Влучили в ціль: на Яворівському полігоні випробували протитанкові ракетні комплекси NLAW (фото)

IMG_7719

Сьогодні у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відстріляли перші навчально-бойові стрільби з ручних протитанкових ракетних комплексів NLAW.

Цьому передували три дні інтенсивного вишколу під керівництвом інструкторів тренувальної місії Збройних сил Великої Британії «Orbital».

Зокрема бійці відпрацювали тактику дій з протитанковими комплексами на навчально-тренувальному комплексі «Бій в місті». На рубежах від 300 до 600 метрів були встановлені мішені: бойова машина піхоти, САУ та МТ-ЛБ. Вогонь вели з різних дистанцій та позицій: з будинку через вікно, з окопу, з бойової машини тощо. Всі цілі були вражені.

«Особовий склад був підготований в найкоротші терміни і якісно. Стрільби пройшли на відмінно - умови відповідали бойовим. За результатами стрільб військовослужбовцям були вручені сертифікати про те, що вони можуть бути інструкторами, і вже з понеділка готувати операторів ПТРК NLAW для військових частин. Загалом буде підготовано до 40 інструкторів, які можуть навчати військових уже в військових частинах», – підсумував результати стрільб начальник Головного управління доктрин та підготовки ГШ ЗС України полковник Микола Губень.

За його словами, ПТРК NLAW може вражати противника на відстані від 20 до 600 метрів, в русі - до 400 м. Це дозволяє використовувати його у містах.

«Техніка вже поступила у військові частини, зокрема в район проведення ООС. І чекає на операторів, які будуть підготовані впродовж наступного тижня. Ці протитанкові засоби дозволяють збільшити щільність протитанкової оборони і закриває той проміжок, який у нас був проблематичним – від переднього краю оборони до 600 м. Тобто у нас зараз буде сформована протитанкова оборона від 5 км і до переднього краю», – розповів командувач Командування підготовки Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Ігор Палагнюк.

Як розповів солдат Зіновій Тужанський, який сьогодні отримав сертифікат інструктора, ПТРК NLAW важить лише 12,4 кг.

 

«Установка дуже легка у використанні, навчитися користуватися можна навіть за день. Це високоточна зброя – ворожі танки будуть знищені на 100%. Ракета пролітає 600 метрів за 6 секунд», – розповів Зіновій Тужанський.

Тим часом, з наступного тижня до 184-го Навчального Центру прибуде ще близько 20 військовослужбовців, аби здобути фах оператора ПТРК NLAW.

Нагадаємо, нещодавно Велика Британія передала Збройним Силам України партію протитанкових засобів у вигляді комплексів NLAW. Це відбулося після того, як міністр оборони Британії Бен Уоллес під час слухань у парламенті заявив, що Лондон поставить Україні легкі протитанкові оборонні озброєння.

Комплекс NLAW був розроблений шведською групою Saab AB спільно з британським відділенням групи Thales за завданням та фінансуванням міноборони великої Британії.

NLAW є ручним одноразовим протитанковим засобом з ефективною дальністю стрільби до 600 метрів. Перед пуском навідник за допомогою прицілу протягом трьох секунд відстежує кутову швидкість цілі, яка запам’ятовується інерційним блоком ракети, який під час польоту робить необхідні поправки, коригуючи напрям руху. Також не обов'язково, щоб ракета точно влучила в ціль. Датчик спрацює навіть тоді, коли вона просто пролетить над танками.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: