На станції «Академік Вернадський» зафіксували температурний рекорд

273200825_307203198109777_4212570537412003920_n
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Цього тижня на станції «Академік Вернадський», що в Антарктиді, зафіксували новий температурний рекорд — 12,7 градусів тепла. Востаннє такі цифри фіксували 1985 року, та 37 років тому температура була на градус нижче — +11,7 С°.

Про це розповів Олександр Надточій, метеоролог 26-ї УАЕ, передає Національний антарктичний науковий центр 10 лютого.

Водночас аномальні температури були відзначені й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що розташований північніше «Вернадського».
Науковці пов'язують таке різке потепління з явищем «атмосферної ріки», посиленим ефектом «гірського фену».

«Атмосферна ріка – це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду. Раніше ми вже розповідали про це явище: власне цьому присвячені спільні дослідження французького та українських метеорологів, які зараз тривають на «Вернадському» в межах всесвітньої ініціативи «Рік полярного прогнозування», - пояснюють науковці.

Ефект «гірського фену», кажуть вони – це сильний теплий вітер з гір.

У той час, коли на станції зареєстрували температурний рекорд, сила вітру була досить висока – 27,9 м/c. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами (від чого повітря втрачає вологу і нагрівається). Оскільки внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів в полярних районах, то і інтенсивність фенів надалі посилюватиметься.

«Такі температурні рекорди насторожують, адже вони є одним зі свідчень зміни клімату. Нагадуємо, що в грудні на нашій станції був зафіксований інший рекорд – висота снігового покриву сягнула 3 м.», - розповіли у науковому центрі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: