Як працює цивільний захист на Львівщині: що потрібно знати

302ae601b1ebe92346d74b8579e6e2e4

У випадку виникнення реальної загрози життю та здоров’ю людей внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період проводиться оповіщення мешканців.

У разі виникнення реальної загрози життю та здоров’ю людей внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період, проводиться оповіщення мешканців.

Воно відбувається завдяки сигналам цивільного захисту з використанням технічних засобів, розповіли представники департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА на брифінгу третього лютого.

«Сирени – це засіб для привернення уваги населення. Вони є частиною системи оповіщення, яка створюється як на рівні області, так і районів та громад. Тобто звучання електросирени означають «Увага всім!». Перше, що спадає на думку, коли чуєш звук сирени: «Щось сталося». Однак їх вмикають також з інших причин. Наприклад, коли перевіряють технічну справність системи оповіщення або проводять оновлення програмного забезпечення», - розповів начальник управління оперативно-чергової служби, оповіщення та зв'язку Микола Сень.

Після включення сирени упродовж 5-ти хвилин лунає інформація для населення. Її передають через засоби теле- та радіомовлення. На обласному рівні – телеканали «Львів.UA» та «Перший Західний». На місцевому рівні таких мовників 16. З повним переліком ФМ-станцій можна ознайомитися тут.

Також повідомлення цивільного захисту можна отримати в телеграм-каналі «Оповіщення ЦЗ» (посилання https://t.me/dczloda). Там щоденно розміщують інформацію про оперативну обстановку за добу, рекомендації для населення, необхідні факти зі сфери цивільного захисту.

З 2018 року у Львівській області працює система оповіщення керівного складу за мобільними телефонами. Повідомлення розпочинається зі звернення «Увага! Говорить департамент з питань цивільного захисту». У випадку виникнення чи ймовірності виникнення надзвичайної ситуації текст повідомлення коригується. Одночасно дзвінки надходять до 7 тисяч 700 абонентів.

Якщо людина не має змоги у момент оповіщення прослухати інформацію, то вона завжди може безкоштовно зателефонувати на багатоканальний телефон за номером 0800-600-491.

«За кошти обласного бюджету реалізується програма «Безпечна Львівщина». Одним з її напрямків є підтримка організації якісного оповіщення населення. Станом на зараз дві третини громад мають встановлену систему масового оповіщення у своїх адміністративних центрах. До кінця цього року ми беремо зобов’язання забезпечити це показник на 100%. У цьому напрямку розраховуємо на підтримку депутатів обласної ради», - розповів заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Аби організувати захист населення в сучасних умовах використовують захисні споруди цивільного захисту (сховища, протирадіаційні укриття), а також найпростіші укриття.

За інформацією директора департаменту з питань цивільного захисту Ігоря Туза, фонд захисних споруд області складають 937 укриттів, з яких 107 повністю готові, ще 571 обмежено готові (приміщення, які не відповідають усім стандартам укриття і не захищають від усіх факторів ризику). Також була проведена інвентаризація 88,3% від загальної кількості захисних споруд. Ці укриття призначені для робочих змін підприємств, які працюють і в мирний, і в особливий період, наприклад, хлібзаводи, медичні заклади.

Для укриття цивільного населення в основному передбачені споруди подвійного призначення або найпростіші укриття. Спорудами подвійного призначення можуть бути підземні переходи, цокольні поверхи будинків, підземні паркінги, ТРЦ, а найпростішими укриттями є підвали житлових будинків або інші споруди.

«Планування й укриття населення покладені на органи місцевого самоврядування. Згідно з інформацією, яку ми отримуємо від них та від райдержадміністрацій, загальний фонд захисних споруд, найпростіші та подвійного призначення, за потреби здатен укрити все населення Львівської області», - запевнив заступник начальника управління - начальник відділу захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій департаменту з питань цивільного захисту Володимир Кравцов.

Дані про розташування будь-якого виду укриттів можна отримати в органах місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, житлово-експлуатаційному об’єднанні, асоціації та об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків, та за місцем роботи і проживання.

Сьогодні ж під час наради у ЛОДА, керівників райдержадміністрацій та територіальних громад області зобов’язали посилити роботу з організацією укриття населення у разі виникнення будь-якого роду надзвичайних ситуацій.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: