Ізраїль заборонив країнам Балтії передавати свою зброю Україні

79006971cad4991b86dab2accf08a2a8

Ізраїльська сторона попередила, що не дозволить передати Україні протитанковий ракетний комплекс Spike.

Міноборони Ізраїлю заявило Естонії, Латвії та Литві, що не надасть дозволу на передавання зброї ізраїльського виробництва Україні для захисту від агресії РФ.

Про це із посиланням на власні джерела повідомляє Breaking Defense.

Зазначається, що до відповідного превентивного заходу ізраїльська сторона нібито вдалася у грудні минулого року.

У виданні зауважують, що в Ізраїлі діють суворі правила для "кінцевих користувачів" щодо зброї, яка продається за кордоном. Вони юридично обмежують можливість країни-покупця відправляти обладнання третій стороні без дозволу початкового виробника.

"Превентивний крок Ізраїлю був викликаний вірою в те, що Україна спробує заволодіти протитанковою зброєю Spike, створеною на спільному підприємстві ізраїльських та німецьких компаній", - заявили у виданні.

Вказується, що Ізраїль зацікавлений у гарному каналі зв'язку з Кремлем, щоб "мати можливість діяти в Сирії, а також припинити постачання збройових систем іранського виробництва до "Хезболли" в Лівані".

Ізраїльсько-українські відносини затьмарені зацікавленістю Ізраїлю у збереженні хорошого каналу з Кремлем, необхідного для того, щоб Ізраїль міг діяти в Сирії проти поставок іранської системи зброї на шляху до Хезболли в Лівані. Протягування нитки в голку з Єрусалима було продемонстровано під час грудневого візиту до Ізраїлю міністра оборони України Олексія Резнікова, який, як повідомляється , був закритий на прохання ізраїльського уряду.

«Будь-який тип непрямого втручання в цю кризу може зашкодити особливим відносинам між Єрусалимом і Москвою», — пояснив старший ізраїльський експерт з питань оборони, який розмовляв з Breaking Defence на умовах анонімності з огляду на політичні проблеми. «Усе, що має хоч найменший зв’язок із ситуацією в цій частині світу, має передбачати розгляд потенційних наслідків на дуже високому рівні».

Як інформує видання Гордон, За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), протягом останнього десятиліття Ізраїль жодного разу не продавав Україні зброї, пише Breaking Defense.

Видання Al-Monitor зазначало в аналітичній колонці у грудні 2021 року, що між Росією та Ізраїлем давно існують "джентльменські домовленості" в оборонній сфері: Ізраїль не інтенсифікує оборонних зв'язків з Україною та Грузією, натомість Росія обмежує військово-технічну співпрацю з Іраном.

"Київ давно виявляє інтерес до придбання ізраїльської військової техніки, зокрема БПЛА та засобів зв'язку. Однак у 2014 році угоду між Києвом та ізраїльським виробником безпілотників Aeronautics заблокувала Москва, і відтоді Україна офіційно не отримувала військово-технічної допомоги від Ізраїлю. Незрозуміла навіть доля оголошених у 2014 році невеликих контрактів на постачання стрілецької зброї – ліцензійних копій ізраїльських дробовиків "Тавор" – для українських спецпризначенців", – ішлося у колонці.

Водночас, як повідомляв Кабмін, у 2019 році український держконцерн "Укроборонпром" та ізраїльська компанія Elbit Systems Ltd підписали меморандум про співпрацю у галузі систем зв'язку, спостереження та модернізації бронетехніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: