Українські книгарні продовжують буксувати із замовленнями: клієнти обурюються

Books
depositphotos.com

У середині січня у гучний скандал потрапили «Книгарня Є» та Yakaboo, суттєво буксуючи із замовленнями клієнтів, які масово почали скуповувати книжки за «ковідну» тисячу.

Сьогодні ж під хвилю обурення та звинувачень у шахрайстві потрапила низка інших, менш відомих українських книгарень.

На офіційних сайтах, які до того ж не всі розмістили оголошення про затримку в опрацюванні замовлень, можна знайти десятки обурливих відгуків читачів та звинувачень у шахрайстві. Менеджери сайтів та книжкових магазинів не справляються, додзвонитися неможливо, не завжди йдуть на контакт у месенджерах та інших соцмережах.

«Зробив замовлення 2 січня на суму 260 гривень на сайті книгарні «КнигоЛенд», – розповідає обурений клієнт Володимир. – На інших більш відомих сайтах видавництв та книгарень цієї книжки не було в наявності, а на сайті «КнигоЛенду» була. Оплатив, прислали чек. Зараз кінець місяця – ні замовлення, ні будь-якої інформації про відправку, а також нуль зворотної комунікації від менеджерів книгарні: на дзвінки не відповідають, не відписують. Оголошення на офіційному сайті про затримку в опрацюванні замовлення теж не було, як це, наприклад, зробили інші видавництва та книгарні. До того ж, сайт цього книжкового магазину кишить негативними відгуками. Оскільки операція списування грошей відбувалася через ресурси Приватбанку, я зателефонував у банк. Там порадили подати заяву про шахрайство, а також звернутися у Нацполіцію, у відділ кіберполіції. Лише після пророблених маніпуляцій та чергове звернення до «КнигоЛенду» магазин дав мені відповідь в Інстаграмі. Написавши, що відправки не було через перезавантаження  і що інформацію передали на склад. Приблизних термінів, коли ж я отримаю свою книжку, не вказали. Чекаю», – ділиться своїм досвідом Володимир.

Якщо зайти на офіційний сайт книжкового магазину чи на сторінку в Інстаграмі, то натрапляєш на низку обурливих коментарів від десятка незадоволених клієнтів.

«Люди, навіть не думайте що-небудь замовляти у них. Я замовив дитині книги, заплатив гроші (250 грн), вказав відділення «Нової пошти» ще 29.12.2022. Сьогодні 12.01 2022 року. Ніхто нічого не відправив. Телефон відповідає зранку до ночі, що всі менеджери зайняті, але з вами зв'яжуться найближчим часом. Це скільки ж вони кинули вже людей. Написав 2 заяви до Нацполіції та Держспоживслужби. Чекаю на реакцію органів. Не зв'язуйтесь! Це шахраї!»,  – залишив такий відгук користувач Артем на офіційній сторінці сайту.

«Три тижні немає замовлення, гроші списують. А замовлення немає. Шахраї!», – пише вже на сторінці в Інстаграмі інший обурений користувач.

Та схоже, магазин не поспішає пояснювати свою затримку та йти на комунікацію із розчарованими споживачами, у відповідь на звернення користувачів – тиша. Прикметно, що менеджери продовжують оновлювати пости в тому ж таки Інстаграмі, рекламуючи щодня нові книги, відповідати ж на цілком справедливі претензії користувачів хоча б у текстовому режимі – зась.

«Ділюся своїм досвідом з тими, хто опинився в такій же ситуації, як і я. Замовила 6 січня ще, так і не отримала нічого. Намагаюся повернути гроші вже більше тижня. 17 магазин мав мені оформити повернення коштів, але наразі нічого», – пише користувач ange_l778899.

Втім, така ситуація склалася не лише з цією книгарнею. Через ажіотаж не справляється низка інших книгарень. Як пишуть користувачі мереж, найкраще із замовленнями впоралися сайти видавництв, де практично не було затримки. Ті ж книгарні, де ціни дешевші, потрапили у скандал.

«Книголенд – не дуже надійна книгарня. Найкраще з навалою замовлень справились Якабу і сайти видавництв. «Книгарня Є» взагалі присилає людям книги з післяплатою», – пише у Фейсбуку користувачка Oksana Lishchynska.

«Замовляла в Абабагаламага, ніяких проблем. Через тиждень отримала своє замовлення», – ділиться досвідом у мережі Sveta Gonchar.

«Зараз велике навантаження, замовлення обробляються довго. Багато дописів бачила, що замовлення зроблені ще в грудні, не отримали і зв’язку немає. Я замовляла у видавництві «Читаріум», прийняли швидко, одразу відправили, Укрпошта, вже отримала. Думала, цей бум вже минув», – пише користувач Олена Кліпацька.

Час від часу на сторінках українських книгарень все ж таки можна натрапити на повідомленнями із вибаченнями та новими термінами доставки. Зокрема до таких меседжів вдається «Книгарня Є», пояснюючи затримку великим навантаженням на книгарні. До слова, менеджери все ж таки відповідають на коментарі своїх клієнтів і це тішить. Так само активно включилися в комунікацію і менеджери інших видавництв. На сайтах видно, що активно відповідають на коментарі у Yakaboo та інших відомих видавництв.

Також «Книгарня Є» розмістила у себе на офіційній сторінці у Фейсбуці 17 січня звернення, де аргументувала свою позицію та пояснила, чому замовлення так довго опрацьовуються.

«Дорогі друзі! Щиро вдячні за ваше терпіння та просимо вибачення за затримку відправлень. Наразі ми робимо все можливе, аби ваші замовлення були відправленні якнайшвидше! Книжкова галузь потрапила в безпрецедентну ситуацію, спричинену запуском програми «єПідтримка». Ми невтомно працюємо над тим, щоб якомога швидше повернутись до наших стандартних термінів обробки та відправки замовлень. Просимо поставитися до ситуації з розумінням. Ми вдячні за ваше очікування і саме тому підготували для вас подарунки!

Під акцію потраплять клієнти, які довго очікують на свої книжечки. В замовлення будуть додані подарунки від нашої мережі. Клієнти, які потраплять під дану акцію, будуть проінформовані листом на вказаний під час оформлення замовлення e-mail.

Замовлення, оформлені службою доставки «Самовивіз» і «Кур‘єрська доставка по Києву», під акцію не підпадають. Ми ні в якому разі не хотіли підвести ваші очікування, тому працювали і працюємо цілодобово без свят та вихідних.

Дякуємо та цінуємо, що залишаєтесь з нами», – йдеться в офіційні заяві книгарні.

Також із вибаченням не забарився інтернет-магазин з продожу книг Yakaboo.

У заяві, яку магазин оприлюднив 25 січня, йдеться про те, що команда зіштовхнулася з небаченою кількістю замовлень, тому просить вибачення у тих, хто відчули труднощі із отриманням замовлення.

«За цей час команда Yakaboo зіштовхнулася з небаченою досі кількістю замовлень та збільшеним навантаженням, і ми просимо вибачення, якщо ви відчули труднощі з отриманням ваших замовлень. Щодня ми робимо все можливе, аби кожен клієнт отримав свої книги якомога швидше. Ми підсилили роботу нашого складу, збільшили команду контакт-центру і працюємо над тим, щоб вже невдовзі рівень нашого сервісу повернувся до тих високих стандартів, до яких звикли клієнти Yakaboo. Сподіваємося на вашу підтримку і дякуємо за розуміння», – написали в Yakaboo.

Нагадаємо, що такий ажіотаж з книгарнями стався у рамках програми «єПідтримка», яка передбачає 1000 гривень тим українцям, які пройшли повен курс вакцинації. Гроші, які вони отримали, можна потратити, зокрема, на книги. Також президент заявив, що українці, які отримали бустерну дозу щеплення від Covid-19, отримають ще по 500 гривень, а також програма «єПідтримка» буде розповсюджуватися і на громадян віком 14-18 років.

Олександра ГЕРЦЮК-БАГАЧ

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: