Світові фондові ринки падають через можливий напад РФ на Україну

1980s-new-york-stock-exchange-trading
Фото з відкритих джерел.

Європейські ринки опустилися до найнижчих рівнів з жовтня, в той час як в Нью-Йорку спостерігається бурхлива торгівля. 

Європейські ринки опустилися до найнижчих рівнів з жовтня, водночас в Нью-Йорку спостерігається бурхлива торгівля.

Про це пише The Guardian.

Світові фондові ринки різко впали, оскільки побоювання військового конфлікту в Україні налякали інвесторів, скоротивши вартість британського індексу акцій блакитних фішок на 53 мільярди фунтів стерлінгів.

Європейські ринки впали на 3,8% до найнижчого рівня з жовтня, що стало найбільшим одноденним падінням більш ніж за 18 місяців після того, як НАТО заявило, що зміцнює свої східні кордони сухопутними, морськими і повітряними силами, оскільки російське вторгнення в Україну стає дедалі більш ймовірним.

Волатильність (показник, який характеризує тенденції зміни ринкових цін і доходів впродовж певного часу) різко зросла, оскільки інвестори також побоюються, що Центральний банк США у кілька разів підвищить процентні ставки цього року, починаючи з березня, після того, як інфляція в США досягла 40-річного максимуму в 7% в грудні.

У Лондоні індекс FTSE 100 (британський фондовий індекс, що вираховується на основі котирувань акцій 100 найбільших за ринковою капіталізацією компаній на Лондонській фондовій біржі) впав на 2,6% до місячного мінімуму, що стало найбільшим падінням за останні два місяці, оскільки Борис Джонсон попередив, що «блискавична війна» в Україні можлива, але не неминуча. Індекс блакитних фішок (акції найбільших, ліквідних і надійних компаній) втратив 197 пунктів, впавши до 7297.

Guardian graphic | Source: Refinitiv

У Франкфурті індекс провідних німецьких компаній Dax (середнє зважене за капіталізацією значення цін акцій найбільших акціонерних компаній Німеччини) втратив 3,8% в той час, як французький CАС (розраховується на основі котирувань 40 найбільших за капіталізацією компаній на Паризькій біржі) втратив 4%.

На Нью-йоркському фондовому ринку спостерігалися різкі коливання. Інтенсивні продажі призвели до падіння індексу S&P 500 (500 акціонерних компаній США, що мають найбільшу капіталізацію) більш ніж на 3% на одному етапі, більш ніж на 10% нижче його рекордного максимуму до кінця дня.

Розпродаж ризикових активів вдарив по криптовалюті: біткоїни впав до шестимісячного мінімуму приблизно в 33000 доларів (24500 фунтів стерлінгів), що становить менше половини його рекордного максимуму в 69000 доларів, досягнутого в листопаді минулого року.

На Московському фондовому ринку спостерігалися інтенсивні продажі: індекс російських компаній Moex впав майже на 6% до найнижчого рівня з грудня 2020 року, а його втрати в 2022 році становили майже 15%.

Курс рубля досяг річного мінімуму, знизившись на 2,5% до більш ніж 79 рублів за долар США. Банк Росії заявив, що припиняє покупки іноземної валюти в спробі послабити тиск на рубль, який різко впав на тлі напруженості навколо України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: