Євроколія держкордон – Рава-Руська: підписано меморандум про відновлення

212222161224
Фото: ЛОДА

У Львівській облдержадміністрації підписали меморандум щодо  відновлення європейської колії на відрізку держкордон (Гребенне) – Рава-Руська.

У Львівській облдержадміністрації підписали меморандум щодо відновлення європейської колії на відрізку держкордон (Гребенне) – Рава-Руська.

Меморандум уклали між Львівською облдержадміністрацією, Рава-Руською міською радою, Добросинсько-Магерівською сільською громадою та акціонерним товариством «Українська залізниця», повідомив кореспондент ІА Дивись.info.

Йдеться про капітальний ремонт колії європейського зразка завдовжки 8 кілометрів, а також реконструкцію залізничного вокзалу у Рава-Руській  з можливістю проводити митний контроль.

При цьому, замовником робіт виступає Рава-Руська міська рада, яка спільно з Добросинсько-Магерівською сільською громадою виділить кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

«Ми розраховуємо, що проєктно-кошторисна документація буде виготовлена впродовж цього року. Це коштуватиме 4 мільйони гривень. З них один мільйон піде на реконструкцію вокзалу, ще 3 – на виготовлення ПКД реконструкції залізничного сполучення від Держкордону до Рава-Руської. Найбільший вплив цей проєкт матиме звичайно на нашу громаду та сусідню, Добросинсько-Магерівську. Адже це додаткова точка зв’язку залізничного сполучення з Польщею, яка зараз визначається, яким чином формувати транспортні коридори. Один з них мав би передбачати вихід на Рава-Руську», - розповів голова Рава-Руської міської громади Іван Івануса.

Натомість акціонерне товариство «Українська залізниця» декларує готовність надавати необхідну інформацію для підготовки ПКД та допомагати в отриманні необхідних погоджувальних документів.

Як розповів голова ЛОДА Максим Козицький, це лише перший етап будівництва євроколії між Варшавою та Києвом.

«Загальний проєкт передбачає будівництво євроколії між Варшавою та Києвом через Львів. Першим його етапом має стати прокладання нового 8-кілометрового відрізка вузькоколійки між Рава-Руською і держкордоном. Почати плануємо вже - з виготовлення ПКД за кошти громад та області», - пояснив він.

Нагадаємо, найкоротшим та найзручнішим залізничним сполученням (339 км) між Варшавою та Львовом є шлях через прикордонний перехід Гребенне – Рава-Руська. Ширина теперішньої залізничної колії між ст. Львів та ст. Рава-Руська становить 1520 мм, в той час, як ширина колії на дільниці Рава-Руська – Гребенне – Варшава – 1435 мм. Це зумовлює потребу у перестановці візків рухомого складу, або ж пересадку пасажирів, перевантаження вантажів, що і собі створює незручності для користувачів залізничного транспорту та створює технологічні перепони в організації злагодженого перевізного процесу.

На сьогодні з Варшави до прикордонного переходу Гребенне курсують потяги колією європейського стандарту. Від Держкордону до станції Рава-Руська також наявна євроколія, яка з 2005 року не експлуатується, перебуває у незадовільному стані та потребує капіталовкладень. Для відновлення дільниці Рава-Руська – Держкордон необхідно виконати комплекс капітальних робіт. Відновлення європейської колії на відрізку Держкордон (Гребенне) – Рава-Руська в межах Рава-Руської міської громади надалі дозволить продовжити реалізацію масштабного проєкту Євроколія Варшава-Львів» до станції «Брюховичі».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: