Ціни на продовольство у світі досягли максимуму за одинадцять років

продукти
фото ілюстративне

Світові ціни на продовольство зросли на 1,1% у січні 2022 року, порівняно з груднем 2021 року – Індекс продовольчих цін ФАО склав 135,7 пункту, що стало максимумом із квітня 2011 року.

Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у четвер, 3 лютого, передає Кореспондент.нет.

У січні найбільше зросло середнє значення Індексу цін на олії ФАО: після деякого скорочення у грудні воно додало 4,2%, досягнувши нового рекордного рівня. Зростання торкнулося котирування всіх основних видів рослинних олій, чому сприяло збільшення цін на сиру нафту. Котирування соняшникової олії зросли як внаслідок зниження пропозиції, так і активного імпортного попиту на міжнародних ринках.

При цьому середнє значення Індексу цін на молочну продукцію збільшилося на 2,4%, і таким чином зростання цього індексу триває вже п’ятий місяць поспіль. Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у січні збільшилося незначно і лише на 0,1% перевищує грудневий показник. За місяць, що минув, експортні ціни на кукурудзу підскочили на 3,8%, при цьому ціни на пшеницю знизилися на 3,1%.

Водночас середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО у січні також незначно зросло: ціни на яловичину досягли пікових значень, оскільки міжнародний імпортний попит перевищив експортну пропозицію. При цьому ціни на баранину і м’ясо птиці дещо знизилися через те, що експортна пропозиція виявилася вищою за імпортний попит. Котирування свинини трохи зросли.

Нарешті, середнє значення Індексу цін на цукор ФАО за підсумками січня знизилося на 3,1%, це єдиний підіндекс, який продемонстрував подібне зниження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: