Мистецький ангел-охоронець: сьогодні минає рік без режисера Сергія Проскурні

image

Торік, першого лютого, не стало Сергія Проскурні — відомого українського театрального режисера, продюсера. Йому було 63 роки.

Його називають видатним культурним діячем та філософом, а близькі друзі «визначним Драматургом», за життя Сергій долучився до створення низки мистецьких проєктів, зокрема до славнозвісного фестивалю «Червона рута»

ІА Дивись.info вирішила пригадати життєвий шлях режисера у пам'ять про Сергія.

Львів та скрипка, Черкаси та театри

Майбутній режисер народився 28 листопада 1957 року у Львові в родині іженерів.

Музичну освіту починав по класу скрипки у Львівській дитячій музичній школі №2 (клас Льва Івановича Смірнова). Коли хлопчикові було 12 років, сім'я переїжджає до Черкас, та підліток продовжує навчатись у місцевій музичній школі. Сергій закінчив вісім класів

1969 року сім'я переїхала до Черкас, де Сергій продовжив навчання у класі Анатолія Федоровича Сілкіна. Закінчив 8 класів у Черкаській середній школі.

У 16 років хлопець вступає до Черкаського державного музучилища імені Гулака-Артемовського, яке по класу альта закінчує через три роки. У той час юнак активно займається своює творчістю: бере участь у створені камерного оркестру, та музика не була його єдиним захопленням.

Сергій відвідує театральні гуртки та студії у Черкасах, пише пісні та музику для вистав Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, але художня рада театру цю музику не прийняла.

Згодом створює радіостудію Черкаського музучилища, організовувує театралізовані вечори та концерти.

У 20 років Проскурня стає учителем у Черкаській дитячій музичній школі. Навчає діток грати на скрипці та фортепіано.

«Під знаком Курбаса»

Упродовж 1978-1980 років хлопець служить у будівельних загонах у Харкові. Ці юнацькі роки припадають на зацікавлення творчістю та спадщиною українського режисера Леся Курбаса. Навіть в армії хлопець очолює художню самодіяльність  та отримує дозвіл на відвідання спеціалізованої театральної бібліотеки імені Станіславського — починається підготовка до вступу на факультет режисури.

Після війська хлопець відмінно складає вступні іспити до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого на акторсько-режисерський курс професора Леоніда Артемовича Олійника та Сергія Данченка, викладач майстерності актора — Ада Роговцева. Це все стається «під знаком Курбаса», згадують його друзі.

Сергій охоче береться до організацій різноманітних мистецьких акцій, з-поміж яких присвячує заходи іспанському художникові Паблові Пікассо чи письменниці Ліні Костенко.

Сергій Проскурня стає режисером Державного академічного драматичного театру імені Івана Франка у Києві у 26 років. Упроовж наступних років чоловік бере участь у постановках вистав «Енеїда» (за Котляревським) та «Вибір» (за Бондарєвим), «Герой Заходу» (за Сінгом) і «Сімейний детектив» (за Синельниковим).

1987 року спільно з Адою Роговцевою поставив дипломну виставу «Чайка» (за Чеховим), у якій в ролі Треплєва дебютує Остап Ступка.

На початку 90-их брав активну участь у «Революції на граніті». Підтримував голодувальників.

Проскурня організовував театральні фестивалі, радіовистави, театральні обміни з кращими театрами Західної Європи, працював з відомими театральними фестивалями по всьому світу. Ставив вистави у театрах Львова, Києва, Одеси та Черкас.

З грудня 2007 року Сергій Проскурня входив до команди міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, згодом став радником міністра на громадських засадах. Був художнім керівником Одеського театру опери та балету.

З 2009 очолював театр у Черкасах. Проскурня зняв кінопроєкт «Наш Шевченко» (частину сюжетів знімав на Євромайдані) та розробив концепцію виставки «Шевченкоманія». Проскурня лауреат премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» (2001) та імені Сергія Данченка (2017).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: