Щоб врятувати 8-річному хлопчику життя, львівські хірурги вирізали йому селезінку

d81407ead77322f3ba7cc9e31a5c9fa6

Восьмирічному хлопчику хірурги «Чорнобильської лікарні» видалили селезінку, у дитини виявили спадковий сфероцитоз.

Це генетичне захворювання, що призводить до патології еритроцитів, які знищуються у селезінці, повідомляє Львівська обласна рада.

Гематологи ЗУСДМЦ боряться із цим недугом, але коли приходить критична ситуація, йде загострення та ускладнення, доводиться звертатись до колег хірургів, за порятунком життя шляхом видалення ураженої селезінки.

Селезінка нищить еритроцити, що призводить до важких анемій та інших ускладнень. При видаленні селезінки, зазвичай роблять великі розтини, проводять лапаротомію, проте у ЗУСДМЦ цей процес вже давно роблять малоінвазивним лапароскопічним методом (невеликими отворами, під спостереженням камери).

Після такої операції дитинка значно швидше повертається до стабілізації та нормального життя і вже за кілька днів може бути виписана додому.

«Таких операцій з мініінвазивного видалення селезінки ми виконуємо кілька на рік, оскільки маючи гематологічне відділення у ЗУСДМЦ, маємо чимало пацієнтів, із потребою видалення селезінки заради того, щоб пацієнт жив» - завідувач кафедри дитячої хірургії ЛНМУ ім. Данила Галицького, лікар хірург дитячий ЗУСДМЦ розповідає Андрій Кузик.

Хлопчик здоровий виписаний додому, проте залишається на спостережені спеціалізстів гематологічного відділення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: