Як у Львові пересадили сім органів за шість днів

операція
ілюстративне фото, з архіву редакції.

Серце, печінку і п’ять нирок — дві родинні і ще три від двох посмертних донорів.Щоб встигнути довезти серце з Івано-Франківська, напередодні довелося розгорнути з Нацполіцією цілу спецоперацію.

Сім органів за шість днів пересадили у Першому медичному об’єднанні Львова.
Серце, печінку і п’ять нирок — дві родинні і ще три від двох посмертних донорів.
Щоб встигнути довезти серце з Івано-Франківська, напередодні довелося розгорнути з Нацполіцією цілу спецоперацію.

Про це розповіли у Першому ТМО Львова 27 січня.

«Івано-Франківськ. В Обласній лікарні помирає 52-річна жінка. Інсульт. На жаль, медицина в її випадку виявляється безсилою, але рідні - чоловік і діти - вирішують дати шанс на життя іншим людям і підписують згоду на донорство.
Єдина інформаційна система трансплантації вирішує: одну нирку отримає реципієнт «лікарні донора» - це 30-річна жінка, колишня військова, мама двох дітей, нирки з ладу якої вивіл коронавірус. Другу нирку, а також серце і печінку система віддає нашим пацієнтам. Тож, команди лікарів терміново виїздять до Івано-Франківська», - розповіли медики.

Нирку пересаджують у обласній лікарні, інші органи - забирають до Львова. Нирку і печінку привезли автівками, час «життя» органа поза тілом це дозволяє, а серце - вертольотом, адже у кардіохірургів після вилучення є лише три години, щоб воно забилося у грудях реципієнта . Такий був план. От тільки в нього втрутилася погода.

«Перед операцією стає відомо: вертоліт не прилетить. Вибір - або відмовитися від серця, якого в реанімації чекав 67-річний чоловік після трьох інфарктів, або спробувати довезти машиною - 130 км в сніг і ожеледицю . Звісно, ми обрали другий. 1 год 40 хв зайняла дорога в автівці патрульних. Опинившись у нашій лікарні, трансплантологи мали лише годину на порятунок чоловіка. І їм це вдалося. По завершенню операції у грудях 67- річного Ярослава билося нове і здорове серце. Після трьох інфарктів його власний орган уже був не життєздатним. Чоловік був в реанімації», - розповіли у лікарні.

Після цього автівки Національній поліції України під звуки сирен привезли ще один безцінний вантаж – донорську печінку.

Її отримала 27-річна львів’янка Мар’яна. Про діагноз – цироз печінки – дізналася близько п’яти років тому. Мар’яна каже: єдине про що мріє – після одужання особисто подякувати родині донора й обійняти їх, адже вони відтепер для неї як сім’я.

Нирку вчора пересадили 38-річному Вадиму із Хмельницького. Понад вісім років він страждав на гломерулонефрит. Від цієї хвороби помер його батько. На гемодіалізі Вадим вже рік та сім місяців. Вже двічі за цей час їм телефонували і говорили, що є нирка, але зрештою донорський орган не підходив. Проте вони із дружиною вірили: третій дзвінок виявиться щасливим.

«Долі усіх цих людей залежали від трансплантації. І завдяки об’єднанням зусиль людей з усієї України їхні життя вдалося врятувати», - резюмують медики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: