Рак – невидимий ворог людства: чи можна попередити хворобу

den-za-dnem-4-fevralya-2019-goda-vsemirnyj-den-borby-protiv-raka
Фото з відкритих джерел.

Сьогодні, 4 лютого, у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку.

Щорічно у світі реєструють 6 мільйонів випадків злоякісних пухлин і ця цифра з кожним днем росте. Найбільша кількість захворювань на онкологію в чоловіків у Франції, а серед жінок – у Бразилії.

Більшість ракових пухлин розвивається в осіб старше 50 років, а кожен другий онкологічно хворий старше 60 років. Найчастіше уражаються передміхурова залоза та легені у чоловіків і молочна залоза – у жінок. Смертність від онкологічних захворювань у світі посідає друге місце після захворювань серцево-судинної системи.

Сьогодні кожен 270-ий українець отримує діагноз «рак», а кожний 50-ий українець хворів чи хворіє певним онкологічним захворюванням. За останні 10 років кількість хворих зросла на 10%, а щороку зростає на ще 3%.

Щороку в Україні виявляється понад 160 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, майже 100 тисяч жителів вмирають від раку, причому 35% померлих — особи працездатного віку. Щогодини реєструється понад 20 нових випадків захворювання, а 10 мешканців України помирають від раку.

«На жаль, люди не хочуть знати занадто багато про рак та починають цікавитись ним лише тоді, коли хвороба з’являється в полі зору: в родичів чи друзів. Загалом, така стратегія цілком нормальна та стосується більшості серйозних захворювань. Проте у випадку онкозахворювань ситуація дещо складніша, адже дуже багато людей вважають рак вироком. Хоча це далеко не так.

На мій погляд, треба просто більше говорити про рак, пояснювати. Розповідати про успіхи у діагностиці та лікуванні. Вони є та чималі. Наприклад, смертність від раку з 1971 до 2019 року в світі знизилася на 27%. При цьому по 12 з 15 найпоширеніших видів раку прогрес виявився ще суттєвішим. Особливо значний прогрес відзначається за раком шлунку (зниження смертності на 72%) і раку шийки матки (- 69%)», – розповів ІА Дивись.info онкохірург Андрій Лукашенко.

Діагностика

Своєчасне звернення до лікаря, ретельний збір анамнезу, проведення уважного огляду пацієнта часто сприяють виявленню раку на ранніх стадіях, коли хвороба піддається лікуванню. Особливу увагу слід приділяти виявленню передпухлинних захворювань (пігментна ксеродермія, еритроплазія Кейра, меланоз Дюбрея, природжений множинний поліпоз товстої кишки), наявність яких передбачає як лікування, так і постійний контроль за станом здоров'я хворого. Так, діагностувати рак шийки матки на ранніх стадіях розвитку захворювання дозволяє тест Папаніколау.

Найважливішою частиною у ставленні діагнозу «рак» - це проведення різних видів біопсій.

Біопсія — прижиттєве видалення шматка ураженої тканини для мікроскопічного дослідження (з метою визначення характеру захворювання). 

Сильно на діагностику онкозахворюванності вплинула пандемія коронавірусу, коли всі лікарні заповнені хворими на вірус і часу для для інших пацієнтів у лікарів майже не залишилось.

За даними ВООЗ, ще від початку поширення вірусу, у 112 зі 163 країн світу виникли
проблеми з наданням медичних послуг, які пов'язані з діагностикою та лікуванням неінфекційних захворювань, у тому числі – онкологічних.

Найскладніша ситуація з діагностикою: під час першого карантину кількість
онкологічних захворювань, що діагностуються, знизилася на 30-40%.

Статистичні дані Національного канцер-реєстру України повідомляють, що за рік з
початку пандемії пацієнтів на ранній стадії раку було зареєстровано на приблизно 30 тисяч менше, ніж у попередньому.

Статистика говорить не про те, що люди стали менше хворіти – ймовірно, вони стали
рідше звертатися за медичною консультацією. Ми напряму пов’язуємо це з початком пандемії коронавірусу та тотальним локдауном. Багато людей досі відмовляються відвідувати медичні установи під час карантину через цілком виправданий страх заразитися COVID-19.

Ці цифри зовсім не втішні, адже це означає, що більшість людей дізнаються про рак на
більш пізній стадії. В перспективі п'яти років це може зменшити шанси на лікування та
виживання сотень тисяч пацієнтів. Адже п'ятирічне виживання хворих з четвертою
(останньою) стадією становить 15%, третьою – 55%, другою – 75%, а з першою – цілих 93%.

Досвід міжнародного провайдера онкострахування Madanes доводить, що окремою не
менш важливою причиною виявлення раку на пізніх стадіях є низька культура турботи
про власне здоров’я. Люди рідко відвідують лікарів чи проходять регулярні чек-апи,
коли їх нічого не турбує, адже вважають це порожньою тратою часу та грошей. Цьому
сприяє й специфічний перебіг хвороби, адже більшість критичних захворювань
протікає абсолютно безсимптомно на перших стадіях.

«Відтак боротьба із захворюванням починається надто пізно, коли рак потребує
неймовірних засобів та сил на лікування, коли хвороба змушує всім світом збирати
гроші. Здебільшого тому, що пацієнтам бракує коштів, понад 30% з них не отримують
спеціального лікування.

Однак варто пам’ятати, що четверта стадія раку не виникає раптово. Перші ознаки
хвороби легко пропустити, списати на випадковість, але якщо регулярно (хоча б раз на рік) не проходити обстеження, то в якийсь момент можна зіткнутися зі страшним
діагнозом. Нехай ви витратите тисячу гривень на аналізи, нехай річна медична страховка обійдеться вам у 50 доларів за рік, зате ви спатимете спокійно, а лікування (якщо в цьому виникне необхідність) буде вчасним, недорогим і ефективним», – розповідає ІА Дивись.info Стас Островський, експерт з медичного страхування у компанії Madanes (міжнародний провайдер онкострахування).

Чи можна попередити рак

Як попередити рак:

  • За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. А відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик раку на 70%.
  • Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.
  • Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя. Доведено, що існує зв'язок між надмірною вагою, ожирінням і багатьма типами раку – стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки і нирок.
  • Правильно харчуйтесь, щоб зменшити ризик виникнення раку. Передусім у щоденний раціон мають входити фрукти і овочі, а від великої кількості червоного м’яса і м'ясних консерв краще відмовитись.
  • Регулярна фізична активність надасть не лише додатковий захист від раку, а й покращить здоров’я в цілому.
  • Нерідко рак виникає внаслідок інфекційних захворювань. Тому варто здійснювати регулярну профілактику інфекційних хворіб.
  • Ультрафіолетове випромінювання, зокрема сонячне провокує всі основні типи раку шкіри – різні види карциноми та меланому. Влітку обов'язково викристовуйте сонцезахисні засоби, які захистять шкіру від пагубного впливу. Канцерогенними також є пристрої для штучного загару.

Найбільшим досягненням сучасної онкології є розробка і впровадження в клінічну практику різних біопрепаратів, що сприяють створенню протиракового імунітету. Прогрес світового суспільства в даному напрямку становить 34% у порівнянні з 14% в основних галузях терапії раку.

Торік інноваційною розробкою у сфері клітинних методів лікування визнали Т-клітинну терапію, що дозволяє перепрограмувати T-клітини імунної системи пацієнта для пошуку та видалення пухлинних клітин.

Протягом багатьох років розробкою протипухлинних вакцин на основі клітинних технологій  займається Національний інститут раку. Вже розроблено  протипухлинні вакцини на основі ДК (дендритних клітин) для лікування хворих на рак легенів, рак яєчника, грудної залози, нирки, підшлункової залози тощо. Лабораторією Інституту проведені масштабні доклінічні та низка клінічних досліджень, які показали високу ефективність запобігання розвитку рецидивів і метастазів.

«Щодо раку шийки матки – так. Більшість випадків раку шийки матки викликається деякими штамами вірусу папіломи людини. Тож вакцинація дівчат до 14 років радикально знижує ризик виникнення хвороби в майбутньому. Проте такий висновок не є релевантним для жінок старших 26 років, якщо вони вже є носіями ВПЛ. Розвинуті країни вже внесли в національні календарі щеплення вакцинацію проти ВПЛ. Тільки так можна досягти великого охоплення вакцинами. В Україні, на жаль, це щеплення не є обов’язковим. Але вакцину можна придбати самостійно. До речі, ВПЛ значно підвищує ризики й деяких інших видів раку. Наприклад, раку ротоглотки.

Трохи складніша ситуація з раком печінки. По-перше, далеко не всі випадки спричинені вірусом гепатитів В та С, хоча в статистиці вони домінують. По-друге, хоча існують досить ефективні вакцини проти гепатиту В, захисту від гепатиту С досі немає», – говорить онколог Андрій Лукашенко.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: