Поліомієліт: чому в Україну повернулась хвороба, про яку давно забули

поліом
фото ілюстративне

Ця смертельно небезпечна хвороба була практично викорінена в нашій країні, однак нещадавно в Україні стався новий спалах поліомієліту.

Експерти розповіли ІА Дивись.info про симптоми недуги, де нею можна заразитись, а також про те, як вберегтись від небезпечного захворювання.

«Поліомієліт — це гостре заразне інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему і може привести до паралічу. Він передається фекально-оральним шляхом. Можна заразитись через воду, яка була неправильно дезінфікована, через немиті овочі і фрукти. А також там, де можливий контакт зі стічними чи каналізаційними водами. Основна небезпека цього захворювання в тому, що вірус може викликати ураження нервових клітин спинного мозку, що спричинює парез чи параліч різної важкості. Іноді, при важких формах, є і летальні випадки», – розповів лікар-генетик Юрій Леонов.

На сьогодні навіть один випадок цього захворювання вважається спалахом. У місті, де його виявили, запроваджується надзвичайна ситуація.

6 жовтня 2021 року в Україні був зафіксований випадок захворювання на поліомієліт у дитини. У листопаді минулого року стало відомо про ще п'ять випадків хвороби в Закарпатській області. Наприкінці січня 2022 року в нашій країні було підтверджено новий випадок поліомієліту — захворів 2-річний хлопчик із Закарпатті. Поліомієліт швидко поширюється регіоном серед невакцинованих сімей.

«Нещодавно в Україні було виявлено два нових випадки поліомієліту. Хвороба була сприччинена дериватом поліовірусу (спорідненим вірусом) другого типу. Взагалі існує три види поліовірусів, які можуть викликати параліч. Є вакцини, розроблені під кожен з цих типів. «Дикі» штами поліомієліту на сьогодні розповсюджені лише в двох країнах світу: Афганістані та Пакистані. Якщо в населення достатній рівень охоплення імунізації, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання», – говорить керівниця відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я Оксана Кошалко.

Симптоми хвороби

Близько 70% заражених поліомієлітом хворіють безсимптомно, що ускладнює діагностику. Поліомієліт на початковій стадії нагадує грип і характерезується такими сиптомами, як висока температура, біль у горлі, втома, біль у животі, нудота і блювота, м'язові болі.

Такі симптоми тривають від 3 до 7 днів. Надалі поліомієліт, залежно від форми захворювання, може розвиватися по-різному.

Легкі форми поліомієліту без ураження нервової системи проходять безслідно. При паралітичному поліомієліті функції організму не завжди відновлюються. Єдиний спосіб профілактики від цієї недуги – вакцинація. Дітей вакцинують, починаючи з 3 місяця життя. Наступні щеплення проводяться в 18, 20 місяців і в 14 років.

Боротьба з хворобою

Поліомієліт вбив набагато менше людей, ніж віспа, зате був набагато жорстокішим до тих, хто вижив.

1952 року американський лікар Джонас Салком створив вакцину від нього. У 1961 році його колега Альберт Сейбіна придумав покращену версію, яку можна було ковтати, а не вводити внутрішньом'язево. Тоді захворюваність у США і Європі різко пішла на спад.

Зі щепленнями від поліомієліту пов'язана одна з найстрашніших помилок в історії вакцинації.

1955 року американська фірма Cutter Laboratories помилково випустила понад сто тисяч доз препарату, що містили живий вірус поліомієліту. Десять дітей померли і 160 були паралізовані на все життя.

1988 року ВООЗ оголосила про початок програми з викорінення поліомієліту в усьому світі. 1994 року вільними від хвороби, яку прозвали «жахом батьків», були оголошені США, 2000-го – Китай, Японія і Південна Корея, 2002-го – Європа, 2014-го – Південно-Східна Азія.

Вакцина від поліомієліту зберегла життя півтора мільйона людей, ще 18 мільйонів уникнули паралічу.

«В Україні у 80-ті рокі ХХ століття цей вірус було майже знищено, як і вурус натуральної віспи — за допомогою масової вакцинації. Однак у 90-ті роки система централізованої вацинації зазнає змін. Виробництво вакцини на території колишнього СРСР стрімко падає, а згодом і зовсім зникає. Графіків вакцинації не дотримуються. Виникає абсурдна течія антивакцинаторів, що стверджують — оральна вакцина містить живий вірус, яким труять дітей, щоб у них ставався параліч. Вакцина дійсно містить вірус. Але вбитий, який не може викликати інфекцію. Але він викликає імунну відповідь, що дає пожиттєвий імунітет», – наголошує Юрій Леонов.

Вакцинація від поліомієліту в Україні

Станом на 1 вересня 2021 року в Україні протягом першого року життя вакциновано лише 53% дітей, які потребують обов’язкових щеплень. Необхідний показник для формування колективного імунітету — 95%.

Найнижчий рівень охоплення щепленнями в Херсонській — 40,7%, Івано-Франківській — 42,2%, Закарпатській — 43,1%, Запорізькій — 46,2%, Харківській — 46,5%, в Одеській та Київській областях — 47,5%. У Чернівецькій та Львівській — по 48,5%, у Рівненській — 48,9%. Найвищий рівень охоплення щепленнями у Києві — 73,5%.

«На сьогодні лише 50% дітей мають необхідне щеплення. Насамперед це було спричинено відсутністю вакцини. З 2010 року МОЗ України, який очолювала Раїса Богатирьова, майже 100% вакцини закупляв у РФ, незважаючи на її низьку якість. Після початку російської агресії проти України поставки вакцини звідти припинились, і поки МОЗ укладало договори з новими постачальниками, графіки вакцинації буи зірвані. Крім того, у 2020-2021 роках на вакцинацію негативно вплинула пандемія коронавірусу», – говорить генетик.

1 лютого 2022 року в Україні розпочалась кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Її перший етап охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем, і триватиме три тижні.

Для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва у монодозних чи багатодозних флаконах. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Держава закупила понад 400 тисяч доз такої вакцини. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

«Рівень вакцинації проти цього захворювання в Україні низький. Вважаю, що потрібно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу саме з батьками. Адже здебільшого ті, хто не вакцинує своїх дітей, просто не отримують достовірну інформацію про вакцинацію та інфекційні захворювання, не розуміють їх небезпеки та наслідків», – підсумувала Оксана Кошалко.

Міфи щодо вакцинації

  • Надолужуйте пропущене

Якщо пропущено щеплення за календарем, зазвичай не потрібно «все починати спочатку». Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Існує тільки одне правило в цьому випадку: потрібно стежити за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності. Різні вакцини можна вводити в один день.

  • Додаткові обстеження не потрібні

Вакцинація не потребує підготовки: не варто змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти, проходити додаткові медичні обстеження, приймати ліки.

  • Хронічні захворювання — не протипоказання

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет) — це не протипоказання до щеплення. Навпаки, діти з хронічними хворобами — більш уразливі, тому передусім потребують захисту за допомогою вакцинації. Щеплення можна робити дитині на грудному вигодовуванні.

  • Вакцина безпечна

Як ОПВ, так і ІПВ є абсолютно безпечними вакцинами. ОПВ, що використовується в Україні, була попередньо схвалена ВООЗ та придбана ЮНІСЕФ. У неї немає розповсюджених реакцій, і вона використовується в усьому світі для захисту дітей від поліо. Протягом останніх 20 років ця вакцина врятувала 5 мільйонів дітей від хронічного паралічу, який міг би бути викликаний вірусом поліо. Набагато більшу загрозу для дітей несуть не побічні ефекти від вакцини від поліо, а сам вірус.

Анастасія БЕДРІй

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: