Подарувати надію: у Львові відкрили клініку трансплантації кісткового мозку у дітей (фоторепортаж)

IMG_8025

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, відомому як «чорнобильська лікарня», починає працювати клініка трансплантації кісткового мозку у дітей.

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, відомому як «чорнобильська лікарня» починає працювати клініка трансплантації кісткового мозку у дітей.

Її відкрили сьогодні, у Всесвітній день онкохворої дитини.

Як розповів керівник нової клініки Роман Кізима, тут працюватимуть 12 спеціалістів, які проходили стажування в США та Канаді, Японії, Європі, в структурах ВООЗ.

Роман Кізима.

У клініці є два бокси з ламінарним потоком, куди кладуть дітей після трансплантації,  палата інтенсивної хіміотерапі та процедурна.

«Трансплантаційний бокс зроблений, як у Європі. Це не просто пофарбовані стіни і витяжка. Тут є трикомпонентна кліматсистема з фільтрами, яка не допускає сюди жодних інфекцій. Це все збудовано за благодійні кошти. Така активність спонукала державу долучитися і наповнити це додатковим обладнанням та профінансувати забезпечення пацієнтів. Вони будуть отримувати лікування безкоштовно», – розповів Роман Кізима.

За його словами, одномоментно у клініці можна виконувати дві трансплантації.

«Цього цілком достатньо. Такі пацієнти потребують уваги великої кількості спеціалістів, тобто дві трасплантації одномоментно – це багато. Середній час перебування пацієнтів в такому боксі – 30 днів. Це 24 пацієнти на рік. Бюджет проєкту – понад 400 мільйонів гривень. Це облаштування клініки і буде постійне забезпечення ліками. Натомість за кордоном таке лікування коштує приблизно 200 тисяч євро», – додав лікар.

Клініку облаштували спільно з благодійним фондом «Запорука», за фінансової підтримки італійських фундацій «Fondazione Rosa Pristina», «Soleterre» та професійної асоціації дитячої онкогематології Італії «Associazione Italiana di Ematologiae Oncologia Pediatrica». Також до проєкту долучився БФ «Із Янголом на плечі». Загальний бюджет, наданий спонсорами, становить 450 тисяч євро. Окрім того, 8 мільйонів гривень виділили з обласного бюджету та 14,6 мільйона гривень – з державного.

Під час відкриття представники благодійного фонду «Запорука» вручили керівництву центру сертифікат на 350 тисяч гривень на придбання TCD-з'єднувального пристрою, що необхідний для проведення трансплантацій кісткового мозку.

Сьогодні на трансплантацію в клініці очікує 8 дітей. Перша трансплантація запланована навесні нинішнього року.

Згідно з даними за 2019-2021 роки, щорічно понад 200 дітей з усіх областей України отримують онкологічне лікування в ЗУСДМЦ.

Загалом, за приблизними розрахунками, щороку щонайменше 200 дітей та підлітків в Україні потребують трансплантації кісткового мозку (аутологічної, алогенної). З них приблизно 50-75 – мешканці західного регіону та 15-20 – жителі Львівщини.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: