Євробачення: як пройшов нацвідбір на конкурс та хто така Аліна Паш

thumbnail-tw-20220212231420-8237

Нацвідбір на «Євробачення» за старою традицією не обходиться без скандалів. Переможницею цьогорічного відбору стала Аліна Паш, та сама яка виконувала «гімн» на День Незалежності та є у базі «Миротворця». 

Нацвідбір на «Євробачення» за старою традицією не обходиться без скандалів. Переможницею цьогорічного відбору стала Аліна Паш, та сама яка виконувала «гімн» на День Незалежності та є у базі «Миротворця».

Розпочався нацвідбір зі звинувачень від Аліни Паш у бік гурту Kalush у плагіаті її пісні.

Лідер Kalush Олег Псюк в Instagram відповів, що це щедрівка і, можливо, «якісь інструменти з чимось у цьому світі повторюються».

В однієї з суддів конкурсу співачки Тіни Кароль спільний продюсер з одним з учасником Wellboy, і в шоубізі заговорили про конфлікт інтересів.

Також одного з учасників було дискваліфіковано через те, що його пісня не була новою.

Але справжньою вишенькою на торті скандалів став фінал відбору та його переможниця.

Бали

Те, хто поїде представляти Україну на міжнародному конкурсі, вирішується у розрахунку 50/50, тобто порівну поділені бали від журі та голосування глядачів.

Цього року бали від журі виглядали наступним чином: Аліна Паш - 8, Wellboy - 7 та Kalush Orchestra – 6.

Ці результати могли змінити бали від глядачів, адже найбільше глядацьких симпатій отримав прикарпатський гурт Kalush.

Під час оголошення результатів виник великий конфуз. Ведучий Тимур Мірошниченко кілька разів помилявся при оголошенні балів. Він змінював назви гуртів, які отримали найменшу кількість балів, і починав все спочатку.

Врешті оголошення балів взяв на себе член журі та за сумісництвом член правління «Суспільного», яке є організаторами нацвідбору, Ярослав Лодигін, та додавав на ходу бали глядачів і журі. Він і оголосив переможницею Аліну Паш. Вона набрала 7 балів від глядачів. Kalush Orchestra від голосування аудиторії отримав більше - 8, але через низький бал від журі так і не змогли вирватись вперед.

Гурт Kalush.

Під час всього цього процесу на сцені перестало працювати електронне табло підрахунку голосів. Глядачі та учасники не змогли бачити на екрані, хто скільки балів насправді отримує.

Це викликало великий ажіотаж у глядачів, адже одразу після цього почали з'являтися підозри, що справжні результати зовсім не такі і переможцем став не той, хто повинен був.

Після завершення конкурсу представники Kalush Orchestra пішли до організаторів з вимогою пред'явити їм результати голосування глядачів. За лаштунками відбувалися гарячі дискусії з членами журі й гуртом Kalush.

Фронтмен гурту Олег Псюк звинуватив представників «Суспільного», які є організаторами нацвідбору, у фальсифікації голосів і непрозорості конкурсу.

Суспільний мовник попросив вибачення у глядачів та артистів за помилки під час оголошення результатів.

Під час оголошення результатів помилково названі різні бали учасників, йдеться у заяві.

«Редакторка, яка дублювала результати в навушник ведучому Тимурові Мірошниченку, переплутала стовпчики і почала читати результати не по голосуванню глядачів, а підсумкові. Треба було підказувати ведучому оцінки від глядачів, а вона читала суму, яка виходить у підсумку. Таким чином, вона спантеличила ведучого і графічного редактора, що виводив таблицю з результатами на екран. Через спроби внести правки у файлі стався збій і таблиця зникла з екрана. Ми перепрошуємо за ці незручності, особливо за той стрес, що пережив Тимур», — пояснив продюсер та керівник компанії «Френдс Про ТВ» Олексій Гончаренко.

У компанії PwC, яка шостий рік є аудитором підрахунку голосів у національному відборі на Євробаченні, заявили, що перевірили результати голосування, і все було правильно - результати SMS-голосування глядачів, суддів та загальний бал були передані ведучим у конверті.

Зрадниця представлятиме Україну?

28-річна Аліна Іванівна Паш родом зі села Буштино, що на Закарпатті. Дівчина декілька місяців була солісткою групу «Гарячий шоколад» та після цього засвітилася на Х-факторі.

Проривом для Паш став сумнозвісний виступ на День Незалежності у Києві у 2019 році, коли посеред національного гімна вона зачитала реп.

Не всі українці зрозуміли такого сучасного звучання національного символу.

Багато хто впевнений, гімн не повинен звучати так. Про це вони висловилися в коментарях до відео.

Але не так жахливе виконання реперки обурило українців, як те, що дівчина виступала в окупованому Криму та фотографувалася на фоні Кремля у Москві.

«Суспільне» намагалося виправдати Аліну Паш тим, що у Криму вона виступала на приватному заході та перетнула кордон з українського боку. Хоча сама дівчина у 2019 заявляла, що до Ялти вона летіла з Москви.

Про це також говорить активіст Сергій Стерненко, який вважає, що Аліна підробила документи про перетин кордону.

«З власних джерел як в ДПСУ, так і в інших структурах мені стало відомо, що за вказаний період, а саме у серпні 2015 року Аліна Паш відвідувала окупований Крим саме через територію держави-окупанта», – стверджує Стерненко.

За інформацією блогера, 11 серпня 2015 року Аліна Паш покинула територію України авіарейсом «Київ-Москва», а назад повернулась рейсом «Домодєдово (Москва)-Київ» 14 серпня. Тоді як в Криму співачка перебувала 12 серпня.

У зв’язку з отриманою інформацією від громадян про можливу підробку наданої довідки командою Alina Pash «Суспільний мовник» звертається до ДПСУ та просить підтвердити або спростувати факт підробки документа державної служби. До завершення перевірки «Суспільне» не підписуватиме угоду щодо участі співачки на Євробаченні.

Після своєї поїзди Паш обзавелась ексклюзивним профілем на сайті «Миротворець», статус у неї: Свідоме порушення державного кордону України з метою проникнення у анексований російськими окупантами Крим. Участь у спробах легалізації окупації АР Крим російськими загарбниками.

«Так, ми туди (до Криму - ред.) їздили. З ким ми їздили - я, людина, яка вміє професійно це все тримати, не скажу, з ким ми їздили. Ми їздили на весілля. Реально, на весілля до українки. Як це було, це не було з моментом якогось правопорушення, ми їздили автобусом. І перед тим я літала зі Стамбула через Москву. І тому вже з Ялти, коли я писала, що мій амулет, який бабуся подарувала, в мене вкрали там, я в фейсбуці писала з Ялти. І склалося таке враження, ніби я туди летіла. Я не знала на той момент, що оця от хрінь буде так виглядати. Всі потрібні докази, довідки є у Суспільного. Тобто я не порушувала закон», – сказала Паш після нацвідбору телеведучій Катерині Осадчі.

2017 року в мережі з'явилася світлина, де Аліна Паш сфотографувалася на тлі Кремля у Москві. Виконавиця була одягнена у світшот з написом «Kyiv». Відомо, що у 2018 році Паш збиралася виступати на фестивалі в інноваційному центрі Сколково в Москві, але артистка передумала через хвилю критики.

Окрім проблем з орієнтацією і пам'яттю, у дівчини є проблеми й з наркотиками.

Вона не приховує, що курить медичну марихуану. Це легкі наркотики, які заборонені в Україні. Про свою звичку співачка розповіла в інтерв'ю Маші Єфросініній. Виконавиця навіть згадала, як її заарештували в Ізраїлі, коли вона закурила «травку». Співачка перебувала у поліції дві години.

Пісня, з якою артистка виступить на Євробаченні в Італії, написана українською та англійською мовами. Співачка вийде на сцену у костюмі з національною символікою, у синглі вона оспівує дитинство на Закарпатті, своїх предків й народ, який кілька століть поспіль «плаче під трембіти».

Багато людей у соцмережах почали говорити про те, що пісня дуже нагадує трек Джамали, який переміг на Євробаченні у 2016 році, а от образ Аліни багатьом нагадав минулорічний образ представниці від Росії.

Народ не радий

Українські знаменитості та звичайні люди вже почали висловлювати своє невдоволення можливою представницею.

«Що відбувається в мізках людей, коли вони голосують за чергового любителя російського світу, коли Росія стягує війська до кордонів, блокує море, хоче ще більше напасти», «Найкращим рішенням для врегулювання конфлікту Суспільного буде визнати, що Аліна Паш порушувала законодавство України з -за своєї поїздки до Криму та дискваліфікували її пост-фактум», «Їздила виступати в Москву після війни», «На тлі нинішньої російської загрози це виглядає як зрада», «Чергова «какая разніца». Україну на Євробаченні представлятиме ватниця Аліна Паш», – пишуть люди.

Відома українська актриса Ірма Вітовська заявила, що хоча конкурсна пісня Аліни Паш, з якою та перемогла на нацвідборі «Євробачення-2022» і крута, але відвідування Москви - столиці країни-агресора - все зіпсувало.

«Той випадок, коли вояж у столицю агресора «перес*рає» круту пісню з класним потрібним змістом і хорошим виконанням. Чому існує ця хвороба - «відсутність яєць»? Скільки потрібно грошей, щоб не принижувати своїх і свою країну?», – написала Вітовська у Фейсбук.

Шоумен Ігор Кондратюк порівняв Аліну Паш з сумнозвісною MARUV, яка через любов до Росії не поїхала на Євробачення у 2019 році.

«Одні й ті ж самі граблі, які називаються дуже просто: ми або боремося з агресором, або робимо вигляд, шо боремося. Культура – це один із фронтів. Той, хто цього не розуміє, я нічого не можу цій людині сказати, окрім: «купи собі мізків», – сказав Кондратюк.

Він додав, що громадяни України не мають права робити певні контакти з агресорами, але й наша «держава жує соплі» в питанні взаємодії з РФ. Тож виступ Аліни Паш шоумен назвав абсолютно гідним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: