Facebook: як розвивалась одна з найпопулярніших соцмереж світу

фейс
фото з відкритих джерел

4 лютого 2004 року почала роботу соціальна мережа Facebook. Її заснував студент Гарвардського університету Марк Цукерберг.

Ця соцмережа досі залишається одним з найуспішніших проєктів сучасності.

Як розвивалась мережа

Facebook - не тільки потужна соціальна мережа світового масштабу. Це один з найбільш розкручених брендів XXI століття, відомий будь-якій сучасній людині. До творця Facebook Марка Цукерберга люди ставляться по-різному. Одні вважають його генієм, який зробив величезний внесок у розвиток людства, інші впевнені, що величезний капітал Цукербергу дістаdся незаслужено.

Програмувати майбутній мільярдер любив з дитинства. Ще в шостому класі хлопець створив комп'ютерну гру «Ризик». Згодом Марк розробив програму для фірми свого батька. Після цього він разом з другом придумав оригінальний музичний додаток «Synapce». Останній проєкт привернув увагу таких гігантів, як AOL і Microsoft. Тоді Білл Гейтс захотів його купити. Але Марк Цукерберг відмовився від пропозиції. Своє рішення хлопець пояснив тим, що «щире натхнення не продається».

Звідки ж виникла ідея назви соцмережі? Марк навчався  у приватній школі Phillips Exeter (штат Нью-Гемпшир). Там йому видали книгу, яка називалася «The Photo Address Book». Точніше це була не книга, а довідник для студентів, який отримували всі випускники цієї школи. У ньому були адреси, телефонні номери і фотографії однокласників. Дані періодично оновлювалися і це було дуже зручно. Оскільки повна назва здавалося школярам занадто довгою, вони називали довідник просто - «The Facebook». Після вступу до Гарварду Цукерберг виявив, що в престижному навчальному закладі немає таких корисних видань. Тоді ініціативний студент звернувся до керівництва з пропозицією створити онлайн-довідник, але його ідею відхилили. Причиною нібито стало забезпечення захисту конфіденційних даних учнів. Марк був обурений відмовою і пообіцяв домогтися своєї мети.

Одного дня він зламав університетську базу даних і створив простий сайт під назвою Facemash. На сторінках ресурсу програміст розмістив фотографії студенток. Користувачам було запропоновано оцінити привабливість дівчат за спеціальною шкалою. Успіх хуліганської витівки був приголомшливим. Щоправда, нововведення оцінили не всі. Адміністрація Гарварду миттєво закрила сайт.

4 лютого 2004 року в невеличкій кімнатці гуртожитку був запущений проєкт «The Facebook». У створенні соцмережі, крім Цукерберга, взяли участь ще три людини. Це були друзі майбутнього мільярдера: Едуардо Саверін, що згодом став першим фінансистом компанії, а також Кріс Гьюз і Дастін Московіц, які займалися програмуванням. Первинним завданням було виявити та сформувати цільову аудиторію. Досягти цієї мети вдалося за допомогою спаму. Масові рекламні розсилки принесли відмінний результат.

На самому початку соцмережа Facebook була орієнтована тільки на Гарвардський університет. Але з часом Марк зрозумів, що проєкт є перспективним з точки зору розміщення реклами. Виникла ідея перетворити його зі звичайного студентського порталу в глобальний ресурс. Навесні 2004 року до мережі були підключені студенти Єля, Стенфорда і Колумбійського університету. Поступово до проєкту приєдналися інші елітні навчальні заклади, а також найбільші університети і коледжі США та Канади. Аудиторія ресурсу стрімко збільшувалася. Звичайно, для розширення проєкту були потрібні інвестиції. Власних ресурсів Цукерберга і його соратників уже не вистачало. Щоб історія Facebook тривала, Марк вирішив повторити шлях Білла Гейтса. Він поїхав до  Кремінієвої долини і оселився в місті Пало-Альто. Там він майже весь свій час присвячував програмуванню. Важливою подією в житті Цукерберга стало його знайомство з Шоном Паркером. Підприємець був широко відомий завдяки створенню мережі Napster, а також у нього були зв'язки з великими інвесторами Кремнієвої долини.

Через Паркера Цукерберг знайомиться з Пітером Тилем – одним із співзасновників системи PayPal. Бізнесмен відразу оцінив перспективи грандіозного інтернет-проєкту і погодився взяти в ньому фінансову участь. В імперію Facebook було вкладено 500 тисяч доларів. Результат з'явився практично відразу: вже через півроку соціальна мережа зібрала мільйон користувачів. З цього моменту компанія впритул зайнялася венчурним інвестуванням. У цей час Марк зрозумів, що поєднувати навчання і бізнес йому стає дедалі важче. Рішення прийшло швидко: програміст надав перевагу улюбленій справі і пішов з Гарварду. З того часу Марк почав діяти швидко, усвідомлено і без жалю розлучався з партнерами, що не виправдали його очікувань. 2005 року почався новий етап в історії мережі. З її доменного імені зникла приставка «the», і ресурс почав називатися просто Facebook. Змінився і статус проєкту. Він перестав вважатися сервісом, орієнтованим тільки на студентів. Тепер будь-який охочий міг зареєструватися на майданчику.

Скандали та досягнення

Однак компанія розвивалася не без ускладнень. Так, вже через 6 днів після запуску проєкту права розробників оскаржили близнюки Вінклвосс. Вони заявили, що Цукерберг з командою вкрав їхню ідею, що стала основою створення Facebook. За твердженням братів, 2003 року вони хотіли запустити в університеті власну мережу Harvard Collection. Надихнувшись успіхом ресурсу Facemash, студенти звернулися до Марка. Тайлер і Кемерон передали програмісту контроль над вихідним кодом, запропонувавши натомість частку в майбутньої компанії. Але Цукерберг не дотримав обіцянки і створив Facebook, запозичивши їх розробки.

Марк відкинув всі звинувачення і відмовився закрити ресурс, посилаючись на те, що Facebook має унікальний код і інші відмінності. Тоді обурені брати звернулися до суду. Розгляд продовжувався декілька років і закінчився укладенням мирової угоди. Цукерберг погодився виплатити Вінклвоссам компенсацію в 65 млн.

Соцмережа стрімко розвивалась. 2006 року було випущено стрічку новин, яка з'являється на сторінці кожного користувача, найближчі події та дні народження його друзів. Спочатку стрічка новин викликала незадоволення серед користувачів соціальної мережі. Одні скаржилися на її невпорядкованість і зайву інформацію, інших турбувало, наскільки легко будь-хто міг простежити особисту діяльність, таку як зміна сімейного статусу, події та спілкування з іншими користувачами.

У відповідь Цукерберг вибачився за відсутність на сайті відповідних налаштувань приватності. Відтоді у користувачів з'явилася можливість контролювати, якими видами інформації вони автоматично діляться із друзями.

Кількість учасників соціальної мережі швидко зростала. Коли вона перевищила 50 мільйонів, Цукерберг почав отримувати вигідні пропозиції про покупку. Особливу наполегливість проявила корпорація Yahoo! Керівництво компанії запропонувало за проєкт 900 мільйонів доларів. Програміст відмовився від пропозиції. Зате з Марком вдалося Біллу Гейтсу. 2007 року глава Microsoft придбав 1,6% акцій Facebook. Ціна покупки становила 260 мільйонів доларів. Угода виявилася вигідною для обох сторін. Так, Білл Гейтс створив свою сторінку в соціальній мережі. Для соцмережі це була відмінна реклама.

2008 року журнал «Форбс» назвав Марка Цукерберга наймолодшим мільярдером в історії.

Марк Цукерберг - не з тих людей, які зупиняються на досягнутому. Черговим успіхом стала розробка API, призначеного для підключення різних додатків (онлайн-ігор, інформерів, календарів). Крім того, 2010 року було укладено угоду з корпорацією Skype, що сприяло інтеграції гігантів. У 2013 році Facebook створив платформу для смартфонів, що працюють на Android. Завдяки появі ресурсу, який називався «Facebook Home», число користувачів зросло ще більше. 2015 року в соціальній мережі реєструвався мільярдний відвідувач. Варто згадати і про те, що 2012 року Facebook «поглинув» Інстаграм. До того моменту це був уже давно відомий ресурс, число відвідувачів якого досягало 30 мskmqjysd.

Сьогодні Facebook можна переглядати на 68 мовах світу. Просування ускладнюється тільки тим, що в багатьох регіонах швидкість Інтернету залишає бажати кращого. Але розробники компанії постаралися вирішити і цю проблему. Одним із серйозних кроків є створення версії «Facebook Zero». Крім того, керівництво віртуальної імперії взаємодіє з провайдерами стільникового зв'язку.

Важливі дати в історії Facebook

  • 28 жовтня 2003  – створюється сайт Facemash, за який Марку Цукербергу загрожувало виключення з Гарвардського університету.
  • 4 лютого 2004 – Цукерберг запустив проект «The Facebook», розрахований на студентів Гарварду.
  • 2005 – соціальна мережа отримала свою сучасну назву.
  • 2006 – компанія надала можливість реєстрації всім користувачам, у яких є електронна адреса.
  • 2008 – згідно з версією Forbes, Цукерберг визнається наймолодшим мільярдером в історії.
  • 2009 – пакет акцій Фейсбук купує група Digital Sky Technologies, яка знаходиться під контролем російських інвесторів.
  • 2010 – журнал Times назвав Цукерберга «Людиною року».
  • 2013 – Facebook розробив платформу для смартфонів, які функціонують на Android.
  • 2015 – у соцмережі зареєстровано мільярдний користувач.
  • 2016 – річний оборот компанії досягає рекордних 27,6 мільярда доларів.
  • 2019 – представили нову функцію, яка дозволяє ділитися спогадами про тих користувачів, які пішли з життя, і керувати їхньою сторінкою.
  • 4 жовтня 2021 – в результаті глобального збою Facebook не працював декілька годин. В цей час число користувачів соцмережі налічує близько 3 мільярдів осіб.
  • 2021 – соцмережа змінює назву на Meta.
  • 2021 – згідно з підсумками, Meta за четвертий квартал 2021 року cоціальна мережа Facebook зупинилася у рості щодо числа активних користувачів. Це сталося вперше за історію існування платформи.

Підготувала Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: