Україні загрожує небо без літаків через можливе вторгнення Росії

1624749691-8960
Фото: відкриті джерела (ілюстраційне)

Роботу міжнародних та українських авіакомпаній в повітряному просторі країни може бути заблоковано, а літаки в лізингу - вивезено за кордон.

На початку наступного тижня низка великих міжнародних страховиків може відмовитися покривати страхові випадки авіакомпаній при польотах у повітряному просторі України, повідомляє УНІАН.

Такий розвиток подій означатиме фактичну зупинку рейсів іноземних авіакомпаній до країни, а також загрожуватиме блокуванням й українським перевізникам.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що небо над Україною відкрите, а владою не ухвалювалось жодних рішень щодо закриття повітряного простору.

Про це він написав у facebook.

"EASA (Європейська агенція авіаційної безпеки) також не надавала рекомендацій обмежити польоти в повітряному просторі Україні. Більшість авіакомпаній продовжують діяльність без жодних обмежень", - написав Тимошенко.

За його словами, Україна готова підтримати авіаперевізників, а найближчим часом будуть ініційовані необхідні урядові рішення.

УП повідомляє, що міжнародні страхові компанії, які займаються страхуванням авіаперевезень, з понеділка, 14 лютого, припиняють страхувати літаки для польотів над Україною через високі ризики бойових дій – відтак авіакомпанії вимушені припинити польоти.

Ймовірно, з 14 лютого 2022 року всі українські авіакомпанії не зможуть виконувати польоти у повітряному просторі України. Виключення може стосуватись російських авіакомпаній, які застраховані в РФ – наприклад, "Азур Ейр Україна", що є дочірнім підприємством російської "Азур Ейр".

Перший інцидент з авіаперевезеннями уже трапився. Літак авіакомпанії SkyUp, який летів з Португалії до України, змушений був здійснити посадку у столиці Молдови Кишиневі через вимоги ірландського власника авіасудна. Про це повідомиляє ВВС Україна.

"12 лютого 2022 року лізингодавець - резидент Ірландії - повідомив авіакомпанію про негайну заборону на вліт літака .... в повітряний простір України", - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначають, що власник повідомив про заборону вже під час виконання рейсу.

Як наслідок, лтак посадили у Кишиневі, майже 200 пасажирів кілька годин очікували автобуси, які довезуть їх в Україну.

Пізніше в компанії SkyUp детально пояснили ситуацію: через ризик бойових дій найбільші страхові компанії світу вирішили припинити страхування польотів в авіапросторі України, а власники літаків - лізингодавці - вимагають від українських авіакомпаній повернути літаки на територію ЄС.

Але при цьому небо України не закриють. Влада екстрено вирішує кризу в авіації.

Мінінфраструктури веде діалог з авіаперевізниками і міжнародними партнерами України, і незабаром оголосить про низку рішень, додав Найєм.

"Держава готова підтримати авіаперевізників та планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку. І найголовніше. У разі потреби держава забезпечить повернення всіх громадян України з-за кордону", - наголосив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

В пресслужбі Мінінфраструктури додали, що наразі 29 іноземних авіакомпаній виконують польоти до України з 34 країн світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: