Золоті п’ять хвилин: працівників Львівської мерії вчать надавати домедичну допомогу (фото)

IMG_7497

Перші навчання з домедичної допомоги провели сьогодні для працівників Львівської міської ради.

У мерії запевняють, що надалі вони стануть системними та будуть доступними для всіх охочих.

«Коли ворог стоїть на нашому кордоні, ми не повинні панікувати, а повинні вчитись, здобувати навики. Ми сьогодні проводимо перший тренінг домедичної допомоги для невеликої групи працівників міської ради. Наше завдання – з наступного тижня у всіх районах міста почати проводити схожі тренінги. У Львові є близько 50 тренерів, які можуть проводити такі навчання в районних адміністраціях, у медіатеках, у школах. Особливий акцент ми будемо робити на навчанні старшокласників. Це має стати системною роботою, щоб кожен львів’янин вмів надати домедичну допомогу», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Тренінг, який на 80% складається із практики, проводять спеціалісти Мальтійської служби допомоги.

«Дуже важливо, що питання домедичної допомоги зараз є на порядну денному. Зараз українці переживають певну тривогу і невпевненість, тому знання першої допомоги дають певне заспокоєння, що ми зможемо допомогти собі і своїм близьким. Ця інформаційна безпека знімає стресовий стан, а це зараз вкрай важливо. Ці курси на 80% практичні. Ми починаємо не з того, що вчимо людей відразу кидатися до потерпілого, а враховувати різні чинники. Потрібно оцінити ситуацію, безпеку власну та оточення, зняти панічні настрої, а потім підійти до потерпілого, оцінити його стан і почати надавати першу допомога чи робити реанімаційні дії. Це все має увійти у так звані золоті 5 хвилин. Для того, щоб люди це розуміли, ми й проводимо тренінги, аби навчити мислити цими «табличками», а не тривожними відчуттями і втрачати час. Наші шанси у разі надзвичайної ситуації будуть тим вищі, чим більше людей вмітиме надавати домедичну допомогу. Цей пілотний проєкт дасть можливість зрозуміти, які у нас є цільові групи і на які теми потрібно буде звернути більше уваги», – пояснила представниця Мальтійської служби допомоги Олена Голишева.

Як розповів Андрій Садовий, у Львові завтра попередньо приймуть програму медичної та стрілецької підготовки мешканців.

«На сьогодні ми бачимо свій обов’язок у тому, щоб навчити мешканців Львова вміти надавати домедичну допомогу і вміти обходитися із зброєю. Ми почали навчання працівників комунальних підприємств, зараз готуємо графіки для приватних. Наступним кроком буде навчання всіх мешканців, які виявлять бажання. Ми провели перемовини з тирами та полігонами області. Завтра на виконкомі прийматимемо відповідну програму, яку потім винесемо на сесію ЛМР, там будуть визначені необхідні кошти. Будуть передбачені блоки опанування зброї, медичної допомоги, інформування мешканців. Це наша допомога теробороні, якою займається держава. Зараз ми працюємо для служб міських, думаю, за два тижні можна буде записуватися львів’янам, для цього є «гаряча лінія». За школярів і комунальних служб платитиме місто, приватні підприємства – за свої кошти. Якщо ми говоримо про львів’ян, то це вже має координувати держава», – розповів Андрій Садовий.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: