За минулий рік онкозахворюваність на Львівщині зросла на 8%

Онко-Сheck-Up

Впродовж минулого року захворюваність на онкохвороби на Львівщині зросла на 8%.

Про це під час брифінгу розповів генеральний директор Львівського онкологічного регіонального діагностичного центру Ігор Ковальчук.

За його словами, це найбільший показник за останні роки.

«На сьогоднішній день ми маємо зростання, напевне, найбільше в цьому році, – 8%. Це дуже велика кількість. Бо в середньому було 3-4%. Я думаю, що це пов’язано якраз з коронавірусом, тому що частина хворих не доїжджала» – пояснив Ігор Ковальчук.

За його словами, за 2021 рік у області виявили більш як 800 хворих на рак молочної залози, проте 80% пацієнтів звертаються до центру на 1-2 стадії раку, а тому швидко проходять лікування й повертаються до звичного життя.

«Є проблема раку грудної залози. Таких випадків найбільше. Минулого року виявили більш як 800 хворих. Якщо десять років тому занедбаність сягала навіть 40%, то в минулому 80% – це 1-2 стадія. Це все пов’язано з тим, що є нове обладнання. Завдяки такій діагностиці ми дійсно маємо раннє виявлення хвороби У нашому центрі працюють чотири мамографи, завдяки яким можна  діагностувати рак на ранній стадії  – коли розмір пухлини в міліметрах і її можна побачити лише завдяки сучасному цифровому мамографу. Оперативне лікування в таких випадках триває 15-20 хв і в той же день жінку відпускають додому» – розповів Ігор Ковальчук.

Водночас у пацієнтів, які звертаються до лікарні, перебуваючи на 3-4 стадії раку, лікування вимагає використання потужної хіміотерапії, променевої та гормональної терапії. Таке лікування може тривати до пів року.

«Я, як оперуючий хірург, вчора оперував хвору, в якої пухлина величиною в кулак. Три роки вона на щось надіється або щось, каже, п’є: якісь там трави, бензин, каже, дуже помагає» – розповів Ігор Ковальчук.

Відтак, за словами директора центру, дуже важливим в успішному лікуванні раку є саме вчасність звернення по медичну допомогу.

Нагадаємо, сьогодні світ відзначає День боротьби проти раку. Онкозахворювання – друга причина смерті в світі після серцево-судинних хвороб.

За даними Національного канцер реєстру України, у 2020 році лише 20% пацієнтам діагностували хворобу на профілактичних оглядах. Натомість кожна п’ята людина дізналася про рак на пізній (4) стадії. Частково це пов’язано із пандемією COVID-19, коли основна увага медичної системи спрямована на захист населення від коронавірусної хвороби.

Частина випадків раку передаються спадково (рак молочної залози, рак яєчників, рак товстої кишки), решта — пов’язані із впливом зовнішніх та персональних факторів ризику, які людина може змінювати.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щонайменше третину поширених видів раку можна запобігти завдяки:

  • здоровому харчуванню;
  • підтримці здорової ваги;
  • фізичній активності;
  • відмови від куріння та алкоголю;
  • вакцинації проти гепатиту В і С, вірусу папіломи людини, бактерії Helicobacter pylori.

Регулярні профілактичні огляди забезпечують раннє виявлення передракових та онкологічних захворювань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: