Блінкен і Лавров провели телефонну розмову щодо України

10329bc810a54d9ca8c1d5a231c4e501

США вимагають від РФ деескалації можливого військового вторгнення.

У суботу, 12 лютого, держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Головна тема перемовин – можливе російське військове вторгнення до України, пише ТСН.

У Держдепі США повідомляють, шо сторони "обговорили гострі та спільні занепокоєння щодо того, що Росія може розглядати можливість подальшої військової агресії проти України найближчими днями".

"Держсекретар чітко дав зрозуміти, що дипломатичний шлях до врегулювання кризи залишається відкритим, але це вимагатиме від Москви деескалації та участю в добросовісних дискусіях. Він повторив, що якщо Москва піде на шлях агресії та вторгнеться до України, це призведе до рішучої, масованої та єдиної трансатлантичної відповіді", - ідеться в повідомленні.

Водночас в офіційному повідомленні МЗС РФ ідеться, що, мовляв, у ситуації навколо України винна зовсім не Москва, а Вашингтон.

Міністр Лавров наголосив, що розгорнута США та їхніми союзниками пропагандистська кампанія про "російську агресію" проти України переслідує провокаційні цілі, заохочуючи владу в Києві до саботажу Мінських угод та згубних спроб силового вирішення "проблеми Донбасу".

У Кремлі нагадали про відповіді США та НАТО на вимоги Росії щодо так званих "гарантій безпеки"

"Як зазначив глава російського МЗС, реакція Вашингтона та Брюсселя на передані нами проєкти російсько-американського договору та угоди з НАТО щодо гарантій безпеки ігнорує ключові для нас положення, насамперед про нерозширення альянсу та нерозміщення ударних систем озброєнь поблизу російських кордонів. Було наголошено, що ці питання займуть центральне місце у нашій оцінці отриманих від США та НАТО документів, яка буде доведена до відома колег. Сергій Лавров нагадав про неприпустимість дій, що порушують прийняті на найвищому рівні зобов'язання щодо неподільності безпеки в Євро-Атлантиці", - зазначили в МЗС РФ.

Як повідомляє УП, Росія має й інший сценарій повалення влади в Україні, крім вторгнення та війни.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в Росії, крім повномасштабного вторгнення до України, розглядають сценарії дестабілізації країни зсередини, повалення української влади та кібератак.

"Зберігається ризик повномасштабного вторгнення, але також є ризик інших агресивних дій будь-якого типу, включаючи спроби повалити владу в Києві, гібридні та кібернетичні атаки та багато інших видів агресії з боку Росії. У цьому немає визначеності, але відомо, що військове нарощування триває.  Ми бачили загрозливу риторику з російської сторони, і ми знаємо, що багато офіцерів російської розвідки вже діють в Україні. Ми маємо приклади використання Росією сили проти України в минулому", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що Росія продовжує зосереджувати значну кількість військових підрозділів довкола українських кордонів. Останні маневри російської армії, за його словами, не свідчать на користь намірів щодо зниження рівня напруги в регіоні.

На його думку, ризик повномасштабної війни в Європі зараз дуже великий.

Проте, Столтенберг наголосив, що в Альянсу немає визначених і чітких даних стосовно можливої дати російського нападу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: