Керівник тероборони Львівщини Валерій Курко: «Ворог має знати, що легко не буде!»

Курко Валерій
Кервник ТРО Львівщини Валерій Курко

10 січня Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний підписав наказ про призначення командиром територіальної оборони на Львівщині підполковника Валерія Курка.

10 січня Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний підписав наказ про призначення командиром територіальної оборони на Львівщині підполковника Валерія Курка.

До того, як очолити 103 Окрему бригаду територіальної оборони регіонального управління сил територіальної оборони «Захід», Валерій Курко керував навчальним центром Десантно-штурмових військ. А ще раніше – служив командиром третього батальйону 80-ої окремої десантно-штурмової бригади, зокрема брав участь у захисті Донецького аеропорту.

ІА Дивись.info розпитала Валерія Курка про те, як функціонуватиме територіальна оборона на Львівщині, які завдання виконуватиме і як стати резервістом Сил територіальної оборони.

– Які першочергові завдання ставите для себе? 

– По-перше, доукомплектуватися до штатів мирного часу як безпосередньо бригади, так і підпорядкованих мені батальйонів. Маю на увазі організаційно-керівний склад бригади і батальйону. І по-друге, завершити всі питання, пов’язані з розміщенням особового складу в пунктах постійної дислокації. Це дуже важливо, тому що до появи Сил територіальної оборони як окремого виду сил вони були у складі колишніх військкоматів (територіальних центрів комплектації і соціальної підтримки). Після того, як з 1 січня 2022 року в структурі ЗСУ появився окремий вид сил, сили територіальної оборони, ми, відповідно, маємо свою вертикаль, свої завдання і свою чітку структуру.

– Де будуть розміщені бригади та батальйони? 

– Спочатку – про нашу структуру. В 103-ю бригаду територіальної оборони входять 7 батальйонів, за кількістю районів у Львівській області. Ми вже маємо розуміння, де будуть знаходитись штаби. Єдине, що можу сказати зараз – кожен такий штаб повинен бути розміщений не далі, як 10 кілометрів від адміністративного центру – чи то районного центру, чи обласного.

Зараз, як я вже говорив, займаємось доукомплектацією організаційного чи керівного ядра бригади і батальйонів. Тих людей, кадрових військових, які займаються організаційними, адміністративними питаннями.

– Кого ви чекаєте в першу чергу? 

– Це люди, які стоять на військовому обліку. Також ми чекаємо людей, які мають бойовий досвід служби в зоні АТО чи ООС. Нам потрібні представники тих самих військових спеціальностей, які є в ЗСУ. Якщо мова йде про резервістів, звісно, що ми розраховуємо на добровольців. Людей, які мають мотивацію захищати свою домівку, свою область і свою країну.

– Яка кількість резервістів має бути у Львівській області?

– У нас є чітко доведені цифри, однак поки що я б хотів залишити цю інформацію під грифом «не для преси». Тут потрібно розділяти. Є організаційне ядро бригади та батальйонів. Це військові, які підписали контракт і вони постійно перебувають в місці дислокації. За штатом мирного часу в кожному батальйоні має бути 40 – 50 таких військовослужбовців. В бригаді – близько сотні. Всього в Україні має бути близько 10 тисяч професійних військових, які служать за контрактом в силах територіальної оборони. Це, ще раз – в умовах мирного часу.

Якщо ж в країні буде введено режим особливого періоду, наприклад, впроваджено воєнний стан, то за рахунок резервістів Сили тероборони будуть збільшені до сотень тисяч (міністр оборони України Олексій Резніков говорив про загальну кількість сил ТРО за штатом особливого періоду в кількості 130 тисяч , -авт) . Резервісти, тобто особи, які підписали контракт про службу в резерві ТРО в такий період будуть проходити службу під керівництвом кадрових військових з керівного складу.

Тобто, логіка функціонування сил ТРО полягає в тому, що ми маємо постійно діючий організаційно-керівний склад, який забезпечує максимально швидке розгортання батальйонів та бригад в умовах особливого періоду.

– Як і де вони будуть проходити навчання учасники сил територіальної оборони? Чого їх навчатимуть? 

– В першу чергу – поводження з стрілецькою зброєю, тактична, інженерна, вогнева підготовка, основи тактичної медицини. Ми маємо розроблену програму підготовки резервістів. Кожен, хто підписав контракт про службу в територіальній обороні буде викликатись на збори, під час яких вони будуть проходити підготовку.

Результат – в разі, коли це буде необхідно, кожен учасник територіальної оборони буде точно знати, що він повинен зробити. От уявіть ситуацію. Починається наступ ворога. Пропадає мобільний зв'язок і інтернет. Працюють ворожі засоби подавлення зв’язку. А наші бійці в результаті зборів та підготовки точно знають, куди їм треба прийти чи приїхати, де зберігається їхня особиста зброя, хто його командир і що він повинен робити першочергово.

– З сучасної зброєю - протитанковими комплексами наприклад, які зараз у всіх на слуху, їх будуть знайомити?

– Я відповім на це питання так: виходячи з мого бойового досвіду і з уявлень про те, чим має займатись територіальна оборона, я зроблю усе можливе, щоб мої підлеглі мали розуміння і досвід поводження з максимальною кількістю видів зброї та техніки.

– Чи вже відомо, де і як буде зберігатись зброя?

– Тут хочу зупинитись детальніше. Ми всі розуміємо, що окрім факту наявності зброї та боєприпасів, не менш важливими є умови зберігання. Має бути організована охорона цих об’єктів, протипожежна сигналізація, відеоспостереження. Має бути організована цілодобова охорона. Це те, чим ми зараз займаємось. Але також можу запевнити вас, що стрілецькою зброєю та набоями сили ТРО забезпечені повністю.

Кожен резервіст буде мати закріплену за ним зброю. Він знатиме, де вона зберігається, і як отримати доступ до неї, коли це буде необхідно.

– Якщо у когось є власна зброя, мисливська наприклад, варто брати?

– Особисто моя думка – резервісти будуть забезпечені усім необхідним. В тому числі і стрілецькою зброєю. Проблем із набоями теж не буде. Тому не уявляю собі ситуації, коли потрібно буде брати власну зброю замість штатної, якою резервісти будуть забезпечені.

– Чим будуть займатись резервісти ? Львівщина – доволі далеко навіть від гіпотетичної лінії фронту. Що вони тут будуть охороняти?

– Перше, що спадає на думку – це охорона та оборона важливих стратегічних об’єктів інфраструктури та комунікацій. Також – охорона важливих будівель. Але тут хочу наголосити – посилення, підкріплення охорони цих об’єктів. Бо вони й так охороняються відповідними силами, службами, які добре знають і розуміють свою роботу. Крім цього – протидія можливим диверсійним групам на своїй території чи навіть допомога у надзвичайних ситуаціях.

З іншого боку, ніхто не знає що в голові ворога і де завтра може бути нова лінія фронту і де будуть вестися бойові дії. Бо ще в 2013 році ніхто навіть уявити не міг, що ми будемо воювати на Сході України. Тому наше завдання – забезпечити готовність українців до збройного опору ворогу по всій території України. Щоб навіть у випадку повномасштабної атаки кожен населений пункт, кожне місто чинило опір агресору.

Ворог повинен знати, що в разі наступу його зустрічатимуть добре підготовлені, мотивовані бійці. Що наступ на Україну прогулянкою не буде. Що кожне місто, район і область чинитимуть запеклий опір за кожен метр своєї землі.

– За яких умов резервісти можуть бути скеровані на передову?

– Відповідно до законодавства, підрозділи сил територіальної оборони формуються для виконання завдань на території зон та районів, де вони були створені. Наголошую, в межах областей, наприклад Львівської або якихось інших.

Якщо обстановка зміниться, буде оголошено воєнний стан, то звісно , що Головнокомандувач Збройних Сил України може прийняти відповідне рішення. Однак наразі немає підстав стверджувати чи очікувати, що резервісти з Львівської області проходитимуть службу в інших регіонах. Зрештою, в кожній області є  своя територіальна оборона, і для них захист своєї області чи району є першочерговим завданням.

– То все ж – що робити і куди звертатись бажаючим долучитись до територіальної оборони?

– Перше. Ця людина повинна стояти на військовому обліку. Потрібно прийти до свого територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання або – як їх раніше називали, військкоматів. Тут можливі два варіанти. Якщо кандидат хоче проходити військову службу за контрактом в силах територіальної оборони, він має звернутись до командира бригади чи батальйону і пройти співбесіду. В разі, якщо результат співбесіди позитивний, кандидат проходить медкомісію, оформляє всі потрібні документи і приступає до виконання своїх обов’язків на постійній основі.

Другий варіант  - для тих, хто хоче бути резервістом. Тобто підписати контракт резервіста Сил територіальної оборони. Далі – також медкомісія, збір певного пакета документів, який визначений законодавством. Якщо цей етап пройдено, такий резервіст підписує контракт і відправляється додому – жити звичайним життям, працювати. Але він знає, що його викликатимуть на збори та тренування. Важливо також наголосити, що  навчання резервісти проходитимуть у вільний від роботи час. А в разі загрози резервіст буде мобілізований до Сил територіального опору, щоб нести службу у своєму регіоні.

Всі бійці Сил територіальної оборони забезпечуються зброєю, формою, харчуванням. За своє перебування на навчаннях або ж під час мобілізації резервісти отримуватимуть грошове забезпечення  відповідно до штатного розпису.  Але головне – резервісти будуть готовими до дій в будь-якій непередбачуваній ситуації.

– Що б ви хотіли сказати, звертаючись до майбутніх резервістів територіальної оборони на Львівщині?

– Все дуже просто, є таке гасло: захистиш свою домівку – захистиш Україну! Приходьте до нас, і ми забезпечимо вас необхідними знаннями, зброєю і навиками для того, щоб ви могли захистити себе і своїх рідних. Тому що захист Батьківщини від ворога – це обов’язок кожного українця. Це наша спільна справа. І хибно сподіватись, що замість вас це зробить хтось інший. Так само, як захищати свою домівку ми повинні бути готовими до оборони нашого великого дому, нашої України !

Віктор БІЩУК

Фото: сторінка Валерія Курка в мережі Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: