Розмова Байдена і Зеленського «пройшла не дуже добре», – CNN

Зеленський і Байден
Фото з відкритих джерел.

Телефонна розмова між президентом США Джо Байденом і президентом України Володимиром Зеленським у четвер «пройшла не дуже добре».

Про це CNN повідомив високопоставлений український чиновник на тлі розбіжностей з приводу «рівнів ризику» російського нападу.

Білий дім, однак, оскаржив повідомлення чиновника, попередивши, що анонімні джерела «поширюють брехню». Вони дійсно заявили, що Байден попередив Зеленського, що неминуче вторгнення є «явною можливістю».

По телефону, який український чиновник назвав «довгим і відвертим», Байден попередив свого українського колегу про те, що напад Росії може бути неминучим, заявивши, що вторгнення може відбутись, як тільки земля замерзне пізніше в лютому.

Зеленський, однак, підтвердив свою позицію про те, що загроза з боку Росії залишається «небезпечною, але неоднозначною», і немає впевненості в тому, що напад відбудеться, сказав президент.

Прес-секретар Ради національної безпеки Емілі Хорн оскаржила опис дзвінка високопоставленим українським чиновником. «Анонімні джерела» зливають «брехню», - сказала вона CNN. «Президент Байден сказав, що існує явна ймовірність того, що росіяни можуть вторгнутися в Україну в лютому. Він сказав про це публічно, і ми попереджали про це протягом декількох місяців. Повідомлення про щось більше або більше від цього є абсолютно помилковими».

Відверта дискусія між двома лідерами відбувається в міру того, як США і НАТО продовжують готуватися до перспективи російського вторгнення. Хоча вони підкреслювали необхідність дипломатії, Білий дім попередив, що вторгнення може бути неминучим, оскільки десятки тисяч російських військ зосереджені на українському кордоні.

Дзвінок тривав годину і 20 хвилин, за словами представника Національної безпеки США, в ньому були висвітлені великі питання, які двом лідерам належало обговорити в умовах нарощування російських військ. Чиновник описав дзвінок як «довгий і серйозний», але «продуктивний», оскільки Байден і Зеленський обговорили недавню агресію Росії.

Байден сказав Зеленському, що американські чиновники оцінили, що вторгнення потенційно може відбутися в лютому, але не сказали, що це, безумовно, відбудеться, сказав чиновник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: