Тривога в небі: чому іноземні авіакомпанії скасовують рейси в Україну

1624749691-8960
Фото: відкриті джерела (ілюстраційне)

Світові страхові компанії припиняють страхувати літаки, які пролітають над Україною. Причина – загроза повномасштабного вторгнення РФ на територію країни.

Низка авіакомпаній уже припинила польоти в Україну.

Наприклад, так вчинила авіакомпанія KLM після того, як уряд Нідерландів підвищив рівень небезпеки, рекомендувавши громадянам залишити Україну.

Українській авіакомпанії SkyUp довелося приземлити один рейс до Києва в Молдові після того, як страховики заявили, що припинять страхове покриття для українських перевізників. Це змусило власника літака, ірландського бізнесмена, вимагати повернення літака до ЄС.

Відсьогодні і наразі до 16 лютого SkyUp призупиняє продаж квитків на свої рейси. Це підтвердив гендиректор авіакомпанії. Причина – іноземні бізнесмени, що надавали свої літаки в користування українському авіаперевізнику, вимагають повернути всі свої судна на територію Європейського Союзу.

Посилаючись на оцінку безпечності через ситуацію, яка склалася, про зупинку польотів над Україною оголосила норвезька авіакомпанія Norwegian.

Ситуація змусила уряд провести вчора позачергове засідання, під час якого виділити з Резервного фонду державного бюджету 16,6 млрд грн на гарантування безперебійності польотів у повітряному просторі України. Кошти призначені на гарантування безпеки польотів в Україні для страхових та лізингових компаній.

«Це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантуватиме повернення в Україну наших громадян, що зараз перебувають за кордоном», – заявив премєр-міністр Денис Шмигаль.

Наразі, повітряний простір над Україною залишається відкритим, за винятком польотів над Чорним морем, які заборонені через російські військові навчання.

«Повітряний простір над Україною залишається відкритим. Я вас запевняю, що всі працюють над тим, і у нас є достатьо досвіду та інструментів для того, щоби вчасно ухвалити будь-які рішення. Тому я вас запевняю, що польоти над Україною залишаються безпечними», – заявив голова Державіаслужби України Олександр Більчук.

Українські аеропорти теж наразі працюють у штатному режимі.

«Не думаю, що це пов'язано із військовими діями. Найімовірніше, йдеться про окремо взяті преценденти у відносинах авіакомпанія-страхувальник. Наслідки будуть для держави неприємні, коли популярний перевізник з популярного рейса втрачає можливість здійснювати перельоти. Це може бути причиною перегляду стосунків на авіаринку. Кошти, які виділив уряд – це кошти на державні гарантії. Це не пряме фінансування, а лише зобов'язання України підтримувати баланс», – прокоментував ситуацію експерт в галузі авіації Кирило Новіков.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: