В Україні збільшили мінімальний розмір аліментів на дитину

аліменти3
Фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон, який передбачає збільшення мінімального розміру аліментів в Україні.

За відповідне рішення проголосували 299 народних депутатів, передає портал Finance.ua.

Що змінюється:

  • сукупний розмір аліментів, що стягується на дитину з інших членів сім’ї та родичів, повинен становити 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
  • якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів чи не мають можливості утримувати дитину, то їй призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, але у розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму.

Згідно із сімейним кодексом, батьки повинні фінансово утримувати дітей до їхнього повноліття. У разі розлучення один із батьків, з яким не проживає дитина, зобов’язаний сплачувати аліменти.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 2 тисячі 100 грн. З 1 липня він зросте до 2 тисяч 201 грн, а з 1 грудня — до 2 тисяч 272 грн.

Водночас з нового року прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років становить 2 тисячі 618 грн. З 1 липня очікується його підвищення до 2 тисяч 744 грн, з 1 грудня — до 2 тисяч 833 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: