Затвердили склад українських науковців, що рік працюватимуть на станції «Академік Вернадський»

антар
фото ілюстративне

Серед них троє львів'ян. Один з яких один з наймолодших учасників експедиції за всі роки.

Про це повідомляє Національний арктичний науковий центр.

«За час українських антарктичних експедицій кількість зимівників змінювалась від 10 до 15 людей, але останніми роками відбирали саме 12 – п’ятеро з команди життєзабезпечення станції та семеро науковців. Цього ж разу ми вирішили посилити наукову частину команди, тож у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія, та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін», – розповів директор НАНЦ Євген Дикий.
Він пояснив, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є особливо актуальними для всього світу.
Також на рішення збільшити склад зимівлі вплинули кліматичні зміни, адже тепер весна на «Вернадському» починається раніше, ніж туди може дістатись літній сезонний загін науковців, тож значно зростає навантаження на біологів-зимувальників.
Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників – геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на «Вернадському».
Серед експедиції троє львів'ян: біологи Сергій Глотов та Марта Дзиндра, а також один з наймолодших учасників експедиції в історії, системний адміністратор Володимир Хомко, якому лише 21 рік.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: