За рік до смерті: сьогодні річниця останнього видання «Кобзаря»

1440140507_kobzar
Фото з відкритих джерел.

Сьогодні, у 1860 рокі світ вперше побачив повну збірку «Кобзаря» Тараса Шевченка, яка стала останньою для українського генія. 

27 січня 1860 року світ вперше побачив повну збірку «Кобзаря» Тараса Шевченка, яка стала останньою для українського генія.

ІА Дививсь.info підготувала декілька цікавих фактів про найвідомішу у світі літературну пам'ятку України.

  1. Перше видання «Кобзаря» вийшло 1840 року, у Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки, на кошти Петра Мартоса. Воно містило 8 творів на цигарковому папері, 115 сторінок, 1000 примірників та гравюру на початку. А коштував він 1 срібний карбованець.

    Фото з відкритих джерел.

  2. Друге видання вийшло 1844 року, за три роки до арешту Тараса Григоровича. Воно вийшло під назвою «Чигиринський Кобзар», це був передрук першого видання «Кобзаря» з новою поемою «Гайдамаки».
  3. Під час другого заслання Шевченка Платон Симиренко став спонсором третього видання збірки.
  4. 1860 року, коли в виданні «Кобзаря» брав участь Петро Симиренко, справжнє число примірників було не 5800, а 6050. 250 примірників були нецензурованої версії. Своїми руками Шевченко вклеював заборонені цензурою рядки віршів, які були надруковані на маленьких шматочках паперу.

    Фото з відкритих джерел.

  5. 1860 року «Кобзар» був перекладений російською мовою та виданий російськими поетам, під редакцією Миколи Гербеля.
  6. Четверте видання готувалось до публікації ще за життя Шевченка, але вийшло воно вже після його смерті, 1861 року. Це не була повноцінна книга, а декілька сторінок в журналі «Основа».
  7. Перша повноцінна книга «Кобзар», яка ще й була сучасною українською мовою, вийшла через 100 років після смерті Тараса Шевченка.
  8. У Черкасах існує музей, який має назву «Музей однієї книги». Він  містить велику кількість раритетних видань «Кобзаря».

    Фото з відкритих джерел.

  9. У Києві є музей мікромініатюри, в ньому зберігається найменша книга «Кобзаря». Вона має 12 сторінок, а обкладинка зроблена з листя безсмертника, площею 0,6 мм². В ній містяться 6 творів, портрет поета, а також зображення його хати в Моринцях. Товщина букв становить 3 мікрони. Автор цієї дивовижної роботи українець Микола Сядристий.
  10. А найбільший «Кобзар» у світі знаходиться у музеї Тараса Григоровича, та сягає двох метрів у висоту і півтора в ширину.

    Фото з відкритих джерел.

  11. Збірка «Кобзар» перекладена на понад 100 мов, серед яких японська, арабська, мова есперанто.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: