Загроза більша, ніж нам кажуть: чому дипломати почали покидати Україну

1732ad88-2a27f4bf1fb4b202a8eb8cb6bb40f71a
Фото з відкритих джерел.

Напруга на кордонах України зростає, весь світ у тривожному очікуванні наступного кроку Кремля, а непорозумінь між західними країнами стає дедалі більше.

У зв'язку з цим деякі країни вирішили відкликати сім'ї своїх послів з України, керуючись «загрозою військового нападу Росії», хоча весною 2014 року, після вторгнення окупантів у Крим та на Донбас, нікого не евакуйовували.

«Я думаю, що вони дивилися по своїх внутрішніх процедурах – і представники США, і представники Великобританії. У них є відповідна документація, і вони тоді не оцінювали загрозу для життя своїх співробітників і членів їхніх родин настільки високо. Бо бойові дії були зосереджені на Донбасі, а зараз периметр зосередження російських військ, на жаль, набагато більший», – розповів ІА Дивись.info Євген Магда, політолог, історик, журналіст, директор Інституту світової політики, чому дипломатів не відкликали у 2014 році.

Після наказу про висилку сімей дипломатів з України офіційні особи США в Києві провели онлайн-засідання і попередили сотні американців, що посольство не зможе евакуювати їх у разі конфлікту.

Посольство також випустило попередження, в якому Україна оцінюється як «рівень 4: не подорожуйте». Згідно з попередженням, умови безпеки вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму і на сході України «непередбачувані і можуть погіршитися без особливого повідомлення».

У рекомендаціях говорилося, що громадянам США «слід подумати про те, щоб виїхати зараз, використовуючи комерційні або інші приватні варіанти транспорту».

Офіційні особи США відмовилися надати більш детальну інформацію про те, чому наказ про від'їзд був відданий зараз, але передали недавні зауваження президента Байдена про те, що вторгнення «може відбутися в будь-який час».

Великобританія тимчасово відкликала деяких співробітників зі свого посольства, йдеться в заяві прем'єр-міністра Бориса Джонсона.

Він назвав це «відповідальним запобіжним заходом», але сказав, що посольство залишиться відкритим і продовжить надавати консульську допомогу громадянам Великобританії в Україні.

Близько половини співробітників посольства повернуться до Великобританії, повідомляло BBC.

Канада також заявила, що «тимчасово забере» дітей співробітників посольства і супроводжуючих їх членів сім'ї. У заяві також йдеться про «продовження нарощування російської військової потужності і дестабілізуючої діяльності в Україні і навколо неї».

Водночас глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що більшість країн-членів ЄС не будуть негайно скорочувати штат своїх посольств.

«Ми не збираємося робити те ж саме, тому що ми не знаємо ніяких конкретних причин», – заявив Боррель напередодні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Міністерство закордонних справ Німеччини заявило в понеділок, що сім'ї ключових співробітників змогли виїхати, але дипломати залишаться.

«Це відповідна міра в нинішній ситуації», – заявив представник міністерства Крістофер Бургер.

Уряд Австралії закликав своїх громадян негайно покинути Україну у зв'язку з «підвищеним ризиком збройного конфлікту».

«Австралійці в Україні повинні виїхати зараз комерційними засобами, де це безпечно, зазначивши, що доступність рейсів може змінитися або бути припинена в найкоротші терміни», - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Австралії.

Натомість деякі посольства заявили, що не збираються покидати Україну.

Попри рекомендацію уряду Японії своїм громадянам виїхати з України на тлі російської агресії, посольство країни в Києві продовжує роботу в штатному режимі.

«Це не настанова громадянам Японії, що перебувають або збираються приїхати до України, а лише пересторога проти непередбачуваних ситуацій. Але я хочу наголосити, що наше посольство залишиться в Києві, ми продовжуємо працювати у звичному режимі», — повідомив Суспільному японський посол в Україні Мацуда Кунінорі.

Реакція українських дипломатів була негативною на такі дії карїн.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у інтерв'ю для CNN заявив, що план США щодо скорочення штату свого посольства в Києві, починаючи з відходу несуттєвих співробітників і членів сім'ї, «передчасним».

Він сказав, що поважає право кожної країни захищати своїх громадян, але додав, що евакуація «сіє паніку» і грає на руку Путіну «дестабілізувати Україну зсередини і зробити нас слабшими, не вдаючись до військової сили».

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав новини про евакуацію родин послів російської пропагандою та закликав не панікувати.

«Пропоную не розганяти хвилю зради від новин про часткову евакуацію родин американських дипломатів або відмову деяких авіакомпаній від нічних стоянок у Києві. Вони діють за своїми правилами та завжди перестраховуються. Але дипломати ходять на роботу, а літаки літають, ніхто нас не полишає», – написав він у своєму пості на Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: