Понад 90% дітей одужують від лейкемії у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі

діти лік
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Щороку одужує 35-40 маленьких пацієнтів, за останніх півтора десятка років повністю одужали понад 300 дітей. І цей результат прирівнюється до світових результатів.

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Гостра лімфобласна лейкемія (білокрів’я, рак крові) є найчастішою онкогематологічною патологією у дітей та становить 75% усіх злоякісних захворювань крові у дитячому віці.

Ще 35 років тому в Україні від гострої лейкемії  одужували лише одиниці. Ситуація кардинально змінилася із впровадженням європейських протоколів поліхіміотерапії німецької групи BFM. Гематологічне відділення  ЗУСДМЦ було одним із перших в Україні, де успішно імплементували високоефективні програми лікування гострої лейкемії у дітей.

Лікування дитини з гострою лімфобластною лейкемією триває 2 роки, з них 12-14 місяців припадає на інтенсивну хіміотерапію в умовах спеціалізованого гематологічного стаціонару, після чого підтримуюче лікування відбувається в амбулаторному режимі.

Лікування онкогематологічних захворювань потребує застосування не лише хіміопрепаратів, що знищують злоякісні клітини, а й великого арсеналу атибіотиків, протигрибкових препаратів, довенних імуноглобулінів, гранулоцитарних факторів росту, компонентів крові.

«Важливою складовою успішної терапії гострої лейкемії є  як доступність високовартісних медикаментів завдяки державній програмі ‘‘Дитяча онкологія’’, так і вміле їх застосування досвідченою командою гематологів. Проте, не все вирішують пігулки. Лікар в тандемі з психологом повинен передати віру в перемогу над хворобою дитині та її батькам, пройти шлях до одужання разом», - переконана Ірина Цимбалюк-Волошин, завідувачка відділення гематології та інтенсивної терапії ЗУСДМЦ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: