«Велика термомодернізація»: комітет енергетики та ЖКГ використав фейкові дані про львівську ОСББ

4fabee7e2c3d332a5ab01ffed387935cb4f48c08-desktop

На презентації результатів президентської програми «Велика термомодернізація» комітет з питань енергетики та ЖКГ згадав львівську ОСББ «Повітряну 92», що в Залізничному районі міста, на Левандівці, утім, дані на слайдах не збігаються із реальними, а подекуди є зовсім брехливими.

Іван Савицький, активіст та голова правління ОСББ, який займався впровадженням модернізації у межах проєкту «Перші ластівки» від Фонду енергоефетивності заявив, що інформація, яку представили під час презентації є брехливою. Водночас ці дані ганьблять честь та ділову репутацію ОСББ, мешканців та підрядників, дотичних до проєкту.

Що відбулося

До кінця теперішнього року уряд планує модернізувати понад п'ять тисяч будинків в Україні, завдяки проєкту «Велика термомодернізація». Очікується утеплити 10% від загальної кількості багатоповерхівок, які цього потребують першочергово. Мета цієї ініціативи — зменшити споживання газу, відтак, дати можливість українцям отримати платіжки із меншими сумами.

Увечері восьмого лютого програму презентували, однак на прикладі львівської ОСББ використали хибні дані.

Іван Савицький каже, що люди, безпосередньо дотичні до проєкту, заявили, що це «помилка і таке може трапитись з кожним», однак вважає чоловік, така ситуація може підірвати його репутацію, яку він вибудовував із мешканцями упродовж чотирьох років.

«Якимось чином я побачив цю презентацію і так вийшло, що у ній згадали моє ОСББ, яке я очолюю. Зокрема цей проєкт я погоджував 2019 року: цифри, вказані у презентації — не те, що не відповідають дійсності, а є абсолютно брехливими і, окрім цифер, у презентації також вказали неправдиву інформацію щодо впровадження. Наприклад, вказується, що ми не встановлювали теплоізоляційні тамбурні двері, не замінювали вікна, хоч насправді це все було», – коментує нам чоловік.

І каже, це обурило його, адже презентація побудована на дезінформації. Мешканці ж знають: голова ОСББ має найбільше стосунків з бюрократією, зараз, коли люди побачать інформацію від офіційного державного джерела, то повірять цьому, а не йому.

Інфографіка: Мінекономіки, які відредагував Іван Савицький

«А на те, щоби встановити довірливі відносини із мешканцями, мені знадобилось чотири роки», - говорить Іван Савицький.

Окрім цього, на слайдах зазначається, що під час реалізації проєкту використовувалось китайське обладнання, хоч, запевняє наш співрозмовник, це були інструменти українського, італійського та данського виробництва.

«Також під час презентації було вказано, що все робилось за кошти мешканців, хоч це теж фейкова інформація. Тому що все відбувалось за кошти, які надійшли від проєкту Фонду енергоефетивності», – пояснює наш співрозмовник.

І додає, ОСББ «Повітряна 92» отримала три компенсації — від Фонду енергоефективності (ФЕЕ), міськради Львова та держпрограми, яка на той час мала назву «Теплі кредити». Загальна сума — 1600000 грн.

У презентації вказали:

«Питома середня фактична вартість заходу на 1 кв. м опалювальної площі будинку, грн/м кв». Вказано - 190,67 грн. Наша опалювальна площа - 5143 кв м. Загальна вартість всього проєкту - 1700000 грн. Якщо це загальна вартість, то цифра - 330,54 грн на 1 кв.м.», – обурюється чоловік.

Якщо додати відсотки з кредиту мешканців, загальна вартість усіх робіт, за яку мали б розраховуватись люди, становила 180 тисяч гривень, що на опалювальну площу в 5143 кв.м становить - 34, 99 грн за 1 кв.м., пояснює він.

Іван Савицький додає, усі, хто слідкує за результатами (мешканці, підрядники, зони ОСББ, енергоаудитори, постачальники) і повірить у цю презентацію, чітко зроблять висновок — ОСББ займається відмиванням грошей.

«Якщо я говорю про особисту образу честі та гідності, то у тому числі й про образу ділової репутації ОСББ як юридичної особи», - закінчує розмову з нами голова об'єднання.

Водночас нардеп Іван Юнаков відповів, що така ситуація є неприпустимою і він вже готує звернення у Міністерство економіки України щодо ситуації, яка склалась довкола львівської ОСББ.

«По-перше, не зрозуміло, чому міністерства не можуть домовитись, «хто тут головний». Чому програмою займається Мінекономіки, а не Мінрегіон чи Міненерго? По-друге, термомодернізацію представляють як суперальтернативу Фонду енергоефективності, який існує на донорську допомогу ЄС. Але поява нової програми не означає, що інша програма погана і не потрібна. Такі програми важливі для людей, бо це якість життя», - сказано у його дописі-відповіді.

Зараз, каже він, своїми діями Мінекономіки може зруйнувати те, що люди роками створювали.

«Я вже готую звернення на Міністерство економіки України, щоб розібратися, хто і навіщо це робить», – додав Юнаков.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: