Львівщина має низку програм підтримки підприємців-ветеранів АТО

нар
Фото: ЛОДА

Про можливості підтримки з обласного та державного бюджетів говорили сьогодні під час зустрічі голови Львівської ОДА Максима Козицького, керівників профільних департаментів та Бізнес-клубу ветеранів.

Як зазначив очільник області, цього року продовжує діяти низка програм та напрямів підтримки попередніх років, окрім цього є нові, які можуть бути цікаві та корисні ветеранам АТО, повідомляють у ЛОДА.

«Величезна повага до всіх тих, хто від 2014 року творить нову українську державу. І повернувшись із фронту, багато почали власну справу: створюють робочі місця, виготовляють продукти, розвивають економіку області та України. Це - наші воїни та ветерани. Сьогодні хочемо презентувати ті програми підтримки, які запроваджуємо і які діють у нашій області. Так, Львівщина є першою областю в Україні, де ми запровадили дофінансування державної програми «Доступні кредити 5-7-9», і брати їх для інвестиційних цілей можна під 0%! В межах програм обласної ради, ми цільово підтримуємо підприємницьку ініціативу ветеранів, фінансуємо їхні стартап-проєкти, здійснюємо ваучерну підтримку бізнесу. Також у 2022 році стартує конкурс підтримки громадських ініціатив «Люди Дії», у якому можуть брати участь громадські організації. Закликаю Бізнес-клуб ветеранів також долучатися»,-  зазначив Максим Козицький.

Так, Обласний конкурс громадських ініціатив «Люди Дії», об’єднає у собі 4 конкурси для інститутів громадянського суспільства. Загалом бюджет конкурсу більш як 4 млн грн.

Розповів директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Дмитро Посипанко.

Проєкти, які подаються для участі у конкурсі, мають бути спрямовані на реалізацію таких пріоритетних завдань та напрямків:

- Формування культури розвитку громадянського суспільства (департамент комунікацій та внутрішньої політики) – передбачене фінансування – 1 млн 800 тис грн. Максимальна сума фінансування для одного проєкту – 100 тис грн.

- Розвиток молодіжної політики (управління молоді та спорту) – 1 млн 600 тис грн. Максимальна сума фінансування для одного проєкту – 100 тис грн.

- Підтримка культурно-мистецьких програм (департамент з питань культури, національностей та релігій) – 300 тис грн. Максимальна сума фінансування для одного проєкту – 50 тис грн.

- Вирішення соціальних проблем та викликів (департамент соціального захисту населення) – 450 тис грн. Максимальна сума фінансування для одного проєкту – 75 тис грн.

«Щоб податися на конкурс, потрібна громадська організація і цікава ідея. ГО має бути не менше 6-ти місяців до моменту старту конкурсу, вона також має бути внесена в Державний реєстр неприбуткових організацій. Відтак, подаєтесь на конкурс, проходите конкурсну комісію, перемагаєте та реалізовуєте свої ідеї. Додам також, що якщо ви маєте ідею і хочете її реалізувати, але наразі не готові відкривати бізнес, запрошуємо до участі у тренінгах які проводить наш департамент на різну тематику. Тут реально можна отримати багато корисної інформації», - зазначив Дмитро Посипанко.

Для тих же, хто бачить себе у бізнесі, департамент економічної політики Львівської ОДА реалізовує низку програм.

Це насамперед обласна Програма підвищення конкурентоспроможності Львівської області на 2021-2025 роки. Вона визначає понад десяток пріоритетних завдань. Пояснив керівник департаменту Степан Куйбіда.

Серед напрямів та механізмів підтримки бізнесу Львівщини:

- Відшкодування відсотків за кредитами для малого бізнесу.

- Підтримка підприємницької ініціативи учасників АТО (ООС). Зокрема тут підприємці-учасники АТО (ООС) зможуть отримати з обласного бюджету відшкодовування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими у банках, які уклали генеральні угоди про співробітництво з департаментом економічної політики Львівської облдержадміністрації.

- Підтримка стартап-проєктів підприємців-учасників АТО (ООС). Тут підприємці-учасники АТО (ООС) зможуть отримати фінансування витрат (частини витрат) на реалізацію стартап-проєкту в частині придбання устаткування, обладнання, інших засобів виробничого призначення виробництва, які відповідають умовам для визначення їх основними засобами шляхом укладання договору з департаментом економічної політики Львівської облдержадміністрації.

Серед напрямків підтримки - додаткове відшкодування (компенсація) частини відсотків шляхом зниження розміру компенсаційної процентної ставки до рівня 0% річних за наданими уповноваженими банками кредитами  суб’єктам мікро-, малого та середнього підприємництва в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Тут Львівщина торік стала першою в Україні запровадивши додаткову компенсацію процентів за інвестиційними кредитами до рівня 0% річних.

«В межах пілотного проєкту поєднуються кошти державного та місцевого бюджетів, що збільшує обсяг державної підтримки місцевих підприємців»,-  додав Степан Куйбіда.

Також ветерани АТО можуть скористатись і ваучерною підтримкою бізнесу, отримати відшкодування участі виробників товарів і послуг Львівщини в іноземних виставково-ярмаркових заходах та відшкодування вартості реєстрації географічних зазначень товарів Львівщини в Україні та за кордоном, а також підтримку стартап-проєктів як підприємці-початківці. Окрім цього, в межах обласного бюджету надається підтримка з розробки проєктно-кошторисної документації для інвестиційних проектів у індустріальних парках Львівської області.

Продовжують діяти й програми у напряму соціального захисту учасників АТО/ООС та їх родин.

Це заходи Комплексної програми соціальної підтримки у Львівської області учасників АТО (ООС) та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021 – 2025 роки. Детальніше за посиланням. 

В межах державних програм передбачена виплата компенсації за придбання житла, здійснення заходів із забезпечення послугами санаторно-курортного лікування, соціально-професійної адаптації та психологічної реабілітації. До прикладу:

- СОЦІАЛЬНА ТА ПРОФЕСІЙНА АДАПТАЦІЯ

Середній розмір виплати - в середньому 9 676,00 грн за курс. Періодичність виплати – одноразово.

- ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ

Розмір виплати: – 12 457,9 грн без ПДВ, – 14 949,4 грн з ПДВ. Періодичність виплати - щорічно.

- САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ

Розмір виплати: 15 939 грн – учасники АТО (ООС) та учасники Революції Гідності, 13 881 грн – ОІВВ з числа постраждалих учасників АТО (ООС) та Революції Гідності, 31 815 грн – ОІВВ з числа постраждалих учасників АТО (ООС) та РГ з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку. Періодичність виплати – щорічно.

В межах Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021 – 2025 роки інститути громадянського суспільства можуть брати участь у таких конкурсах:

1. Дофінансування мікропроєктів з покращення якості життя соціально вразливих верств населення. У 2022 році на цей конкурс з обласного бюджету передбачено 1 млн гривень.

2. Надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю, ветеранів, жертв нацистських переслідувань та жертв політичних репресій, які виконують соціальні функції, громадським організаціям, які представляють інтереси постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших категорій громадян, пов’язаних з цією аварією. У 2022 році на цей конкурс з обласного бюджету передбачено 700 тис грн.

Як розповів керівник департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Роман Андрес, зараз триває робота над інтернет флаєром, де у доступній формі буде вся інформація про можливі допомоги у напрямку соціального захисту. Відтак, всі охочі, в тому числі ветерани АТО, зможуть скористатись таким ресурсом вже найближчим часом.

Заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний ознайомив присутніх із конкурсом спрямованим на підтримку статутної діяльності ветеранських організацій, а також обговорив питання територіальної оборони.

Зазначимо, що усю детальну інформацію щодо можливої підтримки можна отримати у профільних департаментах Львівської ОДА, а також ознайомитись на сайті ЛОДА та у соцмережах.

Додамо, що зустріч із Бізнес-клубом ветеранів відбулась у соціальному кафе «Базилік». Організатори - громадська організація «Всеукраїнська спілка «Іду на Ви», Благодійний фонд «Уляни Кузик».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: