Топ-10 фільмів-переможців кінопремії Оскар

crufotolgvv5dy63gbo-oskar-2019-nominanty-i-favority-premii

До 94-ої церемонії вручення премії «Оскар» Академії кінематографічних мистецтв і наук за досягнення в галузі кінематографа залишилось менше двох місяців.

ІА Дивись.info пропонує згадати фільми, які перемогли у номінації «Найкращий фільм року», за останні 10 років.

«Промова короля» (2010)

1930-ті, Британська імперія. Герцог Йоркський Альберт, можливий спадкоємець престолу, вражений неприпустимою для політика недугою - заїканням. Вид увімкненого мікрофона приводить сором'язливого Берті в жах, а горло стискає спазм, який заважає вимовляти слова. Коротенький виступ перед підданими гарантовано закінчується конфузом, тому публічних промов герцог всіляко уникає.

Лікуванням королівської особи займаються авторитетні фахівці, які рекомендують різні методи. Втім, полегшення після сеансів Альберт не відчуває, поки на зміну дипломованим логопедам не приходить австралієць Лайонел Лог, який практикує нестандартні методики лікування. Він ексцентричний, впертий і йому байдуже на титулований статус людини. Майбутній король Георг сумнівається в успіху «шарлатана», обурюється і злиться, проте лікування, запропоноване Лайонелом, несподівано виявляється дієвим.

Кадр з фільму.

«Артист» (2011)

Дії картини розгортаються в 1927 році в Голлівуді. Головний герой фільму - відомий актор на ім'я Джордж Валентин. Він знімається виключно в німому кіно і знаходиться на піку своєї слави. Але незабаром в кінематографі приходять великі зміни, і фільми зі звуком починають витісняти німе кіно. Керівництво кіностудії, де працює Валентин, приймає рішення перекваліфікуватися на зйомки фільмів зі звуком. Для Джорджа це стає справжньою катастрофою, адже звукове кіно кардинальним чином відрізняється від німого. В цей час закохана в актора Пеппі Міллер, яка саме завдяки Валентину потрапила в кіно, йде в ногу з часом і швидко стає популярною актрисою знімаючись у нових фільмах. Дівчині належить допомогти Джорджу Валентину знайти своє місце в кіно зі звуком.

Кадр з фільму.

«Арго» (2012)

У кінці 70-их в Ірані відбулася революція. Співробітникам американського посольства довелося екстрено знищити документацію, частина з них змогла покинути будівлю і сховатися в будинку канадського посла Тейлора.

Залишатися непоміченими їм вдавалося більше 2-ох місяців, поки в ЦРУ розробляли план порятунку. Ісламісти в цей час продовжували розбирати докази, які ще досі залишилися в посольстві. Їм вдалося відновити деякі особисті справи дипломатів. Викриття втікачів не за горами, значить, агентам розвідки треба прискоритися.

Тоні Мендес, який працює в ЦРУ експертом і спеціалізується на ексфільтрації, пропонує використовувати неіснуючі зйомки канадського фільму для порятунку американців з Іраку. Нібито група кінематографістів приїхала сюди для пошуку натури і тепер збирається назад.

Під керівництвом Тоні створюється вражаюча база: від афіш до підставної студії. Але керівництво вмикає задню. Тоді Мендес вирішує діяти практично поодинці на свій страх і ризик.

Кадр з фільму.

«12 років рабства» (2013)

Соломон Нортоп народився та виріс вільним, жив у Нью-Йорку зі своєю родиною. Якось двоє заповзятливих чоловіків запропонували йому вигідну роботу у Вашингтоні. Однак поїздка на заробітки закінчилась для Соломона плачевно – його продали в рабство. У спекотній Луїзіані йому довелося виконувати найбруднішу та найважчу роботу – збирати бавовну на плантації, валити ліс, будувати будинки. Непосильна праця супроводжувалася нескінченними знущаннями деспотичного хазяїна. Довгі роки Нортап жив з думкою про те, як він знов отримає законну свободу.

Кадр з фільму.

«Бердмен» (2014)

Старіючий актор Рігган Томпсон колись був неймовірно знаменитий. Роль у трилогії про супергероя з коміксів принесла йому славу і гроші. На жаль, інші проєкти не були такими успішними і не сприятливі розвитку таланту зірки, яка вже давно вийшла з тиражу.

Зібравшись з силами, він вирішує поставити на кін залишки репутації і засобів для існування - режисирує на сцені Бродвею п'єсу, де ще й виконує провідну партію. Підготовка йде важко: нещасний випадок, суперечки з доньою, позови з колишньою і нинішньою коханими. Але найгірше - це знайти спокій всередині себе, а його немає.

У тиші гримерки Рігган веде нескінченний діалог з самим собою, а точніше зі своїм его. Він намагається зрозуміти, як дійшов до всього цього. На перший план виходить боротьба за повернення контролю над своєю долею. Одного разу Томпсон вже був легендою, залишилося лише відновити колишні позиції і стати тим, ким він завжди себе бачив.

Кадр з фільму.

«У центрі уваги» (2015)

Церква повинна допомагати і захищати своїх прихожан, але мало кому відомо, які секрети їй доводиться приховувати, щоби зберегти обличчя перед громадськістю. У біографічному фільмі 2015 року «В центрі уваги» події відбуваються в 2001 році в Бостоні. Саме там починається скандальне розслідування співробітників відомої газети, результати якого шокують весь світ.

На чергових зборах редактор доручає групі репортерів газетного видавництва «Boston Globe» провести невелике розслідування. Один зі священників був помічений в розбещенні дитини. Ніхто тоді й гадки не мав, до яких наслідків призведе інтерв'ю, адже виявилося, що отець протягом 30 років вів таке життя, прикриваючись вірою. Десятки дітей стали жертвами його злочинної розбещеності. Але чим далі журналісти копали, тим серйозніші спливали факти.

Кадр з фільму.

«Місячне сяйво» (2016)

Головний герой з самого дитинства знав, що таке труднощі та перешкоди. Він виріс у Маямі, в місті, де немає справедливості, і всіма, хто в ньому живе, правлять злочинці. Наркотики та великі гроші – це все чим живе це місто і живуть його люди. Хлопець виріс у цій атмосфері, він боровся за своє існування з самого дитинства. І він знав, що, якщо ти хочеш вижити в цьому місті, тобі доведеться стати таким же, як і всі інші. Але коли ти хлопчик чи підліток, ти просто підлаштовуєшся під оточення, а коли стаєш дорослим чоловіком, то вже хочеш підлаштувати оточення під себе. І герой зважується кардинально змінити своє життя. Але не так просто виявляється вийти зі злочинного світу. Особливо це не просто, коли тебе зрадили всі, кому ти так сильно довіряв, і зрадила навіть власна родина. Героя чекає багато труднощів на шляху до зміни себе, але ось чи вдасться йому їх подолати, адже вибратися з Маямі практично неможливо, можна тільки спробувати його змінити.

Кадр з фільму.

«Форма води» (2017)

Події  фільму відбуваються в 1963-му році. У центрі сюжету опиняється Елайза - німа жінка, яка працює прибиральницею в науковій лабораторії. Вона живе сумним одноманітним життям, спілкуючись з єдиною подружкою і старим сусідом-художником. Одного разу на роботі жінка випадково натикається на щось дивне: в скляному резервуарі, наповненому водою, плавала істота, чимось схожа на людину. Елайза в таємниці від всіх починає спілкуватися з цим створінням за допомогою жестів і знаків. Виявляється, він неймовірно розумний і йому не чужі почуття. Згодом між ними народжується дивовижний зв'язок: він перший, хто бачить у ній людину і жінку, приймаючи її такою, яка вона є. А коли Елайза дізнається, що дивного гуманоїда збираються вбити і препарувати, вона вирішує будь-що його врятувати.

Кадр з фільму.

«Зелена книга» (2018)

Італо-американець Тоні на прізвисько Базіка працює викидайлом в одному з престижних нічних клубів Бронкса. Коли заклад закривається на ремонт, Тоні вирішує знайти тимчасову роботу і незабаром у нього з'являється пропозиція. Відомий афроамериканський піаніст Дон Ширлі збирається в турне південними штатами, і йому потрібен хороший водій та людина, здатна вирішити в дорозі будь-яку проблему, в одній особі. Обумовивши всі нюанси і дійшовши спільної згоди, талановитий музикант і вибивайло з Бронкса вирушають у дорогу, взявши з собою «Зелену книгу» – спеціальний путівник, в якому описані всі безпечні для афроамериканців місця.

Кадр з фільму.

«Паразити» (2019)

У центрі історії знаходиться бідне сімейство Кім, що складається з безробітного водія Гі-Тека, його дружини Чхун-Сук, сина Гі-У і дочки Гі-Чон. Вони живуть в старій напівпідвальній квартирі і намагаються звести кінці з кінцями, збираючи картонні коробки для піци. Одного разу Гі-У отримує можливість попрацювати репетитором англійської мови для дівчини з багатої сім'ї Пак. За допомогою підробленого диплома, виготовленого сестрою, хлопець успішно проходить співбесіду і, зачарований розкішним життям цих людей, вигадує незвичайний спосіб вирішення фінансових проблем своїх родичів.

Кадр з фільму.

«Земля кочівників» (2020)

Ферн опинилася у важкому становищі. Спочатку жінка була змушена піти зі школи, хоча їй потрібна була робота, і вона із задоволенням займалася улюбленою справою. Потім вона знову виявилася безробітною, коли завод у невеликому містечку закрився і всі співробітники виявилися без засобів для існування. Крім того, Ферн втратила будинок. Їй довелося обзавестися фургоном і почати подорожувати країною, щоби мати можливість хоч трохи заробити на життя. В дорозі вона зустрічається з різними людьми, що називають себе кочівниками. Вони навчили жінку дивитися на життя інакше і не вважати себе бездомною, яка змушена виживати, а відкривати незвичайні місця своєї країни, радіти дрібницям і цінувати життя. В процесі своєї пригоди Ферн отримує безцінний життєвий досвід.

Кадр з фільму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: