Стрілянина у Дніпрі: що відомо про трагедію у лавах Нацгвардії

dnipro_33
нацгвардієць, солдат строкової служби Артемій Рябчук під час видачі зброї пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул НГУ, після чого втік зі зброєю. Фото: Нацполіція Дніпропетровської області

Серед ночі четверга, 27 січня, на території заводу «Южмаш» у Дніпрі пролунали постріли. 21-річний юнак розстріляв караул НГК. Нацгвардієць, солдат строкової служби Артем Рябчук відкрив вогонь під час видачі зброї, після чого утік з місця, прихопивши з собою автомат Калашникова.

Серед ночі четверга, 27 січня, на території заводу «Південмаш» у Дніпрі пролунали постріли. 21-річний юнак розстріляв караул НГУ. Нацгвардієць, солдат строкової служби Артем Рябчук відкрив вогонь під час видачі зброї, після чого утік з місця, прихопивши з собою автомат Калашникова.

Загинули п'ятеро людей, серед яких четверо військових та цивільна жінка. За життя ще п'ятьох людей борються медики.

ІА Дивись.info зібрала деталі дніпровської трагедії.

Близько четвертої години ранку. Четвер, 27 січня, машинобудівний завод «Південмаш» (відомий для більшості як колишній «Южмаш»). 21-річний військовий Артем Рябчук під час видачі зброї пострілами з автомата Калашникова розстрілює караул військовослужбовців НГУ, після чого втікає зі зброєю та патронами.

Солдат зайшов до збройової кімнати, забрав автомат і патрони, потім почав стріляти в товаришів по службі. На той момент у караульному приміщенні було близько 22 солдатів. Двоє з них вибігли надвір і викликали поліцію та швидку. Відео із камер спостережень оприлюднило видання Цензор.НЕТ. (Застерігаємо: контент, оприлюднений нижче, містить сцени насилля - ред.)

На місці розстрілу загинуло п'ятеро людей, ще п'ятьох у тяжкому стані ушпиталюють. Найперше про це повідомляють у МВС. Юнака оголошують в розшук.

Фото Нацполіції

До Дніпра терміново виїжджає командувач Нацгвардії генерал-полковник Микола Балан.

За даними Дніпротетровського управління нацполіції, хлопець родом з Одещини.

Він народився у Ізмаїлі, має середньотехнічну освіту, закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж. До служби в армії працював комірником на одному із приватних підприємств, стало відомо із власних джерел виданню Obozrevatel.

О пів на десяту ранку хлопця затримують поліцейські у Підгородньому Дніпропетровській області. У поліції кажуть, що про місце перебування стрільця їх повідомили небайдужі. Водночас у ДБР заявили, що юнак здався правоохоронцям: Артем Рябчук, перебуваючи у селі, попросив випадкову жінку зателефонувати у поліцію та повідомити про його місцезнаходження.

Щоправда, згодом останнє відомство уточнило: поки військовий просив на вулиці жінку зателефонувати до поліції щодо його місцезнаходження, до поліції вже встиг додзвонитися чоловік, який проходив повз.

Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Національної гвардії, що призвела до трагедії. Мотиви Артема Рядчука поки не відомі: проводитимуться експертизи, зокрема створять комісію з вивчення обставин, які могли призвести до таких дій 21-річного військовослужбовця, аналізуватимуть обставини проходження Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Сам же стрілець розповів хронологію своїх дій.

«Я беру автомат… Я заряджаю перший магазин і стріляю по тих двох, які знаходяться в КЗЗ. Після чого я знав, що операторша зв’язується з частиною кожні 30 хвилин, щоб доповісти про обстановку, і я, щоб вона не доповіла, пальнув по ній. Після чого я зайшов у відкритий сейф і забрав усі заряджені ріжки, які зміг закинути у рюкзак», - розповів Рябчук.

Після цього він пішов на КПП та попросив, аби його випустили з території заводу, та вахтерка його не випускала, після чого юнак вистрілив їй у голову.

«Відкрив одні із дверей виходу і почав стріляти по дверному замку, сподіваючись вийти, але у мене нічого не вийшло. Я побродив по заводу. Знайшов місце, де зможу перестрибнути, перерізав дріт і перестрибнув через огорожу», - пояснив він.

Після втечі Артем думав, де сховатися у житловому кварталі, після марних спроб вийшов на трасу та застопив авто, яке підвезло його до передмістя Дніпра Підгородне.

«Я пішов світзаочі», - зізнався затриманий, описуючи події, після того, як його висадили з авто. Набої та зброю хлопець натомість заховав у недобудові неподалік.

Жертви розстрілу у Дніпрі

Національна гвардія оприлюднила імена вбитих під стрілянини, яку відкрив нацгвардієць Артемій Рябчук.

Солдат убив:

  • старшого лейтенанта Олександра Буганова (НГУ);
  • молодшого сержанта Олександра Драгана (НГУ);
  • старшого солдата Артема Левківського (НГУ);
  • солдата Леоніда Черніка (НГУ);
  • контролерку КПП, відомча воєнізована охорона Віру Сергіївну Лебединець.

Про стан поранених поінформував радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, четверо поранених перебувають у лікарні Мечникова та ще один – у 16-ій міській лікарні Дніпра.

У лікарні Мечникова борються за життя 22-річної дівчини-військовослужбовиці Нацгвардії, яка отримала три кулі впритул: вона поранена в коліно, у плече та в живіт (останнє поранення – найважче). Дівчина втратила понад три літри крові. Ще один її товариш по службі отримав поранення в черевну порожнину і теж перебуває у важкому стані.

Життя двох інших поранених, доставлених до лікарні Мечникова, за оцінками лікарів – поза небезпекою.

У важкому стані також військовослужбовець НГУ, доставлений до 16-ої міської лікарні. У нього поранення в груди у стегно та в плече.

Сьогодні небайдужі дніпровці та нацгвардійці здавали кров для порятунку життя поранених.

Як передає Укрінформ, двоє військових перебувають у вкрай важкому стані. Їх вже прооперували.

Юнак, над яким знущалися

За недоведеною версією, чому Артем Рябчук відкрив стрілянину, вважається, що він став жертвою дідівщини. Над хлопцем знущалися пабратими після того, як він попередив керівництво про бійку між солдатами, заявила нардепка від Слуги народу, членкиня правоохоронного комітету Юлія Яцик.

Це сталося два місяці тому. Натомість хлопця обізвали «стукачем», та замість того, аби вжити заходи, почали насміхатися та знущатися з нього.

Водночас радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко сумнівається, що справа у цькуваннях.

«Сам Рябчук зростом 194 сантиметри і вагою понад 90 кг не дуже тягне на жертву. Він мав можливість доповісти своєму безпосередньому командиру про те, що він зазнає переслідувань, або командирові свого командира. Або зателефонувати на «гарячу лінію» НГУ, яка є на головній сторінці офіційного сайту. Міг нарешті піти у самоволку, але не розстрілювати 10 людей», - прокоментував він інформацію щодо булінгу над Рябчуком.

За словами Геращенка, і в Національній гвардії, і правоохоронними органами, безумовно, буде проведено детальне розслідування цієї трагедії з похвилинним відновленням перебігу подій.

Оголошення про підозру

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили нацгвардійцю Артему Рябчуку про підозру за трьома статтями: про вбивство, дезертирство та викрадення зброї, повідомила на брифінгу 27 січня радниця Державного бюро розслідувань з комунікацій Тетяна Сапьян, передає «Радіо Свобода».

Фото із затримання Рябчука. Фото: МВС

За її словами, наразі слідчі уже провели огляд місця вбивства і місця затримання, провели допити свідків і одного з поранених, який перебуває у лікарні ім. Мечникова.

Слідство зараз розглядає кілька версій трагедій, серед яких можливі позауставні відносини, які могли стати причиною злочину. Інформацію щодо доносу про бійку перевіряють, уточнила Сапьян.

ДБР розпочало слідство у справі щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії, що могла призвести до цієї трагедії.

«Проведуть ретельне розслідування умов, через які цей злочин став можливим. Також слідство вивчатиме, як був організований процес несення служби, як відбувалася охорона об’єктів, які були статутні відносини. І це стосується не лише частини, де сталася трагедії, а усіх інших частин Нацгвардії», – цитує радницю ДБР Укрінформ.

Правоохоронці будуть клопотати про обрання Нацгвардійцю Артемію Рябчуку заходу у вигляді арешту.

Правоохоронці також будуть встановлювати, чи не перебував хлопець у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Йому призначать експертизу щодо психологічного стану.

Слідство розглядає декілька версій трагедії. Зокрема можливі нестатутні відносини, які могли стати причиною вказаний злочин.

Також слідчі перевіряють інформацію про бійку, що сталася кілька місяців тому, та цькування затриманого іншими військовослужбовцями.

На брифінгу у Дніпрі командувач Нацгвардії України Микола Балан заявив, що подає у відставку.

«Враховуючи, що за будь-які дії, хороші чи погані, несе відповідальність командир, сьогодні вранці я написав рапорт міністру внутрішніх справ з клопотанням перед президентом України про відставку і звільнення з посади командуючого Національною гвардією», - пояснив він.

Також від виконання обов'язків на час розслідування відсторонено командира полку, де сталася трагедія, його заступника по роботі з особовим складом і начальника штабу.

Національна гвардія України візьме на себе поховання загиблих у Дніпрі гвардійців, виділить грошову допомогу пораненим і виплатить по мільйону 800 тисяч гривень родинам убитих, додав на брифінгу Балан.

За словами очільника Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука, у лікарнях, де перебувають поранені внаслідок стрілянини, повністю забезпечені необхідними медикаментами. На завтра заплановані наступні операції для двох військових з найтяжчими пораненнями.

Тим часом іншим  нацгвардійцям, які були у варті під час нападу, надається психологічна допомога.

Підгогтувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: