Врятувати українську книгу: що передбачає новий законопроєкт

книга
фото ілюстративне

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, що пропонує субсидіювати оренду українським книгарням, а також надавати неповнолітнім громадянам сертифікати на книги.

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, що пропонує субсидіювати оренду українським книгарням, а також надавати неповнолітнім громадянам сертифікати на книги.

У документі йдеться про програму державної підтримки для українських книгарень, що продаватимуть книги українською мовою, мовами країн ЄС або мовами корінних народів України.

Книгарням пропонують надавати державну субсидію для відшкодування витрат на оренду приміщення. Однак сума субсидії не може перевищувати вартість оренди, а також не може бути більшою за 20% доходу, отриманого з продажу книг у відповідній книгарні.

Субсидія надаватиметься щоквартально з першого кварталу 2023 року – для цього книгарням потрібно буде звернутися до Українського інституту книги.

Також, згідно із законопроєктом, українцям надаватиметься сертифікат на придбання книг при народженні та у 14 років. Сума сертифікату становитиме третину прожиткового мінімуму. На початок 2023 року, коли плануються перші виплати, він становитиме 2684 грн, тобто можна буде отримати 805,2 грн.

Щодо бюджетного обґрунтування, розмір видатків на субсидії книгарням залежатиме від їхньої кількості. Проте очікувана сума видатків з бюджету 2023 року становитиме від 52 до 86 млн грн.

Натомість на сертифікати пропонується витрачати близько 470-480 млн грн щороку. У подальші роки обсяг цих видатків у перерахунку на прожиткові мінімуми за відповідний рік істотно не зміниться, зазначають автори документу.

Автори законопроєкту вважають, що така підтримка української книги дозволить збільшити мережу книгарень у 4-5 разів, що спричинить створення щонайменше п'ять тисяч нових робочих місць.

ІА Дивись.info запитала думку українських письменників щодо такої ініціативи влади.

«Це хороша ініціатива. Читання розвиває критичне мислення. А це дуже важливо в умовах сучасної ситуації в Україні. У нашій державі є достатній попит на книги, але культура читання нерозвинена, вона потребує ось таких стимулів і якщо до цього долучається держава, то, як на мене, це позитивний крок. Книга в Україні потребує грунтовної підтримки, оскільки єдина державна програма, яка існувала досі, мала на меті поповнення бібліотечних фондів Інституту книги. Її було недостатньо. Останнім часом книжковий ринок зростає, він стає конкурентоздатним. Йому потрібні податкові пільги або податкові канікули для того, щоб міцно стати на ноги. Тому ця ініціатива влади доречна, якщо вона себе заявить позитивно», – говорить письменник і видавець Павло Щириця.

фото з відкритих джерел

«Іншого способу познайомити з книжкою, ніж взяти її в руки нема. Чим більше у нас буде місць, де люди, а передусім діти, зможуть познайомитись з книгою, тим краще. Якщо вони будуть тримати книгу в руках з самого дитинства – це сприятиме розвитку суспільства загалом. В Україні помітно зріс попит на книги порівняно з минулими роками, але якщо порівнювати з ідеалом, то, звісно, до нього нам ще далеко. Але так чи інакше, єдиний спосіб створити такий попит – це знайомити дітей з книгою. І саме з реальною, паперовою, такою, яку можна тримати в руках»,- поділився своїми думками письменник, видавець та публіцист Віталій Капранов. 

Фото з відкритих джерел

«Так, безумовно, це хороша ініціатива. Все, що спрямовано на покращення видавництва, на розвиток української культури – це все добре. Адже зараз українській книзі важко виживати, як і авторам. Але, судячи з продажів моїх книг, попит на читання в Україні достатній. Ось продав останній тираж. У справі книговидавництва допомога від держави потрібна. Її сприяння дуже важливе. Важливі будь-які субсидії чи спонсорські кошти. Замість того, щоб їх розкрадати, краще на розвиток української книжки пустити. Шкода, що так пізно за це беруться, давно пора було. Сподіваюсь, далі такі ініціативи тільки розширюватимуться», – сказав письменник, казкар Сашко Лірник.

фото з відкритих джерел

Торік Український інститут книги опублікував результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання».

Це дослідження – наймасштабніше за останній час: воно охопило практично всі вікові групи, включало не лише масові опитування, але й фокус-групи. Досліджувалось те, як змінились читацькі звички українців.

За результатами дослідження, найпопулярнішими жанрами для дорослих є класика (20%) та детективи (18%), любовні романи (16%), книги з психології та саморозвитку, а також фантастика і фентезі та сучасні романи (по 15%), наукові та науково-популярні видання (14%), фахова та бізнес-література (12%).

Ось ще кілька важливих і цікавих результатів дослідження:

  • вперше за часи незалежності України українські читачі почали надавати перевагу саме україномовним книжкам – 32% українською проти 27% – російською;
  • 8% дорослих і 13% дітей щоденно читають книжки;
  • жінки значно частіше читають, ніж чоловіки: ніколи не читає 38% чоловіків і 28% жінок, при цьому, щодня читають 7% чоловіків і 9% жінок;
  • 57% дітей читають з примусу.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: