Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення української кризи

701400Embargo
Зала Генасамблеї ООН у Нью-Йорку / un.org

Рада Безпеки ООН збереться сьогодні для обговорення української кризи, а Вашингтон працює зі своїми союзниками по НАТО над санкціями для Москви у разі вторгнення в Україну. 

Рада Безпеки ООН збереться сьогодні для обговорення української кризи, а Вашингтон працює зі своїми союзниками по НАТО над санкціями для Москви у разі вторгнення в Україну.

Про це пише The Guardian.

Побоювання з приводу неминучого вторгнення посилилися в останні дні, незважаючи на спростування з боку Москви і прохання президента України уникати розпалювання «паніки» у зв'язку з масовим нарощуванням російської військової потужності на кордоні.

США і Великобританія в неділю оголосили про нові і «руйнівні» економічні санкції проти Росії, оскільки Вашингтон і його союзники активізують зусилля зі стримування будь-якого вторгнення в Україну.

В умовах зростаючої напруги США заявили, що готові дати відсіч будь-якій «дезінформації», яку Москва висунула на тому, що, як очікується, стане однією з найпильніших сесій ООН за останні роки.

Росія в понеділок, найімовірніше, спробує перешкодити Раді з 15 членів провести засідання, яке вимагає провести США. «Але Рада безпеки єдина. Наші голоси єдині в заклику до росіян порозумітися», – заявила ABC News представник Вашингтона в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

«Ми збираємося зайти в кімнату, вислухати, але ми не збираємося відволікатися на їхню пропаганду», - сказала вона в неділю. – І ми будемо готові відповісти на будь-яку дезінформацію, яку вони намагатимуться поширити під час цієї зустрічі».

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила CBS, що пропозиція з питань безпеки, яка була представлена минулого тижня США і НАТО Росії, можливо, викликала інтерес у Москві.

Пропозиція включає ймовірність нових переговорів на цьому тижні між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Голова комітету Сенату з міжнародних відносин Боб Менендес, тим часом, зайняв жорстку позицію, заявивши, що вкрай важливо, щоб Вашингтон направив потужний сигнал президенту Росії Володимирові Путіну про те, що будь-яка агресія проти України буде коштувати дуже дорого.

«У нас не може знову бути Мюнхенського моменту», - заявив сенатор Менендес в ефірі CNN. – Путін не зупиниться на Україні».

Мюнхенська угода 1938 року  — угода, підписана в Мюнхені 30 вересня 1938 року прем'єр-міністром Великої Британії Невілом Чемберленом, прем'єр-міністром Французької республіки Едуаром Даладьє, райхсканцлером Третього Рейху Адольфом Гітлером та прем'єр-міністром Королівства Італія Беніто Муссоліні.

Він вказав, що за дії, які Росія вже зробила в Україні, включаючи кібератаки, можуть бути застосовані деякі санкції, але в разі вторгнення Москви будуть введені «руйнівні санкції, які в кінцевому підсумку розтрощать Росію».

Нуланд заявила, що Білий дім тісно співпрацює з Сенатом і що будь-які санкційні заходи будуть «дуже добре узгоджені» з заходами, прийнятими європейськими союзниками.

Путін «відчує це гостро», сказала вона.

У Лондоні міністр закордонних справ Ліз Трасс заявила, що Великобританія представить санкції, націлені на «набагато ширший спект» російських економічних цілей.

«Путінським олігархам буде ніде сховатися», - сказала Трасс в інтерв'ю Sky News.

Аналітики кажуть, що низка санкцій, спрямованих проти російських банків і фінансових установ, не тільки вплине на повсякденне життя по всій Росії, але і може розбурхати найбільші економіки Європи та інших країн.

Західні лідери дотримуються двоєдиного підходу, нарощуючи військову допомогу Україні, але також роблячи повномасштабні дипломатичні зусилля з врегулювання кризи.

Великобританія готується запропонувати НАТО «велике» розгортання військ, озброєнь, військових кораблів і літаків, оголосив у суботу прем'єр-міністр Борис Джонсон. Очікується, що він поговорить з Путіним наступного тижня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в неділю привітав збільшення військової підтримки, а також схвалив дипломатичну ініціативу Лондона.

Відносини між Росією і Заходом знаходяться на найнижчому рівні з часів Холодної війни, але Росія неодноразово заперечувала, що становить загрозу для колишньої радянської республіки, і заявила в неділю, що хоче «поважних» відносин з США.

«Ми хочемо хороших, рівноправних, взаємоповажних відносин зі Сполученими Штатами, як і з усіма країнами світу», - заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на російському телебаченню.

Посилаючись на присутність НАТО поблизу свого кордону, Росія висунула вимоги безпеки Вашингтона і очолюваному США військовому альянсу.

Вони включають гарантію того, що НАТО не прийме нових членів, зокрема Україну, і що США не будуть створювати нові військові бази в країнах колишнього Радянського Союзу.

Перед загрозою посилення російської агресії президент України Володимир Зеленський закликав Захід пом'якшити риторику.

Це прохання країни, яка також прагне до підтримки Заходу, особливо відтоді, як Москва захопила Крим 2014 року і почала розпалювати смертоносний сепаратистський конфлікт на сході країни, викликала подив у Вашингтоні.

Посол України в США Оксана Маркарова спробувала заспокоїти американців в неділю, сказавши CBS, що Україна «вдячна Сполученим Штатам», але після восьми років життя з постійною загрозою з боку Росії «ми не можемо дозволити собі панікувати».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Твіттері закликав Росію відвести свої сили і «продовжити дипломатичну взаємодію», якщо вона «серйозно» ставиться до деескалації напруженості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: