На Львівщині пік захворюваності на коронавірус ще попереду, — координатор з вакцинації

корона е

Зростання кількості хворих на коронавірус, яке останніми тижнями фіксують на Львівщині – далеко не межа.

Про це під час брифінгу 25 січня розповів регіональний координатор з питань covid-вакцинації Олег Когут.

За його словами, останні чотири-п’ять днів поспіль на Львівщині щодня виявляють по 2000-2200 нових хворих на коронавірус. Станом на сьогодні у covid-стаціонарах перебувають 1589 мешканців Львівщини, ще майже 3000 знаходяться на амбулаторному лікуванні.

Як розповів Олег Когут, більшість хворих інфіковані штамом «Омікрон», який здебільшого не протікає важко, як це було з «Дельтою» чи «Дельтою+», водночас кількість захворілих є значно більшою.

«Чому такий великий ріст хворих? Я вважаю, що це ще далеко не межа. Напевно, ми зараз лише підходимо до кризової ситуації із захворюваністю, адже збудник дуже швидко передається. Якщо при «Дельті» одна людина могла заразити приблизно 7-8 інших осіб, то при «Омікроні» – у півтора-два рази більше. Тому дуже часто ми бачимо, як в одному організованому колективі хворіє практично половина людей, така ж ситуація буде й у сім’ях. Бо починається хвороба і потім протікає здебільшого досить легко. Люди не звертають увагу на симптоми, у більшості це ознаки застуди: нежить, біль у горлі, незначний кашель, збільшення температури у межах 37,2-37,5 градусів, загальна слабкість. Незважаючи на них, на жаль, багато хто все одно йде на роботу, їде у громадському транспорті і в цей час інфікує інших. Це досить серйозна проблема», – розповів Олег Когут.

Особливо медиків непокоїть захворюваність серед дітей та рівень госпіталізації, який невпинно росте з кожним днем. Якщо минулої п'ятниці у лікарню на Орлика та Охматдит госпіталізували 102 дітей, то зараз там лікують вже 165 пацієнтів.

«Ця хвиля по динаміці є найсильнішою за усі попередні. Якщо аналізувати кількість захворілих на 100 тисяч населення, то ми уже перевищили пік осені. Водночас динаміка заповненості стаціонарів тоді була швидшою, ніж зараз», - додав директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

Щодо вакцинації, то її темпи в області зараз є вкрай низькими. Загалом в області вакциновано 1 млн 945 тис осіб. З них першу дозу вже отримав 50,1% дорослого населення. Двома дозами вакциновано 47,5%.

«Це безумовно мало. Для того, щоб створити популяційний імунітет, повинно були вакциновано як мінімум 70% населення. Наразі ми не бачимо розуміння населення щодо необхідності отримати бустерну дозу вакцини. Ця доза підвищує опірність організму на 90% . На жаль, на сьогодні в області бустерну дозу отримала лише 8801 особа. Це далеко не найкращі показники. І загалом, через пасивність, яка можливо була пов’язана з багатьма вихідними, рівень вакцинації в області сьогодні не найкращий. Так, за вчорашній день в області було провакциновано трохи більше як 4300 осіб при тому що рекомендовані показники вакцинації для Львівщини становлять трохи більше 23 тисяч осіб», - розповів Олег Когут.

Він додав, що зараз є деяка затримка з постачанням вакцини Coronavac, але її надходження в область очікується найближчими днями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: