Зміни в законі про іноземців: привід для хвилювання чи економічного росту України

заробітчани
Фото ілюстративне

29 січня 2022 року набувають чинності нові положення в польському законі про іноземців, основною метою яких є спрощення процедур надання іноземцям дозволів на тимчасове проживання та працю на території Польщі.

Ключові зміни для українців стосуватимуться карт побиту та подовження терміну дії освядчення, розповіла ІА Дивись.info Ольга Чубенко, засновниця онлайн-сервісу роботи за кордоном Jobian.

«Ці зміни розпочинають нову епоху на ринку працевлаштування Польщі, і в першу чергу це стосуватиметься близько 1,5 мільйонів українців, які щорічно їдуть працювати у сусідню державу. Тепер іноземцям набагато легше офіційно працевлаштуватися на довгий строк , що, стимулюватиме новий потік трудових мігрантів. Це, натомість, позитивно впливатиме на економіку як країни-реципієнта, так і країн-донорів», - пояснила вона.

Однією із найважливіших змін– подовження строку дії освядчення (запрошення на роботу) із 6 місяців до 2 років без необхідності дотримуватися часових коридорів перебування на території ЄС. Це вирішує проблему довготермінового працевлаштування, яке дотепер було можливим лише за наявності зазволєнія (дозволу на роботу від воєводи) або карти побиту.

Раніше іноземець не міг довгостроково працювати без цих документів, оформлення яких вимагає часу. Проте нові положення дозволять видавати візи для виконання роботи на підставі заяви на строк більше ніж 6 місяців. Також, спрощуються умови щодо зміни дозволу на тимчасове проживання та працю на території Польщі (карти побиту).

Крім того, важливі поправки були внесені у вимоги до іноземців для подачі заяви на тимчасове перебування і роботу. Раніше необхідно було надати договір оренди житла чи броні готелю та документи, що підтверджують наявність постійного джерела доходу. Тепер ці вимоги замінили єдиною – підтвердженням рівня щомісячного доходу не нижче 3010 злотих брутто, що відповідає розміру мінімальної зарплати в Польщі. Така умова діє незалежно від обсягу робочого часу та типу правовідносин між робітником та працедавцем.

«Для українців нові положення мають особливе значення, – додає експертка з міжнародного працевлаштування Ольга Чубенко. – І це не дивно, адже 90% трудових мігрантів з України їдуть працювати саме до Польщі, яка пропонує чималу кількість вакансій та майже втричі вищу середню заробітну плату порівняно з українською».

Нагадаємо, що за 2021 рік українські трудові мігранти переказали на батьківщину понад $14 мільярдів, тим самим встановивши новий рекорд та затвердивши важливість трудової міграції для процесу відновлення економіки України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: