Нерухомість як інвестиція: досвід європейського девелопера Smart Estate

IVA_3914_horizont-min

Отримати пасивне джерело доходу і примножувати свій капітал сьогодні може кожен. Для цього не потрібно придумувати велосипед чи вступати у ризиковані фінансові операції.

Найдієвішим інструментом інвестування сьогодні є нерухомість. Згідно з даними НБУ, лише 12% населення довіряють свої гроші банкам і оформлюють депозит. Ще менший попит серед українців мають дорогоцінні метали та цінні папери. Натомість нерухомість вважається найбільш стабільною. Попри пандемію за попередні 1,5 року цей ринок не лише не втратив, але й показав значний ріст. Вартість житла в новобудовах зросла на 19%.

 

За словами Олега Манзія – засновника та інвестора компанії Smart Estate, досвід команди якої налічує 14 реалізованих проєктів у Європі і 5 ЖК в Україні, – купити житло чи комерційне приміщення вигідно з таких причин:

  1. Довгострокові переваги. Вартість квартир та комерційних приміщень постійно зростає. 2022 рік не стане виключенням. Уже протягом перших шести місяців фінансові аналітики прогнозують подорожчання нерухомості на 5% як у новобудовах, так і на вторинному ринку.
  2. Низькі ризики. У цьому випадку слід ретельно обирати забудовника. Перевірте його репутацію, досвід, введенні в експлуатацію будівлі. Ви можете навіть поспілкуватися із власниками вже готового житла, щоб переконатись у відсутності «підводних каменів».
  3. Хороший прибуток. На стадії «котловану» ви купуєте нерухомість за найнижчою ціною. У ході будівництва вартість вашої інвестиції автоматично підвищується, відповідно до зростання ціни за квадратний метр. Тож на фінальному етапі нерухомість буде коштувати на 30-40% більше від першопочаткового фінансового вкладення. Ви зможете її продати або здавати в оренду і мати постійний пасивний дохід.

Сьогодні кожна п’ята нерухомість купується з метою подальшого перепродажу. Розмір прибутку залежить від класу бізнес-центру чи житлового комплексу. Найбільш вигідно інвестувати в нерухомість, яка відповідає нинішнім потребам людей.

В яку нерухомість варто інвестувати

Аби було легше продати чи здати в оренду нерухомість, слід обирати актуальні для потенційних покупців об’єкти. Насамперед варто звернути увагу на ЖК та бізнес-центри з продуманою концепцією, що відповідають потребам часу та сучасних інвесторів.

До прикладу, Smart Estate зараз завершує будівництво бізнес-центру 266 Smart на вулиці Стрийській. Проєкт актуальний для цієї локації, інноваційний, розроблений з урахуванням європейських стандартів, має зручну інфраструктуру, тому на самому старті продажів половина приміщень та більша частина паркомісць були розпродані.

Тож якщо ви збираєтеся інвестувати в нерухомість, зверніть увагу на такі фактори:

  • тип нерухомості – ціни на квартири в новобудовах постійно ростуть у той час, як вторинне житло демонструє менші фінансові перспективи;
  • етап будівництва – чим менше часу залишається до здачі об’єкта нерухомості в експлуатацію, тим вищою буде ціна на квадратний метр;
  • поверх – квартири на верхніх поверхах дорожчі, оскільки в них більше світла і менше шуму з вулиці;
  • інфраструктура – віддавайте перевагу ЖК та бізнес-центрам, де поруч розташовані школи, садочки, магазини, торгово-розважальні центри, спорткомплекси, зупинки громадського транспорту та зручні під’їзди для автомобілів;
  • концепція – уникайте безликих бетонних коробок та обирайте житлові чи комерційні комплекси з продуманим дизайном, вільним плануванням, сучасними технологічними рішеннями.

Незалежно від того, плануєте ви продавати нерухомість чи здавати її в оренду, обираючи об’єкт для інвестиції, думайте про перспективи та вигоди для майбутніх мешканців.

Паркомісця – ще один спосіб інвестування

Проблема паркування є актуальною для Львова. Кількість машин на дорогах постійно збільшується, що викликає не лише транспортний колапс у години пік, але й завантаження вулиць припаркованими авто. Smart Estate розробляє проєкт, який стане для львів’ян мегарятівним. Наприклад, ви є резидентом бізнес-центру 266 Smart і маєте своє паркомісце. Ви приїжджаєте на роботу і паркуєте тут машину на період з 9 ранку до 6 вечора. А всю ніч ваше паркомісце пустує в той час, як у ЖК, розташованих поруч, мешканці не мають, де залишити своє авто.

Тож у Smart Estate розробляють систему “car sharing”, яка допоможе здавати паркомісця, шукати орендарів і заробляти на них. Ви самі обираєте термін, на який здаєте паркомісце. Це може бути година, день, тиждень чи місяць. Якщо ви їдете у відрядження, віддаєте машину в ремонт чи просто не користуєтесь паркінгом певний час, ваше місце не пустує, а приносить прибуток. Відповідно паркомісце стає вигідною та перспективною інвестицією.

* Реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: