2», чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни», – розповів він.

Зедер також виступив проти вступу України до НАТО найближчим часом та наголосив, що Росія – складний партнер, але не ворог Європи, і тому необхідно підтримувати зв'язок із Москвою.

Натомість командувач ВМС ФРН Шенбах, виступаючи в індійському Інституті оборонних досліджень та аналізу імені Манохара Паррікара, прокоментував конфлікт між Росією та Україною. Він назвав «нісенітницею» побоювання Заходу щодо вторгнення Росії в Україну, вказавши, що Путін лише бажає, щоб «з ним розмовляли на рівних».

Шенбах сказав, що Путіну «легко виявити пошану, яку він бажає і, ймовірно, заслуговує». Віцеадмірал також висловив думку, що окупований Росією Крим втрачено і він ніколи не повернеться до складу України.

Одразу після цього Шенбарх попросив міністерку оборони Крістіне Ламбрехт про відставку.

«Я щойно попросив федеральну міністерку оборони негайно звільнити мене від виконання обов'язків головнокомандувача Військово-морськими силами. Щоб уникнути подальшої шкоди флоту Німеччини, Бундесверу і насамперед Федеративній Республіці Німеччина, я вважаю за необхідне вчинити цей крок. Федеральна міністерка задовольнила моє прохання», – йдеться у тексті заяви.

Також він наголосив, що його заяви є особистою думкою, а не офіційною позицією держави.

«Мої заяви про політику безпеки в аналітичному центрі в Індії виражали мою особисту думку на той момент щодо ситуації на місцях. Вони жодним чином не відповідають офіційній позиції Міністерства оборони Німеччини.

Необережно, неправильно оцінив ситуацію, я не мав цього робити. Інтерпретувати нема чого, це була явна помилка», - написав Шенбарх у Twitter.

Окрім цього Німеччина вирішила не постачати Україні летальну зброю та заборонила Естонії передати зброю німецького виробництва.

Тим не менш Балтійські країни все таки передадуть Україні зброю, але американського виробництва.

«Сподіваюся, ми отримаємо схвалення від Німеччини. Естонія продемонструвала, що ми хочемо допомогти Україні в практичній мірі всіма можливостями», - сказав радник міністра оборони Естонії Крісто Енн Вага.

«Шрьодерізації»

Проросійські заяви Німеччини, зокрема крайні висловлювання вже колишнього командувача ВМФ ФРН віцеадмірала Кая-Ахіма Шенбаха не можемо вважати такими, що виходять за межі парадигми німецько-російських відносин від часу розпаду СРСР загалом та особливо проросійського політичного курсу 2000-х років федеральних канцлерів Г. Шрьодера (СДПН) та А. Меркель (ХДС), каже доктор політичних наук Василь Гулай.

«Більше того, вже отримав визнання експертною спільнотою термін «шрьодерізації» на позначенні офіційного працевлаштування відставних німецьких (і не тільки німецьких) високопосадовців у російських державних корпораціях та бізнес-структурах найближчого оточення президента Росії Путіна. Цьому офіційному статусу передувало їхнє лобіювання інтересів РФ як у політичній, так особливо в економічній сферах, що може стати предметом окремої публікації. Пригадаймо також висловлювання оточення Петра Порошенка, що саме за наполягання тодішньої канцлерки Ангели Меркель до ТКГ у Мінську було включено одіозного кума Путіна Медведчука», – розповів ІА Дивись.info Василь Гулай.

І додав, що новий німецький уряд, на який було багато сподівань в Україні, вирішив хоча б надати мобільний польовий госпіталь.

«І зробив це зараз тільки для того, щоби збити негативну інформаційну хвилю від заборони своєю територією прольоту британських літаків із військовою допомогою для України», – резюмував політолог.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: