Пік захворюваності на ковід на Львівщині очікується за два тижні

630_360_1586539788-788
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Епідситуація в області погіршується, проте піку захворюваності варто очікувати за два тижні. 

Епідситуація в області погіршується, проте піку захворюваності варто очікувати за два тижні.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

За його словами, за останню добу на Львівщині перевищено два індикатори рівня епідемічної небезпеки. Зокрема індикатор виявлення підтверджених випадків ковіду (26% при нормі 20%) та індикатор рівня госпіталізацій на 100 тисяч населення (71 при нормі 60).

«Збільшується кількість пацієнтів, які потребують госпіталізації. В лікарнях області перебуває 2200 пацієнтів, з них 153 – у реанімаціях, 65 – на апаратах ШВЛ. Щодня у лікарні потрапляють від 250 до 310 осіб. Також щоденно у лікарні госпіталізовується 15-20 дітей. Загалом у лікарнях перебуває близько 200 дітей», – розповів Орест Чемерис.

Він додав, що значна кількість людей звертається за медичною допомогою, що спричиняє значне навантаження на первинну і вторинну ланку медицини. При цьому завантаженість дідок залишається помірною – 41%.

«Ми ще не дійшли до певного плато, тому маємо чітке розуміння, що рівень захворюваності буде зростати, також буде збільшуватися заповненість ліжкової мережі», - розповів директор департаменту.

За його прогнозом, на пік захворюваності Львівщина може вийти за два тижні.

«Вже упродовж двох тижнів можемо вийти на пік. Після того може бути певна стабілізація і зменшення рівня захворюваності. Кожна чергова хвиля характеризується більш інтенсивним перебігом. Ця хвиля вже перевищила пік попередньої. Проте відзначаємо, що доросле населення хворіє менше. Бачимо це за кількістю пацієнтів, які потребують стаціонарного лікування. Так, «Омікрон» легше переноситься, бо вражає переважно лише верхні дихальні шляхи, проте все одно може спровокувати інші ускладнення і часто може бути причиною загострення хронічних хвороб», - розповів Орест Чемерис.

Водночас посилення карантинних обмежень на Львівщині не планується.

«Якщо взяти до уваги, що на території Львівщини з понеділка діють фактично такі ж обмеження, як і в червоній зоні, то навіть у випадку переведення області у червону зону нічого не зміниться. Тому ми говоримо, що не потрібно запроваджувати додаткові обмпеження, а виконувати ті, які вже діють», – пояснив Орест Чемерис.

Він також додав: щоби вберегтися від інфікування, важливо носити маску, дотримуватися соціальної дистанції та вакцинуватися.

«Нагадуємо, про необхідність зробити щеплення бустерною дозою. Вона має колосальний ефект. Люди, які отримали бустерну дозу, мають найменший ризик захворіти. Згідно з рекомендацією МОЗ, щепитися бустером можна вже через три місяці після отримання другої дози», - наголосив директор департаменту.

За його словами, із загальної кількості пацієнтів, які зараз перебувають у стаціонарах, лише 5% є вакцинованими.

«Як правило, ці пацієнти, які мають важкі супутні захворювання, зокрема серцево-судинні, онкологічні, та цукровий діабет. При цьому вони зазвичай не потрапляють у реанімації. Це свідчить про те, що вакцинація захищає від хвороби», - розповів Орест Чемерис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: