На Львівщині діє 60 сімейних фермерських господарств

moratorij

Торік з державного бюджету на підтримку аграріїв Львівщини спрямували понад 260 млн гривень.

Підтримка спрямована на компенсацію частини єдиного соціального внеску, витрат на утримання ВРХ та дрібної рогатої худоби, придбання вітчизняної техніки. І це лише частина із загального переліку можливостей, якими може скористатися с/г виробники області.

Сьогодні про зміни в податковому законодавстві для агросектору говорили у Львівській облдержадміністрації.

У 2022 році з обласного бюджету виділили 20,7 млн на розвиток аграрного сектору Львівщини. З цієї суми майже 6 млн грн спрямують на компенсацію витрат, пов’язаних із сільськогосподарською діяльністю, 10 млн грн - на надання пільгових кредитів. Брати участь в цих напрямах можуть лише мікро- та малі – суб’єкти господарювання аграрного бізнесу області.

Також обласною програмою в цьому році була передбачена субвенція громадам області в розмірі  понад 4,2 млн грн на роботи пов’язані з проведенням інвентаризації  сільськогосподарських земель  та поліпшення громадських пасовищ. Продавати документи до участі в програмі можна вже з 28 січня 2022 року в Департамент агропромислового розвитку Львівського обласної державної адміністрації.

«Львівщина є лідером серед регіонів України за кількістю сімейних ферм. Станом на початок 2022 року ми маємо 60 таких господарств. Цей показник лише за рік збільшився майже вдвічі. Ми зацікавлені в тому, щоб зростаюча динаміка лише посилювалась і для цього в державі створені доволі непогані умови.  Сімейні ферми – це не просто офіційне працевлаштування себе і членів своєї сім’ї. Це оптимальний  формат трансформацій особистих селянських господарств у повноцінний  аграрний бізнес. Тільки СФГ мають доступ для пільгового оподаткування при одночасному доступі для всіх  інструментів фінансової підтримки на рівні обласного та державного бюджетів», - розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко розповіла про алгоритмстворення сімейних фермерських господарств.

«Держава сприяє створенню та розвитку сімейних фермерських господарств. Зокрема, чинним законодавством для громадян, які створили СФГ передбачені такі переваги: підприємницький статус для СФГ; можливість легальної реалізації продукції; пільги зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; право на пенсію», - зазначила Людмила Гончаренко.

Представники Головного управління ДПС у Львівській області Володимир Коваль та Наталя Гуля приділили увагу питанням нової податкової реформи в частині оподаткування СФГ і власників сільськогосподарських земель та часткової компенсації єдиного соціального внеску СФГ.

Не менш важливою стала тема підготовки закладами професійно-технічної освіти кадрів на Львівщині.

«Завдяки діалогу з представниками бізнесу області ми розуміємо, що зараз існує проблема підготовки кадрів закладами професійно-технічної освіти. Йдеться про галузь сільського господарства. Зважаючи на це, ми пропонуємо створити наглядові ради при таких навчальних закладах з представників бізнесу (легка промисловість, харчова, будівництва тощо), аби виокремити найзатребуваніші професії. Наша мета – зробити усе можливе, аби молодь не виїжджала за кордон, а залишалась працювати на Львівщині й отримувала легальну заробітну плату», - розповіла радниця голови Львівської ОДА Галина Бордун.

Нагадаємо, що методичні рекомендації щодо створення наглядової (піклувальної) ради закладів професійно-технічної освіти затвердили в червні 2021 року, згідно з наказом Міністерства освіти і науки України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: