На тлі загрози вторгнення Росії Україна може залишитися без туристів

туризммм
фото з відкритих джерел

На сьогодні кількість іноземних туристів в Україні суттєво не зменшується, однак через можливе вторгнення російських військ ситуація може змінитись.

За минулий рік Україну відвідали більше чотирьох мільйонів іноземців. Цей показник вищий, ніж у попередній рік, проте в 3,5 рази нижчий, ніж був до пандемії.

Найбільше іноземців прибули до України з Молдови, Росії, Польщі, Білорусі та Румунії. В середньому протягом тижня перебування у нашій країні іноземні туристи витрачали майже тисячу доларів. Найбільше коштів витрачали громадяни ОАЕ - більше двох тисяч доларів щодня. Туристи з Саудівської Аравії та Оману – в середньому по півтори тисячі доларів, канадійці – по 1,2 тисячі, а мандрівники зі США – по 1,1 тисячі доларів.

Найчастіше іноземці приїжджали в Україну на відпочинок. Другою за популярність метою стали ділові поїздки, а третьою – відвідини рідних та друзів. Більшість іноземців подорожували Україною з родинами. Ще 35% — наодинці.

Щодо Львова, то потік іноземних туристів на сьогодні не зменшився.

«Можу сказати, що загалом кількість іноземних туристів у Львові не зменшилась. Зараз лютий — період міжсезоння. Люди повернулись з відпусток, а діти – на навчання. Тож порівняно з січнем показник відвідуваності нашого міста туристами дещо зменшився.  Минулого місяця найбільше туристів приїжджало до Львова з Польщі, Німеччини, Латвії та Туреччини. Щодо українців, то найбільше Львів відвідували мешканці Одеси, Києва, Дніпра та Харкова», – розповіла заступниця начальника управління туризму ЛМР Галина Гриник.

У період з 31 січня по 6 лютого нинішнього року частка туристів у Львові зросла порівняно з показником аналогічного минулорічного періоду.

«У 2020 році до бюджету Львова з туристичної сфери надійшло 168 мільйонів гривень, а 2021 року – вже 245 мільйонів. Ми стараємось рекламувати український туризм та постійно розвиваємось. Вчимось працювати з туристами з іншою ментальністю. Значною мірою на розвиток цієї сфери впливає розширення авіа та залізничних шляхів», – говорить пані Галина.

Що буде з туристичною сферою України нинішнього року, спрогнозувати складно. Адже на тлі можливого вторгнення Росії, туристи можуть відмовлятися від поїздок до нашої країни.

Подібна ситуація була 2014 року, коли майже всі уряди країн, звідки до нас їхали туристи, не рекомендували подорожувати. Як результат, у нас зупинилися в'їзні потоки.

Крім того, не зменшують тривожності й заяви декількох країн про відкликання з України своїх дипломатів. Зокрема такі заяви зробили США, Канада, Німеччина, Велика Британія та Австралія.

«Майже завжди, коли є загроза чи зростає її ймовірність, найперше в будь-якій державі страждають дві сфери: фінанси (у частині залучення боргових ресурсів через ринок капіталів, оскільки підвищується рівень ризику для інвесторів та кредиторів), а також туристична сфера, адже іноземці будуть обережніше ставитись до можливих поїздок. При цьому зміни фінансових показників можна побачити найшвидше. Особливо, якщо враховувати зміни на цьому ринку в умовах перманентно зростаючих хвиль пандемії коронавірусу. Наприклад, якщо говорити про те, як відреагували іноземні інвестори на тривожні новини про загострення геополітичної ситуації в Україні, то вони почали скорочувати свою присутність в українських цінних паперах (ОВДП). Так, якщо на початок 2022 року вони тримали ОВДП на 92,65 млрд грн, то вже станом на 4 лютого 2022 року 79,07 млрд, тобто скорочення щонайменше на 13,58 млрд грн (мінус 17%). Це натомість стало додатковим фактором для ослаблення національної валюти – гривні, яка ослабла з початку 2022 року майже на 4%», – розповів фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

До прикладу, у столиці вже зараз поменшало туристів у закладах харчування.

«Один із наших ресторанів знаходиться на Хрещатику, він є меккою для іноземців. До нового року наш ресторан щодня відвідувало більше 70 туристів, переважно з країн Європи та Близького Сходу, зокрема з ОАЕ та Катару. Після новин про загрозу вторгнення кількість гостей значно зменшилась, приблизно учетверо, а також змінилась їх географія — зараз це переважно гості з сусідніх країн Польщі та Словаччини», – зазначив ресторатор Віталій Войтович.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: