У Росії та ОРДЛО незаконно утримують більше чотирьохсот українців

вбивство
Ілюстративне фото

Загалом у РФ та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей незаконно утримуються 444 політв’язні та заручники.

Про це повідомила Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

«Вітаю ухвалення Верховною Радою України Закону України «Про соціальний і правовий статус осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей» (№6104), який передбачає створення реєстру політв’язнів. Нарешті правовий статус 444 політв’язнів та заручників врегульовано», - написала вона у Telegram.

За її словами, названий закон визначає підстави та процедури встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також передбачає низку соціальних гарантій.

Згідно із документом, закріплюється можливість надання медичної та реабілітаційної допомоги, санаторно-курортного лікування особам, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Окрім того, після звільнення цих осіб передбачається відшкодування витрат на професійну правову допомогу, яка надавалася для захисту їхніх прав і законних інтересів.

Зі слів Денісової, з цих незаконно утримуваних 444 осіб РФ наразі за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 українців, з яких 121 перебуває в ув’язненні (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території РФ) та дев'ять осіб позбавлені права на свободу пересування.

«76 осіб уже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством», - написала український омбудсман.

Окрім того, за даними Денісової, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у незаконному полоні перебуває 314 українців, з них 33 - жінки та 44 - військовослужбовці. Серед цих ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники, зазначила вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: