Створення альянсу Україна-Польща-Великобританія — перенесли

кулеба
фото з відкритих джерел

Офіційне оголошення про створення нового малого альянсу Україна-Польща-Велика Британія перенесли через хворобу глави британської дипломатії Ліз Трасс.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Планувалося, що перше офіційне оголошення про створення нового формату буде зроблене міністерствами закордонних справ трьох країн завтра в рамках візиту нашої британської колеги (ред.– Ліз Трасс) до Києва. На жаль, вона захворіла на ковід і ми переносимо це оголошення на пізніше. Однак за цей час наші команди не сидітимуть склавши руки, а продовжать відточувати новий формат», – написав Кулеба.

За словами міністра, з ініціативою започаткування такої тристоронньої співпраці у жовтні минулого року виступила Україна.

Альянсу Україна-Польща-Велика Британія, є новим форматом стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України. Окрема увага приділена їм і в стратегії зовнішньополітичної діяльності.

«Нагадаю: суть в тому, що ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами Європейського Союзу і НАТО. Вони потрібні нам уже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси. Ми створюємо пояс безпеки та процвітання і посилюємо Балто-Чорноморську вісь. Так з’явилися Люблінський трикутник з Польщею і Литвою, Квадрига з Туреччиною, Асоційоване тріо з Грузією і Молдовою. Усі вони успішно розвиваються, набувають ваги, уже сьогодні приносять Україні конкретні переваги», – зауважив Кулеба.

Він  підкреслив, що новий формат не прив’язаний до локальної географії й представляє собою об’єднання країн, які поділяють спільні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю, готові до конкретних дій.

«Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку Російської Федерації, але й великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної. З’єднуючи своїми зусиллями Атлантику, Балтику та Чорне море, ми створюємо нові можливості для наших країн і для регіону загалом», – повідомив глава МЗС.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: